Att bygga nytt hus är bland de roligaste projekten i livet. Tänk att få välja tapeter, kakel och färger till alla rum. Eller att hitta den perfekta planlösningen för dig och din familj. Väggar flyttas – och flyttas tillbaka. Rum disponeras om och kökets placering diskuteras.

-Många husbyggare idag har massor med idéer om hur de vill att deras drömhus ska se ut och det är jätteroligt. Ofta handlar det om att skapa generösa ytor och så stora rum som möjligt. Det som en del kunder dock missar är förvaringsytor, säger Thomas Cedhag som är arkitekt på Eksjöhus.

Thomas Cedhag, arkitekt Eksjöhus

Thomas Cedhag, Arkitekt Eksjöhus

Det resulterar i vissa fall i att du måste komplettera med ett extra förråd efter det att huset är färdigbyggt och du har bott in dig.

-Men med lite bra planering kan vi hjälpa dig hitta en bra lösning redan på ritbordet, säger Thomas.

Eksjöhus husmodeller har från början genomtänkta förvaringslösningar i förhållande husets storlek. Därför kan en bra start vara att utgå från de förvaringsmöjligheter som finns i den ursprungliga planritningen och se till att den färdiga ritningen innehåller minst lika mycket förvaring.

-En bra grundregel kan också vara att inte bara planera för hur ditt liv ser ut när du bygger huset. Barnen växer upp och flyttar ut och det påverkar såklart ditt behov av förvaring under å Ibland behöver du mindre – men oftast behöver du mer förvaring än du tänker dig, säger Thomas.

Solängen och Rosenhill är två exempel på husmodeller som är väldigt olika som husmodeller men som ändå innehåller bra förvaringsmöjligheter med bland annat tvättstuga, skjutdörrsgarderober, klädkammare och garage kopplat till huset.

-När vi ritar våra husmodeller lägger vi mycket energi på att hitta en optimal balans mellan förvaring, sällskapsytor, sovrum och öppen planlösning bland annat, berättar Thomas.

Effektiv förvaring

Kläder är kanske det första som dyker upp i huvudet när man hör ordet förvaring. Garderober, klädkammare eller walk in closets är en självklar del av varje nytt hus. Men oavsett vilken lösning du väljer är det bra med lite planering.

-Skjutdörrar är en väldigt smart lösning eftersom de är utrymmeseffektiva och gör att du kan ha ganska stora garderober även på en relativt smal yta. Lägg gärna lite extra krut på att planera inredningen så att du får plats med dina kläder och prylar på bästa sätt, tipsar Thomas.

-Vill du ha en klädkammare försöker vi alltid jobba med att optimera de ytor som finns och se till att det finns förvaring på alla väggar. Det kan handla om ganska små justeringar i det stora hela för att du ska kunna hitta rätt balans mellan yta och förvarning, fortsätter han.

Just i entréer kan förvaringen vara en extra utmaning. Du vill få plats med mycket men vill samtidigt ha en ljus och välkomnande hall.

-Ofta finns ytor som du inte använder, som t.ex. under en trapp. Det kan bli väldigt bra men i vissa fall aningen ”låg” förvaring. Du kan också fundera på att göra en inbyggd lösning i hallen – men då får det ju ske på bekostnad av en vägg, säger Thomas.

Eksjöhus har två leverantörer av förvaringslösningar; Vedum och Lumi. Båda är välkända varumärken och tillverkar garderober och inredning av högsta kvalitet. Lumi och Vedum kompletterar varandra och används för olika ändamål i Eksjöhus husmodeller. Vilken förvaringslösning du har i din husmodell beror på vilka behov som ska lösas och hur stor yta det finns att jobba med.

-Ofta har vi garderober från båda leverantörerna i samma hus eftersom de löser olika behov, berättar Thomas.

Grovförvaring och teknikrum

Förutom kläder finns ju mängder av verktyg, prylar, leksaker och annat som behöver sin egen plats i ditt nybyggda hus. Gräsklippare, trädgårdsredskap och säsongsutrustning är sådant som ofta placeras i någon form av utomhusförråd.

-En väldigt vanlig lösning idag är att göra ett förråd bakom garaget eller carporten. Det är nästan ett måste idag för en normalfamilj i villa om du ska få plats med cyklar, kick bikes och annat. Annars finns risken att bilen hamnar utanför garaget, säger Thomas.

Många av Eksjöhus husmodeller har en groventré som ofta leder till tvättstugan. Det är också ett utrymme som är utmärkt för förvaring av städutrustning och liknande.

-Här kan du ju göra plats för lite mer skrymmande saker, säger Thomas.

-Vi har också gjort lösningar åt kunder där vi flyttat en del fast teknisk utrustning från tvättstugan till ett eget teknikrum. Då kan teknikrummet bli ett eget förråd inne i huset och du får en helt renodlad tvättstuga med bättre utrymme. Så det finns alla möjligheter att skapa bra förvaring redan från början, förklarar Thomas.

Hur mycket som går att justera och ändra i Eksjöhus husmodeller beror på vilken husmodell du väljer. Prata med din säljare så får du hjälp att hitta rätt.


Fler reportage

Med känsla från förra sekelskiftet

Fredrik och Sandra bodde på 50 kvadratmeter med två barn och husdjur när de fick möjlighet att köpa en lantligt belägen tomt strax utanför Stockholm. Nu bor de i sitt…

Läs mer

En idyll i flera nivåer

Anette och Björn Citron hade inte ens lekt med tanken på att flytta från sin villa i centrala Växjö. De trivdes bra i området, med ett behagligt lugn och fantastiska…

Läs mer

Var påläst, nyfiken och tänk på elen

Jonas och Sarah Högquist har under våren 2020 haft tvåårsbesiktning för sitt Södergården-hus i Läckeby, strax norr om Kalmar. Jonas Högquist har tre konkreta råd till den som går i…

Läs mer