– Givetvis går det inte att planera för allt och mycket går att förändra allteftersom, men vissa saker kan vara bra att ha i åtanke, säger Johan Nycroft, chefsarkitekt på Eksjöhus.

En sak som många, oavsett situation i livet, underskattar är förvaring. De flesta som flyttar in i ett nybyggt hus har antingen rensat ordentligt i förråden eller inte hunnit bygga upp några stora lager än. Det betyder att det i det läget är lätt att prioritera bort förvaringsutrymmen.
– Vi brukar nästan alltid påpeka att man ska spara några kvadrat till förråd också. Det behövs nästan alltid mer än du tror, säger Johan Nycroft.

Har du barn som fortfarande bor hemma är det en god idé att ha en plan för vad barnrummen ska användas till så småningom. Samma sak med umgängesytorna.
– En del drömmer om att öppna upp planlösningen genom att ta ned en vägg eller två medan andra vill ha ett kontor eller ett större gästrum. Att titta tio år in i framtiden är inte enkelt men många husbyggare vittnar om att det är mycket värt att göra det redan i byggskedet, säger Johan Nycroft.

Kent & Linda byggde om för sina behov

Drömmen för Linda, Kent och deras stora familj var att fira jul i ett nytt Ekebergahus från Eksjöhus. Drömmen blev sann – men inte på det sätt som de först hade tänkt sig.
Läs mer i reportaget om hur de byggde om huset för att passa sina behov.

Läs mer här