Det var för några år sedan som Emilia och Jonas först började fundera på att skaffa hus. Familjen växte och snart kändes lägenheten allt trängre. I samma veva började paret scanna av husmarknaden i hemstaden Helsingborg, och insåg snart att det skulle bli svårare än de först trott att hitta ett hus som passade deras behov och plånbok.

– Vi ville bo hyfsat centralt och då var det i princip omöjligt att hitta någonting som passade oss. Allt var för dyrt eller låg fel, berättar Emilia.
En tid därefter råkade paret snubbla över en annons på nätet där ett företag skrev att de inom kort skulle påbörja bygget av hus i Helsingborgsområdet Mariastaden.

– Både jag och Jonas reagerade direkt när vi såg de nya husen – kunde det stämma att det var så kostnadseffektivt att bygga nytt? I så fall ville vi också göra det, säger Emilia och fortsätter:
– Med ett nytt hus skulle vi få vara med från början och sätta vår egen prägel på boendet. Dessutom till en billigare peng än att köpa ett gammalt hus.

Nu började paret se sig om efter husleverantörer, trots att de fortfarande inte hade någon egen tomt.

– Vi hade hört mycket gott om Eksjöhus och deras kontor i Helsingborg. Dessutom hittade vi en husmodell hos dem som passade vår familj, berättar Emilia. Säljaren på Eksjöhus hjälpte familjen att komma igång med husplanerandet men rådde dem att först och främst sätta sig i kommunens tomtkö.

– Vi fick plats 1800, och just då kändes det ganska hopplöst att vi skulle få någonting inom de närmsta åren. Men vi bestämde oss ändå för att stå kvar och tänkte att vi kunde fortsätta drömma under tiden vi väntade, säger Emilia.

TUR MED TOMTEN

Det året stod det relativt stilla på husbyggarmarknaden och snabbare än de tänkt sig hamnade Emilia och Jonas allt längre fram i tomtkön.

– Plötsligt fick vi erbjudande om en tomt, som dessutom låg i Mariastaden där vi ville bygga, säger Emilia och tillägger:
– Vi blev jätteförvånade men det kändes självklart helt otroligt!

Mariastaden är ett relativt nytt bostadsområde i Helsingborg, och ligger praktiskt beläget mellan stadskärnan, stranden och det stora köpområdet Väla.

– Under den tiden pendlade även Jonas till Köpenhamn och det kändes viktigt att bo så att det funkade med alla kommunikationer, berättar Emilia. I samma veva som paret fick tomten sålde de också av lägenheten och fick på så sätt loss kapital till husbygget. Nu tog man återigen kontakt med säljaren på Eksjöhus och började på allvar planera för det nya huset.

– Det blev en hel del möten och många val som skulle göras, men det var faktiskt jätteroligt. Överlag var det en smidig process och vi kände hela tiden stort förtroende för Eksjöhus. De agerade väldigt proffesionellt och hjälpte oss att ta oss vidare i processen, säger Emilia.

Modellen som paret föll för var Eksjöhus Prio 143 (tidigare PrioTvå) – ett klassiskt enplanshus som ingår i en husserie där man inte kan göra så stora förändringar på huset, men där man å andra sidan får ett mer kostnadseffektivt boende.

– Trots det fick vi ändå igenom de förändringar som var viktiga för oss. Vi ville till exempel ha ryggåstak och lägga in klinker i hallen och det gick att lösa utan problem, säger Emilia.

SMIDIG BYGGPROCESS

I april 2013 levererades stommarna till bygget och på en dag lyckades byggfirman både resa huset och få det tätt.

– Eksjöhus samarbetade med en lokal byggfirma som vi sedan valde att anlita för att bygga hela huset – en slags delad entreprenad. Det fungerade otroligt bra och hela byggprocessen var oerhört smidig faktiskt, säger Emilia.

Paret valde också att göra delar av bygget själva, vilket bidrog till att de fick ned kostnaden på huset ytterligare.
– Min svärfar och min mans bror är målare och tillsammans med dem målade vi hela huset själva. Det var en hel del jobb, men det gick väldigt bra, säger Emilia.

Under bygget ”hoppade” familjen runt lite och bodde i perioder hos olika släktingar. Men efter ett tag insåg paret att de behövde någonting eget.
– Även om man tycker om sina släktingar blir det slitigt efter ett tag. Vi hade svårt att hitta en hyreslägenhet i Helsingborg, men till slut hittade vi en i grannstaden Landskrona. Även om det blev en del extra pendling så var det värt det, det blev en fristad för alla, säger Emilia.

Eksjöhus höll sitt inflyttningsdatum och i september 2013 kunde familjen äntligen kunde flytta in i sin alldeles egna husdröm.

– Det kändes helt fantastiskt. Och framförallt stort! Vi hade bott i en liten tvåa under en lång tid och här fanns det plötsligt så stora ytor, berättar Emilia.

SOLIGT LÄGE

Exteriört valde man att placera huset i väster-söderläge vilket betyder att baksidan och den ena gaveln har sol under en stor del av dagen – från lunch till kväll.

– Det blir otroligt varmt på trädäcket under soliga sommardagar, vilket också är anledningen till att vi senare byggde till pergolan längre ned i trädgården. Det är härligt med mycket sol, men ibland behöver man kunna gömma sig i skuggan, berättar Emilia.

Utemiljön har fått växa fram under åren som familjen bott i huset, men i efterhand är det någonting som paret menar hade varit fördelaktigt att tänka på redan i planeringsstadiet.

– Vi är lite sugna på pool, men då måste vi gräva upp hela trädgården vilket känns lite jobbigt nu när vi gjort så mycket. Vi får se hur vi gör, men det är en sådan där sak som vi önskar att vi hade tänkt på tidigare, säger Emilia.

I samband med husbygget planerade de dock in garaget – som de också valde att bygga själva – samt lät resa ett plank runt hela tomten.

– Vårt hus var ett av de första som byggdes i området så det kändes skönt att kunna gränsa av vårt hus från de övriga byggarbetsplatserna och ge tomten ”en rumskänsla”, berättar Emilia.

PRAKTISK PLANLÖSNING

Prio 143 är en husmodell med öppen planlösning – från entrén ser man rakt igenom huset och ut på baksidan, och några steg in till höger hittar man den öppna avdelningen med kök, vardagsrum och matplats i fil.

– Med ryggåstaket fick vi en otrolig rymd här – det är ett så ljust hus! Man blir pigg direkt när man stiger in här, säger Emilia.

I anslutning till de öppna ytorna i husets högra ”flygel” finns också husets tvättstuga, ett badrum och parets sovrum. På andra sidan huset hittar vi istället den avskilda ”barndelen”, där barnen Amadeus, Caspian och Rio har fått var sitt rum. Och inte nog med det – barnavdelningen innehåller även ett mindre allrum där barnen kan umgås med sina kompisar utan att störas av de vuxna.

– Det finns en smidig skjutdörr till allrummet så om de vill sitta där och spela TV-spel med sina vänner är det bara att stänga till. Det är superbra, säger Emilia. Det gick inte att göra några större förändringar på huset, men däremot fick paret fria tyglar gällande många av materialvalen.

– Vi fick en budget för kakel och klinker och kunde välja fritt inom den. För golven kunde vi dessutom välja ljusare ekgolv samt matchande lister. Dessutom valde vi till spotlights i taken och fönstersmygarna i vardagsrummet, berättar Emilia.

För köket valde man också att göra några egna förändringar, däribland att sänka den i standard upphöjda köksön så att den blev plan. Här valde man också att köpa in en egen bänkskiva, samt att byta ut diskhon och blandaren.

– När man bygger hus vill man att allt ska bli precis som man vill ha det, och inte kompromissa för mycket. Det här var sådana detaljer som var viktiga för oss, och som gjorde att köket blev som vi tänkt oss, säger Emilia.

SOCIALT RUM

Nu har paret bott i huset i lite mer än tre år men känner fortfarande att huset lever upp till alla deras förväntningar.

– Vi är så nöjda – med allt! Ljuset, rymden och den praktiska planlösningen, vi har verkligen fått allt i det här huset, säger Emilia och tillägger:

– Det bästa är nog den öppna sällskapsdelen. När vi har middagar kan våra gäster slå sig ned vid köksön, vid köksbordet, matbordet eller soffan – men ändå hänga med i samma samtal. Det är ett väldigt socialt rum.

Många kanske tänker att ett husbygge är ett både tidskrävande och energislukande projekt, men för Emilia och Jonas verkar husbygget mestadels ha varit roligt.

– Jag tror ett knep för att lyckas med sitt bygge är att titta på sin tomt och sedan välja huset efter tomten – inte tvärtom. Men också att tänka igenom vad man själv tycker är viktigt. Alla är vi olika, så titta inte för mycket på hur andra gör utan utgå från dig själv, säger Emilia.

Text: Nora Lindkvist
Foto: DUO Fotografi
Publicerad: Vårt Nya Hus nr 5, 2017


FLER REPORTAGE

Med känsla från förra sekelskiftet

Fredrik och Sandra bodde på 50 kvadratmeter med två barn och husdjur när de fick möjlighet att köpa en lantligt belägen tomt strax utanför Stockholm. Nu bor de i sitt…

Läs mer

En idyll i flera nivåer

Anette och Björn Citron hade inte ens lekt med tanken på att flytta från sin villa i centrala Växjö. De trivdes bra i området, med ett behagligt lugn och fantastiska…

Läs mer

Var påläst, nyfiken och tänk på elen

Jonas och Sarah Högquist har under våren 2020 haft tvåårsbesiktning för sitt Södergården-hus i Läckeby, strax norr om Kalmar. Jonas Högquist har tre konkreta råd till den som går i…

Läs mer