När du bygger nytt hus ligger ofta fokus på färger, materialval och inredning – av naturliga skäl. Men även om trädgården mest används under den ljusare delen av året kan du med enkla medel och god planering skapa en miljö som utvecklas med tiden – och som fungerar året om.

– Den första frågan du bör ställa dig är kanske självklar; vad vill du ha i din trädgård? Är du intresserad av att odla? Vill du ha öppna lekytor med plats för studsmatta? säger Jenny My Eliasson, trädgårdsdesigner på Larix Design.

När du börjar planera din trädgård kan ett bra första tips vara att utgå från vilken husmodell du valt. Bygger du ett traditionellt hus i t.ex. landskapsstil kan äppelträd eller liknande finnas med i trädgården. Är det ett modernt funkishus som tar plats på din tomt vill du kanske välja minimalistiska växter som bambu och olika typer av gräs.

– En bra start är alltid att skaffa inspiration. Kolla i parker, tidningar och hos grannar. Fundera på vad du tycker är fint, fult eller praktiskt, säger Jenny My.

Gör en tioårsplan

För många som bygger nytt är trädgården något som kommer lite i andra hand och som kanske inte alltid får den varsamma planering den förtjänar. Jenny Mys tips är dock att du redan från start planerar hela trädgården – men anlägger den lite i taget.

– Se det ur ett tioårsperspektiv när det gäller det praktiska, men börja med en bra plan. Skissa på papper så att du får en känsla för trädgårdens inramning med större träd eller fruktträd. Kom också ihåg att dela in trädgården i rum, oavsett hur stor eller liten den är, tipsar Jenny My.

Att dela in trädgården efter funktion är en sak, men många av oss vill ju även att trädgården ska vara vacker med blommor, buskar, fläckfri gräsmatta och så vidare.

– Det vanligaste önskemålet jag får nuförtiden är att trädgården ska kunna hantera en robotgräsklippare. Det är ju smidigt, men med en välplanerad trädgård är det bara roligt att underhålla den – även om gräsklippning kanske inte är det roligaste inslaget, säger Jenny My.

Experimentera på växtens villkor

– En självklarhet för oss här i norden är ju också att tänka på årstider och vilken växtzon du bor i. Ofta planterar man alldeles för mycket växter som blommar på våren – tänk både på sommar och höst och ta hjälp av personalen på handelsträdgårdar för att hitta växter som är gröna länge och som blommar vid olika tidpunkter. Och våga experimentera – men gör det på växtens villkor, tipsar Jenny My.
Även när det gäller växtligheten är det ett gediget grundarbete som är A och O för en funktionell och vacker trädgård, menar Jenny My.
– Satsa på bra förarbete – rätt jord och näring. Det har du igen om tio år.

En entré du blir glad av

Jenny My tipsar också om att du ska anlägga din trädgård för din egen skull – inte för grannens!
– Placera vackra växter så att du ser dem inifrån huset. Självklart vill man att det ska se bra ut från alla håll, men det är ju ändå din trädgård. Därför brukar jag också tipsa om att satsa på att skapa en fin entré så att du bli glad varje gång du kommer hem.

jenny_my

Jenny My:s tips för nybyggare

 1. Skaffa inspiration – från andra trädgårdar, från parker eller tidningar.
 2. Analysera ditt behov – vad vill du ha din trädgård till?
 3. Planera hela på en gång, men anlägg lite i taget. Se det som en
  tioårsplan.
 4. Börja med trädgårdens stomme – inramningen samt större träd eller fruktträd som tar tid på sig.
 5. Skapa en trevlig entré så blir du glad varje gång du kommer hem!
 6. Tänk på hur växterna ser ut när de inte blommar. Bladformer,
  bladfärger, stammen, höstfärg m.m.
 7. Dela in trädgården i rum, även om den är liten.
 8. Planera och anlägg trädgården för din skull, inte grannens – placera vackra växter så du kan se dem inifrån huset.
 9. Satsa på bra förarbete – rätt jord och näring.
 10. Var inte rädd att experimentera, men på växtens villkor. Glöm inte att trädgård ska vara kul!

Fler reportage

Med känsla från förra sekelskiftet

Fredrik och Sandra bodde på 50 kvadratmeter med två barn och husdjur när de fick möjlighet att köpa en lantligt belägen tomt strax utanför Stockholm. Nu bor de i sitt…

Läs mer

En idyll i flera nivåer

Anette och Björn Citron hade inte ens lekt med tanken på att flytta från sin villa i centrala Växjö. De trivdes bra i området, med ett behagligt lugn och fantastiska…

Läs mer

Var påläst, nyfiken och tänk på elen

Jonas och Sarah Högquist har under våren 2020 haft tvåårsbesiktning för sitt Södergården-hus i Läckeby, strax norr om Kalmar. Jonas Högquist har tre konkreta råd till den som går i…

Läs mer