Ute på landet, en knapp mil väster om Tenhult, har familjen Andersson Wenner byggt sin lantdröm. Det klassiska tvåplanshuset knyts ihop av en imponerande trappa i solid ek med vita vangstycken. En elegant lösning som sätter tonen för hela huset.
Johan har arbetat som arkitekt på Eksjöhus sedan 2006. Från och med 2018 är han arkitektchef och har koll på betydelsen av en genomtänkt trapplösning.
– Trappan är sällan det första man tänker på när man ska bygga hus. Men en väl genomtänkt förbindelse mellan de två våningsplanen kan faktiskt sätta känslan i hela huset, berättar Johan.
Som chefsarkitektchef leder Johan en grupp på 8 arkitekter, som alla är delaktiga i processen.
– Jag ritar mycket själv och coachar mina duktiga kollegor att ta fram husdrömmar för våra kunder. Vi har endast egna arkitekter, vilket är viktigt eftersom vi vill ta fullt ansvar för den design vi lämnar ifrån oss.
Eksjöhus arbetar med tre olika koncept. Priohus, där mer eller mindre allt är färdigt och genomtänkt. Flex, där kunden har större valfrihet att utforma sin husdröm. Flex+, där kundens önskemål och behov helt och hållet styr det färdiga huset. Oftast med utgångspunkt från något av alla de inspirationshus som finns att tillgå i Eksjöhus stora husskatt.
En lantlig husdröm
Ett sådant, Flex+, var det familjen Andersson Wenner tog inspiration ifrån när det nya huset skulle byggas i Knivshult. Ett lantligt hus med förhöjt väggliv som familjen önskade göra större och förändra på olika sätt. Inte minst när det gällde trappan.
– Vi hade ganska tidigt diskussioner om att trappan skulle vara i fokus och en viktig del av huset. Den skulle sticka ut och skapa rymd, en öppen känsla upp till övervåningen. En trappa ska både kännas inbjudande och signalera att på övervåningen är det mer privata utrymmen, säger Johan och fortsätter:
På Eksjöhus strävar vi alltid efter en form som också andas funktion. Vi lägger till exempel inte en trappa direkt innanför dörren. På så vis undviker man att dra med sig smuts upp till övervåningen. Istället tittar vi på kommunikationsstråken inne i huset och låter det påverka trappans utformning.
Johan Nycroft, Chefsarkitekt
En ektrappa med vita inslag
Familjen valde en lantlig trappa med klassiska snitt – en ektrappa med blocksteg och vita vangstycken. För en enhetlig stil matchades ekstegen med golvens karaktär. Johan ritade dessutom en vestibul, ett vindfång, och kunde på så sätt skjuta in trappan ytterligare en bit från hallen. Trappan kläddes därtill in undertill med ett förråd. Uttrycket blev organiskt och trappan upplevs inmejslad i väggen. En trappa ska vara fin att titta på, men också praktisk.
Johan ser idag en förändrad syn på trappans betydelse.
– Trappan är numera en naturlig del av husdesignen som vävs ihop med övriga val i huset. Den är, tillsammans med till exempel köket och badrummet, en viktig del för husets design och den känsla man vill uppnå och förmedla.
Trappans betydelse växer oftast ju längre in i husprocessen man kommer, menar Johan.
– Tidigt i en skissprocess, om inte en kund verkligen sett något de vill ha, är trappan ofta något som förbises. En passage, en kommunikationsyta, för att nå olika utrymmen. Men ju längre man kommer på sin husresa, desto viktigare blir interiören. Vad är det för material? Hur får vi ihop helheten med färg och form? Trappans betydelse växer och mognar.
Nordens ledande trapptillverkare
Eksjöhus har tillsammans med nordens ledande trapptillverkare, Snickarlaget, tagit fram ett antal trappmodeller som mer eller mindre är färdiga att anpassas efter smak och tycke. Därutöver finns en enorm huskatalog med referensobjekt som kunden kan inspireras av.
Johan, och hans kollegor på Eksjöhus, arbetar tillsammans med kunden fram en trappidé innan Snickarlaget kopplas in. När Snickarlaget väl kommer in i bilden handlar samtalet istället mer om materialval eller att lösa specifika önskemål och behov.
– Första kontakten med Snickarlaget togs för snart 10 år sedan. På Eksjöhus tycker vi att vi får bättre gehör för våra önskemål och att våra kunder nu har en bättre partner att vända sig till. Det har varit ett bra samarbete där jag tycker de tar sig an uppgiften bra. Jag kan alltid lyfta luren och ringa dom. Och så levererar de förstås väldigt bra och fina trappor.
Till sist Johan, vilka råd kan du ge den som funderar på en ny trappa?
-Låt trappan ta sin plats. Tryck inte in den för att göra den så minimal som möjligt. Se gärna också till att starten på trappan blir bra. Fundera även på hur era kommunikationsstråk ser ut och låt trappans placering styras av det. Om möjligt, utnyttja trappan på fler sätt – varför inte genom att bygga ett förråd under trappan precis som familjen i Knivshult. Och hör gärna av dig till oss. Vi finns här för att hjälpa dig med förslag på placering, utformning och materialval för att du ska lyckas med din trappa.