Steg för steg

Så går det till att bygga hus

Att bygga sitt eget hus är en dröm för många och en av livets största investeringar för de flesta. Det bästa fundamentet för ett lyckat husbygge är en tydlig plan – och ett tryggt stöd genom hela husresan. Vi bad vår säljare Sebastian berätta mer om hur han arbetar för att du ska få en så trygg husresa som möjligt.

Vad är så speciellt med Eksjöhus säljare?

Sebastian Persson jobbar som säljare på Eksjöhus kontor i Göteborg. Han har lång vana av att hjälpa husköpare från dröm till färdigt hus. Vi bad honom förklara mer om vad som gör Eksjöhus speciella.

– Vi är med genom hela resan, från första kontakten till besiktningen upp till två år efter att huset är byggt. Vi lämnar inte över till någon projektledare mitt i processen som andra hustillverkare gör. Jag upplever det som en stor fördel att finnas med hela vägen, eftersom jag vet vilka drömmar och ambitioner mina kunder har. Det gör det lättare för mig att förmedla dessa till entreprenörerna, något som är otroligt värdefullt för att hamna rätt.

Hur ser kontakten med säljaren ut?

– Vi fungerar som ett bollplank, som en länk mellan dig och entreprenörerna som bygger ditt hus. Du kan fråga oss om precis allting, stort som smått. Många uppskattar tryggheten i att en och samma person finns där genom hela husresan. Det är en av de stora fördelarna med oss på Eksjöhus, som jag ser det.

Bygga hus – steg för steg

På Eksjöhus är vi måna om att du känner dig trygg genom hela husresan, oavsett om du byggt hus tidigare eller om det är första gången. En av de viktigaste anledningarna till att många rekommenderar Eksjöhus är vår trygga byggprocess. Så här går det till att bygga hus med Eksjöhus.

Första mötet

Du har en dröm och en vision. Nu är det dags att göra den konkret. På första mötet diskuterar vi en en preliminär budget och går igenom alla steg tillsammans. Första mötet är alltid förutsättningslöst. Du behöver inte känna något krav på att gå vidare med Eksjöhus, även om de flesta väljer att göra det.

Välj husmodell

När vi pratat drömmar och budget är det dags att hitta en husmodell som passar dig.

Valet av husmodell hänger samman med var du ska bygga och hur din tomt ser ut. Vi går inom planbestämmelserna tillsammans, som anger hur stort och hur högt du får bygga.

De flesta av våra husmodeller kan ges olika uttryck genom att till exempel byta fasadtyp och takbeklädnad. Många av våra kunder väljer att göra små eller större förändringar i planlösningen.

Välj planlösning

När du hittat drömhuset är det dags för detaljerna. Vi börjar med planlösningen – passar den din familj? Eller behöver vi justera den?

Våra husmodeller märkta med Flex och Flex+ ger en frihet att lägga till rum och ändra planlösningen. I våra Prio-hus är de flesta val redan gjorda, vilket gjort Prio till vår mest populära hus-serie.

Upprätta köpavtal

Nu är det dags att skriva kontrakt.

I det här läget får du ett preliminärt pris av oss. Det är kring det priset som ett köpavtal upprättas mellan oss och dig som kund. Priset kan komma att förändras något beroende på materialval och eventuella tillval i nästa steg av husprocessen.

Det är i samband med köpavtalet som en entreprenör anlitas med uppdraget att bygga ditt hus på plats. Med skrivet kontrakt tar Eksjöhus hand om bygglovshandlingar, bygganmälan och hjälper dig att anlita de entreprenörer som ska utföra arbetet.

Efter att köpavtalet är skrivet får du en pärm av säljaren. Pärmen heter ”Allt om ditt hus” och innehåller fakta om ditt husköp samt en beskrivning av processen som nu tar vid.

Personliga val och tillval – slutbeställning

Det är nu det roliga börjar, det tycker i alla fall många av våra kunder. Det är nämligen dags att göra val och tillval.

Din viktigaste insats är nu att göra de val som gör det nya huset till just ditt hus – alltifrån golv och fönster till kök och vitvaror som får huset att kännas precis som du vill ha det.

När val av golv, tak, badrumsinredning med mera är gjort görs ett avrop till Eksjöhus fabrik. Det är slutbeställningen av ditt nya hus. När slutbeställningen är gjord börjar våra konstruktörer och snickare att specialtillverka ditt hus. Efter avropet går inga ändringar att göra.

Byggstart

Ditt hus kommer med två eller tre olika transporter till platsen där huset ska resas. Härifrån är det entreprenörens ansvar att resa och färdigställa det nya huset.

Bygger du med generalentreprenad, som de flesta av våra kunder gör, så väljer du entreprenör själv. Som säljare är vi självklart med och stöttar dig i ditt val. Vi har ett stort nätverk av entreprenörer med lång erfarenhet av att bygga Eksjöhus i alla delar av landet.

En bra sak att veta är att garage och uteplatser oftast inte ingår i ett husköp. Det här har entreprenörerna koll på och det är bra att du som kund har en tidig avstämning med entreprenören kring förberedelser för, och byggnation av, byggnader och trädäck som hänger samman med huset.

Besiktning

När huset är färdigbyggt är det dags för inflyttning – men dessförinnan genomförs både en grundlig kontrollbesiktning och en slutbesiktning av ditt nya hus.

Du får själv vara med vid besiktningarna som utförs av en certifierad besiktningsman. Man gör även en provtryckning av huset för att se att det är tätt enligt gällande regler och krav.

Kontrollbesiktning är en förberedande besiktning som görs när huset är färdigbyggt. Syftet är att hitta eventuella fel i tid, något som underlättar för både dig och byggaren. Kontrollbesiktningen beställs av byggföretaget och genomförs en kort tid före slutbesiktningen.

Vid slutbesiktningen undersöker en certifierad och opartisk besiktningsman om de som byggt huset har gjort arbetet på ett korrekt sätt och att du som kund fått det som står i kontraktet.

Inflytt

Äntligen är det dags dags att flytta in i ditt nya hus!

Alla val är gjorda, alla beslut är tagna och nu är det absolut mesta klart. Kanske har du själv valt att bygga din altan i ett senare skede, eller att själv måla färdig ditt hus för att minska budgeten. Oavsett vilket är du nu redo för inflytt och förhoppningsvis lika glad och nöjd som de flesta av våra kunder.

Välj husmodell

Börja din resa mot drömhuset här

Alla resor har en början och här startar din resa mot drömhuset. På Eksjöhus har vi lång erfarenhet av att guida husbyggare hela vägen från första mötet till det färdiga huset. Kanske vet du redan nu hur ditt nybyggda hus ska se ut, kanske har du mest en känsla som du vill bygga vidare på. Oavsett så kommer du ha god hjälp av våra guider och lokalkontor.

Kostnadskalkyl

Hur mycket kostar det att bygga hus? Svaret beror givetvis på flera olika saker som till exempel din tomt, var i landet du bygger och vilken husmodell du väljer. Här går vi igenom vad du behöver ta med i din huskalkyl för att få en så bra uppfattning om priset som möjligt.

Kontor nära dig

Vill du besöka ett av våra visningshus? När du är redo att kliva in i ett Eksjöhus för att uppleva kvalitén på plats och prata med en av våra agenter, finns vi på inte mindre än 22 platser runt om i landet. Till våra lokalkontor är du alltid välkommen att höra av dig med dina frågor eller boka ett möte för att få veta mer om hur det fungerar att bygga hus.

Välj husmodell

Trä- eller stenfasad spelar ingen roll, det viktigaste är att planlösningen passar dina behov, resten kan vi förändra. Att välja husmodell är ett roligt och viktigt arbete. Här guidar vi dig genom alla olika steg och val.

Vilket är ditt drömhus?

Gratis inspiration i huskatalogen!

Person läser Eksjöhus kataloger på ett bord

Vår katalog innehåller 32 husmodeller och är fullmatad med råd, guider och inspiration för dig som drömmer om att bygga hus. När du beställer ingår Egnahemskatalogen med vår Flex hus-serie och vår katalog med de populära och prisvärda Priohusen. Med totalt 50 husmodeller är övertygade om att du hittar ett hem som passar dig!

Vi finns där du vill bygga hus

Börja med att kontakta oss

Första steget till ditt nya hus är inte långt borta. Med över 28 lokalkontor finns vi  där du vill bygga. Kunskapen och erfarenheten sitter i väggarna på alla våra lokalkontor, från Malmö i söder till Umeå i norr. Ett tidigt besök hos någon av våra kunniga säljare ger svar på både små och stora frågor.


  Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
  Privacy Policy och Terms of Service.

  Tack för din förfrågan!

  Din fråga är skickad

  Inom kort kommer närmsta kontor att ta kontakt med dig.

  Våra kunders foton

  Inspireras av våra kunders färdiga hus

  Det finns många Eksjöhusbyggare runt om i landet som gärna visar upp sina hus i sociala medier. Följ dem på #eksjöhus eller se nedan.

  Laddar...

  Mina favoriter

  Laddar...

  Vill du komma i kontakt med ditt lokala säljkontor, ställa frågor och få prisindikation på flera husmodeller samtidigt?

  Du har inte valt ut några favoriter bland våra husmodeller

  Använd hjärtsymbolen för att spara dina favoriter. När du är klar kan du få pris och mer information här.

  Kontakta mig

  Vänligen kontakta mig här

  Fyll i formuläret så kommer jag svara dig så fort jag har möjlighet. Vill du hellre ringa, slå en signal på numret nedan.

  Med vänlig hälsning

   Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
   Privacy Policy och Terms of Service.

   Tack för din förfrågan!

   Din fråga är skickad

   Inom kort kommer jag att ta kontakt med dig.

   Kontakt

   Ställ din fråga

   Är du nyfiken på att bygga hus, men inte säker på var du ska börja? Vi är här för att hjälpa dig, oavsett var du befinner dig i ditt beslutsfattande.

   Ingen fråga är för liten eller för tidig.

   Fyll i vårt enkla formulär för att ställa dina frågor – det är helt förutsättningslöst. En representant från vårt närmsta kontor kommer att kontakta dig snart för att svara på dina frågor och diskutera dina idéer.

   Det finns inga förpliktelser, bara möjligheter. Låt oss tillsammans utforska din dröm om att bygga hus!

   Fyll i formuläret så återkommer vi inom kort.

    Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
    Privacy Policy och Terms of Service.

    Tack för din förfrågan!

    Din fråga är skickad

    Inom kort kommer närmsta kontor att ta kontakt med dig.