Så går det till

Att bygga sitt eget hus är en dröm för många och en av livets största investeringar för de flesta. Det bästa fundamentet för ett tryggt husbygge utan obehagliga överraskningar är god planering. Börja med att göra en budget så att du vet hur mycket du har att röra dig med, därefter kan du låta ditt nya hus ta form -steg för steg.

Planering och budget

Du har en dröm och en vision. Nu är det dags att göra den konkret. En bra start är att sätta sig in i grundläggande fakta om att bygga hus och att skapa en första bild av en preliminär budget.

En budget för boende utgår nästan alltid från månadskostnad. Att börja med att räkna på i vilket spann månadskostnaden för ett nytt hus kan ligga på är därför en grundbult i din huskalkyl. Det är utifrån det spannet som du kan börja konkretisera husvisionen till verklighet i form av läge, husmodell och storlek på hus.

Kontakta ett lokalkontor

Ett tidigt besök på något av våra lokalkontor rätar ut många frågetecken. Våra säljare kan inte bara modeller och planlösningar, de har koll på den lokala marknaden och vet också hur det fungerar med VA, bygglov och andra formaliteter.

Eksjöhus säljare har följt många husresor och har värdefulla tips och råd att ge även när det kommer till husekonomi. Att tidigt stämma av en budget med säljaren ger en trygghet för resterande del av husresan.

Efter närmare 80 år i branschen är vi förvissade om att en av våra största styrkor är våra lokalkontor med säljare som kan regionen de verkar i. Utifrån erfarenhet och lokalkännedom är det så att du som husköpare inte ens behöver komma på alla frågor du vill ställa. Våra säljare vet vad som tidigt behöver redas ut, vilka beslut som behöver tas och kan på så sätt guida dig som husköpare från idé till färdigt hus.

Du ska veta att besök hos, och råd från, våra säljare alltid är kostnadsfria.

Hitta en tomt

Du vet var någonstans geografiskt du vill bygga. Då är det dags att hitta den rätta tomten. Varje tomt har sina unika förutsättningar, därför är det viktigt att känna till möjligheter och begränsningar.

Kanske har du redan köpt en tomt? Då har du säkert kollat upp förutsättningarna för byggnation i det området. På Eksjöhus har vi ständigt tomter på många platser i landet som är tingade för våra hus. Du som letar efter en tomt att bygga på kan leta här.

En del tomter är smala, andra breda. En del lutar och för en del finns det planbestämmelser som styr vilket hus du kan bygga. Allt det här påverkar ditt val av hus. På Eksjöhus har vi husmodeller för alla typer av tomter; enplanshus som får ta plats, tvåplanhus som bygger på höjden, gavelställda hus för den smala tomten och sluttningshus av olika modeller för att ta några exempel.

Vilka markarbeten som du som tomtköpare står för och behöver ordna med själv varierar. Läs på vad som gäller för din tomt och kontakta gärna något av våra lokalkontor om det finns frågor.

Välj husmodell

Valet av husmodell hänger tätt samman med var du ska bygga och hur din tomt ser ut. Planbestämmelser anger ofta hur stort och hur högt du får bygga. Utifrån styrande förutsättningar och din smak väljer du bland våra husmodeller

En bra sak att känna till är att de flesta av våra husmodeller kan ges olika uttryck genom att till exempel byta fasadtyp och takbeklädnad. Många av våra kunder väljer att göra små eller större förändringar i planlösningen. Läs mer om olika grader av flexibilitet för olika husgrupper under rubriken ”Planlösning” nedan.

Planlösning

Våra husmodeller märkta med Flex och Flex+ ger olika grad av frihet att lägga till rum och ändra planlösningen. I våra Prio-hus är de flesta val redan gjorda. Bra val som utesluter ändringar i planlösningen. Kontakta oss om du vill diskutera förändringar på något av våra hus.

Prio

Att välja ett Priohus innebär att du får samma höga kvalité, till ett lägre pris. Det är möjligt genom att vi redan gjort de flesta val åt dig. Prio är ett bra val för dig som har många andra saker att prioritera samtidigt i livet.

Flex

Ett ”Flexhus” väljer du som vill ha möjligheten att göra många personliga val och anpassa bostaden efter dina behov. Flex erbjuder många tillval, men inte obegränsad möjlighet att förändra stora saker som till exempel planlösning. Planlösning kan påverkas till viss del genom att vissa hus har vinkel som kan läggas till/tas bort till exempel.

Flex+

Det här är hus med stora möjligheter att förändra planlösning och lägga till extra fönster och dörrar. Ett Flex+ väljer du som vet precis vad du är ute efter och har många egna visioner kring ditt boende.

Vår rekommendation kring planlösning är att tänka både på nutid och framtid. Du bygger ett hus som ska vara praktiskt för dig och din familjs situation idag men barn blir äldre och nya behov uppstår. Att bygga för framtiden kan spara både pengar och arbete om några år. På Eksjöhus hjälper våra arkitekter till med att anpassa och rita ett hus som är perfekt för just dig.

Köpavtal

När du hittat den husmodell och planlösning som du trivs med så skrivs ett kontrakt. Med skrivet kontrakt tar Eksjöhus hand om bygglovshandlingar, bygganmälan och hjälper dig som kund att anlita de entreprenörer som ska utföra arbetet - gjuta grund, montera väggar och tak, måla, installera el med mera.

Valet av husmodell är klart och eventuella modifieringar i planlösningen har beslutats. Utifrån de fakta som finns i det här läget får du ett preliminärt pris av oss. Det är kring det priset som ett köpavtal upprättas mellan oss och dig som kund. Priset kan komma att förändras något beroende på materialval och eventuella tillval i nästa steg av husprocessen.

Det är i samband med köpavtalet som en entreprenör anlitas med uppdraget att bygga ditt hus på plats.

Personliga val och tillval

”Nu börjar det riktigt roliga”. Så säger många av våra kunder. Utifrån grundhuset som köpavtalet gäller är det nu dags at göra val och tillval. När val av golv, tak, badrumsinredning med mera är gjort görs ett avrop till Eksjöhus fabrik. Det är slutbeställningen av ditt nya hus.

Efter att köpavtalet är skrivet får du en pärm av säljaren. Pärmen heter ”Allt om ditt hus” och innehåller fakta om ditt husköp samt en beskrivning av processen som nu tar vid.

Din viktigaste insats nu är att göra de val som gör det nya huset till just ditt. Det finns många olika val att göra, både standardval och tillval. En guide i processen är vår Standard- & tillvalskatalog

Det är bra att veta att när slutbeställningen är gjord så börjar våra konstruktörer och snickare att specialtillverka just ditt hus. Efter avropet går inga ändringar att göra.

Bygga hus

Det ska vara tryggt att bygga hus. Bygger du med generalentreprenad, som de flesta av våra kunder gör, så väljer du entreprenör själv. Genom våra lokala säljare är vi självklart med och stöttar dig i ditt val, med ett nätverk av entreprenörer med tradition av att bygga Eksjöhus.

Ditt hus kommer med två eller tre olika transporter till platsen där huset ska resas. Transporterna är noggrant uträknade och lastade på ett sätt som gör logistiken på plats optimal. Härifrån är det entreprenörens ansvar att resa och färdigställa det nya huset.

En bra sak att veta är att garage och uteplatser oftast inte ingår i ett husköp. Det här har entreprenörerna koll på och det är bra att du som kund har en tidig avstämning med entreprenören kring förberedelser för, och byggnation av, byggnader och trädäck som hänger samman med huset.

Besiktning

När huset är färdigbyggt så är det dags för inflyttning – men dessförinnan genomförs både en grundlig kontrollbesiktning och en slutbesiktning av ditt nya hus. Du får själv vara med vid besiktningarna som utförs av en certifierad besiktningsman. Man gör även en provtryckning av huset för att se att det är tätt enligt gällande regler & krav.

Kontrollbesiktning är en förberedande besiktning som görs när huset är färdigbyggt. Syftet är att hitta eventuella fel i tid, något som underlättar för både dig och byggaren. Kontrollbesiktningen beställs av byggföretaget och genomförs en kort tid före slutbesiktningen.

Vid slutbesiktningen undersöker en certifierad och opartisk besiktningsman om de som byggt huset har gjort arbetet på ett korrekt sätt och att du som kund fått det som står i kontraktet.

Inflyttning

Dags att flytta in i ditt ny hus. Tiden från avrop till färdigt hus beror på flera olika faktorer som beläggning i fabriken och tillgång på entreprenörer. Säljaren som är din kontakt genom hela husresan håller dig som köpare uppdaterad från husval till inflyttning.

Välj husmodell

Börja din resa mot drömhuset här

Alla resor har en början och här startar din resa mot drömhuset. På Eksjöhus har vi lång erfarenhet av att guida husbyggare hela vägen från första mötet till det färdiga huset. Kanske vet du redan nu hur ditt nybyggda hus ska se ut, kanske har du mest en känsla som du vill bygga vidare på. Oavsett så kommer du ha god hjälp av våra guider och lokalkontor.

Kostnadskalkyl

Hur mycket kostar det att bygga hus? Svaret beror givetvis på flera olika saker som till exempel din tomt, var i landet du bygger och vilken husmodell du väljer. Här går vi igenom vad du behöver ta med i din huskalkyl för att få en så bra uppfattning om priset som möjligt.

Kontor nära dig

Vill du besöka ett av våra visningshus? När du är redo att kliva in i ett Eksjöhus för att uppleva kvalitén på plats och prata med en av våra agenter, finns vi på inte mindre än 22 platser runt om i landet. Till våra lokalkontor är du alltid välkommen att höra av dig med dina frågor eller boka ett möte för att få veta mer om hur det fungerar att bygga hus.

Välj husmodell

Trä- eller stenfasad spelar ingen roll, det viktigaste är att planlösningen passar dina behov, resten kan vi förändra. Att välja husmodell är ett roligt och viktigt arbete. Här guidar vi dig genom alla olika steg och val.

Våra kunders foton

Inspireras av våra kunders färdiga hus

Det finns många Eksjöhusbyggare runt om i landet som gärna visar upp sina hus i sociala medier. Följ dem på #eksjöhus eller se nedan.

Laddar...

Mina favoriter

Laddar...

Vill du komma i kontakt med ditt lokala säljkontor, ställa frågor och få prisindikation på flera husmodeller samtidigt?

Du har inte valt ut några favoriter bland våra husmodeller

Använd hjärtsymbolen för att spara dina favoriter. När du är klar kan du få pris och mer information här.