Vy över kranbil som bygger ett nytt hus

Olika former av byggnation

Entreprenad­former

Att köpa hus är en sak. Att bygga ett en helt annan. På Eksjöhus gör vi så mycket som möjligt klart i vår husfabrik och på plats jobbar vi med trygga entreprenörer som kan våra hus utan och innan. De allra flesta bygger Eksjöhus med generalentreprenad.

När du köper hus från Eksjöhus så köper du en materialsats tillverkad i vår fabrik i Eksjö. Det du köper är ditt specialbeställda hus, sågat och monterat av vana händer i torr och säker inomhusmiljö. När huset transporterats med lastbil till tomten där det ska byggas tar en entreprenör över ansvaret. Det finns normalt sett tre olika entreprenadformer.

Val av entreprenörer

På Eksjöhus rekommenderar vi generalentreprenad av flera skäl. Eksjöhus har ett nätverk av lokala entreprenörer. Dessa entreprenörer har kännedom om Eksjöhus produkt och du som kund har möjlighet att kontraktera en av dessa entreprenörer för byggnationen av ditt hus. Eksjöhus säljare vet ofta vilken eller vilka lokala entreprenörer i nätverket som finns tillgängliga vid tidpunkten för byggnationen av ditt hus.

Det står er även fritt att kontraktera egen generalentreprenör för byggnation av ditt hus.

Fördelen med generalentreprenad eller delad entreprenad är att du som kund har möjlighet att skaffa dig kännedom om entreprenören och dess hantverkare före kontraktsskrivning.

För Eksjöhus har generalentreprenad resulterat i mest nöjda kunder 2020 och 2022 (Källa: Prognoscentrets kundundersökning) och vi har över tid sett att det är den entreprenadform som är bäst för dig som kund, både ur trygghet och ekonomiskt perspektiv.

Vår vanligaste metod

Generalentreprenad

I en generalentreprenad har en entreprenör (generalentreprenören) ansvar för samtliga underentreprenörer som krävs för att bygga ditt hus. Det betyder att du som kund skriver ett köpeavtal (AA12) med Eksjöhus på materialsatsen och därefter skriver du endast ett entreprenadkontrakt (ABS18) med generalentreprenören.

Om du själv har kunskap

Delad entreprenad

I en delad entreprenad har du som kund ett entreprenadkontrakt med var och en av de entreprenörer som krävs för att bygga ditt hus. Det betyder att du som kund skriver ett köpeavtal (AA12) med Eksjöhus på materialsatsen och därefter skriver du entreprenadkontrakt (ABS18) med varje enskild entreprenör.

Totalentreprenad

Entreprenadformen där endast ett kontrakt skrivs mellan kund och husleverantören kallas i dagligt tal totalentreprenad (ABS18). I detta kontrakt ingår både husmaterialsats och entreprenad (byggnation av huset). Det tillkommer oftast ett entreprenadpåslag, som hustillverkaren tar ut, vid totalentreprenad.

Totalentreprenad är en entreprenadform som vi inte tillämpar.

Vi hjälper dig på vägen

På våra lokalkontor hjälper vi alltid till med det administrativa i samband med en husbyggnation. Säljarna på våra kontor rekommenderar gärna lokala byggfirmor och hantverkare som du som kund kan teckna entreprenadkontrakt med. Ett finmaskigt kontaktnät är en av fördelarna med att vi byggt hus i hela Sverige sedan 1944.

Känner du att du har frågor omkring entreprenadformer eller om du vill fördjupa dina kunskaper omkring entreprenadformer så tveka inte, kontakta någon av våra säljare.

Till sist. Våra lokalkontor hjälper alltid till med projektledning och det pappersarbete som följer med att bygga hus. Som husleverantör sköter vi bygglov, kontakter med hantverkare och logistiken från vår fabrik. Du får även ritningar, försäkring upp till 10 år, garanterat pris i 12 månader och betalar handpenning först när vi levererar bygglovsritningar. Allt detta ingår alltid på köpet hos oss.

Mina favoriter

Laddar...

Vill du komma i kontakt med ditt lokala säljkontor, ställa frågor och få prisindikation på flera husmodeller samtidigt?

Du har inte valt ut några favoriter bland våra husmodeller

Använd hjärtsymbolen för att spara dina favoriter. När du är klar kan du få pris och mer information här.

Kontakta mig

Vänligen kontakta mig här

Fyll i formuläret så kommer jag svara dig så fort jag har möjlighet. Vill du hellre ringa, slå en signal på numret nedan.

Med vänlig hälsning

  Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
  Privacy Policy och Terms of Service.

  Tack för din förfrågan!

  Din fråga är skickad

  Inom kort kommer jag att ta kontakt med dig.

  Kontakt

  Ställ din fråga

  Är du nyfiken på att bygga hus, men inte säker på var du ska börja? Vi är här för att hjälpa dig, oavsett var du befinner dig i ditt beslutsfattande.

  Ingen fråga är för liten eller för tidig.

  Fyll i vårt enkla formulär för att ställa dina frågor – det är helt förutsättningslöst. En representant från vårt närmsta kontor kommer att kontakta dig snart för att svara på dina frågor och diskutera dina idéer.

  Det finns inga förpliktelser, bara möjligheter. Låt oss tillsammans utforska din dröm om att bygga hus!

  Fyll i formuläret så återkommer vi inom kort.

   Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
   Privacy Policy och Terms of Service.

   Tack för din förfrågan!

   Din fråga är skickad

   Inom kort kommer närmsta kontor att ta kontakt med dig.