HUSTYPER OCH HUSMODELLER

Vilken hustyp passar dig?

Enplanshus? Tvåplanshus? Eller kanske 1,5-planshus med förhöjt väggliv? Hos oss på Eksjöhus finns många hustyper att välja mellan – men vilken hustyp passar vilka behov? Vi bad vår chefsarkitekt Johan Nycroft att berätta mer!

Hustyper för hela livet

Enplan, tvåplan eller mittemellan – hur ser din husdröm ut? Oavsett vilket Eksjöhus du väljer kan du vara säker på att du får ett riktigt välplanerat och genomtänkt hus. Vi bad Johan Nycroft, chefsarkitekt på Eksjöhus, berätta mer om för- och nackdelarna med fyra traditionella och populära hustyper.

Johan Nycroft, Chefsarkitekt, Eksjöhus

Johan Nycroft

Chefsarkitekt, Eksjöhus

"Mer plats för grusiga stövlar? Större sociala ytor? Att hitta rätt hustyp för dina behov är nyckeln till ett lyckat boende. Låt dig därför inte förföras av en fin exteriör, åtminstone inte innan du valt vilken typ av hus som passar dig bäst!"

Prio 143 industriell baksida röd

Enplanshus – smart och socialt!

I ett enplanshus slipper du trappor, men får ändå ett välplanerat hus med gott om sociala ytor. Många familjer uppskattar känslan av att – bokstavligen – befinna sig på samma plan som varandra. Du får en bättre överblick och det blir faktiskt också mindre lyhört än i ett tvåplanshus. Enplanshus är ett bra val för lantliga tomter, där den låga bygghöjden hjälper huset att smälta in i den omgivande naturen.

1,5-planshus – en bortglömd klassiker!

Det fina med 1,5-planshus är att de klassas som enplanshus i detaljplanen. Vill du maximera utrymmet (men begränsas av byggnadshöjden) är ett 1,5-planshus ett bra alternativ. Det är också ett bra val för dig som inte vill bygga ett tvåplanshus av ekonomiska skäl, men behöver extra utrymme. Det finns tyvärr en gammal föreställning om att det sluttande taket gör 1,5-planshus mörka på övervåningen – det stämmer inte. Med takkupor och takfönster går det att skapa ett ljust och luftigt extra plan. Det gör 1,5-planhus till en bortglömd klassiker med många fördelar.

Kaptensgården exteriör

Tvåplanshus – för mindre tomter och stora behov

Med tvåplanshus får du mest hus för pengarna. Det är nämligen inte våningarna som kostar, utan markavtrycket – alltså storleken på husets grund. Med två våningar maximerar du utrymmet utan att öka markavtrycket. Tvåplanshus är därför perfekt i detaljplanerade områden med mindre tomter där du inte vill kompromissa med ytor och förvaring. Genom att bygga på höjden får du också mer utrymme till uteplats och garage.

Suterränghus & Sluttningshus – hustypen för kuperade tomter

Suterränghus – eller sluttningshus – är något helt annat idag än de mörka betongkällare som byggdes på 70-talet. För kuperade tomter med sluttning är det ett riktigt bra alternativ som besparar dig kostsamma markarbeten. Beroende på modell kan du få både balkong, uteplats och en rymlig och förvaringsrik nedervåning. Låt därför inte en kuperad tomt avskräcka dig – med ett välplanerat sluttningshus får du det bästa från både enplanshus och tvåplanshus.

Vilket är ditt drömhus?

Gratis inspiration i huskatalogen!

Person läser Eksjöhus kataloger på ett bord

Vår katalog innehåller 32 husmodeller och är fullmatad med råd, guider och inspiration för dig som drömmer om att bygga hus. När du beställer ingår Egnahemskatalogen med vår Flex hus-serie och vår katalog med de populära och prisvärda Priohusen. Med totalt 50 husmodeller är övertygade om att du hittar ett hem som passar dig!

Vi finns där du vill bygga hus

Börja med att kontakta oss

Första steget till ditt nya hus är inte långt borta. Med över 28 lokalkontor finns vi  där du vill bygga. Kunskapen och erfarenheten sitter i väggarna på alla våra lokalkontor, från Malmö i söder till Umeå i norr. Ett tidigt besök hos någon av våra kunniga säljare ger svar på både små och stora frågor.


  Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
  Privacy Policy och Terms of Service.

  Tack för din förfrågan!

  Din fråga är skickad

  Inom kort kommer närmsta kontor att ta kontakt med dig.

  Mina favoriter

  Laddar...

  Vill du komma i kontakt med ditt lokala säljkontor, ställa frågor och få prisindikation på flera husmodeller samtidigt?

  Du har inte valt ut några favoriter bland våra husmodeller

  Använd hjärtsymbolen för att spara dina favoriter. När du är klar kan du få pris och mer information här.

  Kontakta mig

  Vänligen kontakta mig här

  Fyll i formuläret så kommer jag svara dig så fort jag har möjlighet. Vill du hellre ringa, slå en signal på numret nedan.

  Med vänlig hälsning

   Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
   Privacy Policy och Terms of Service.

   Tack för din förfrågan!

   Din fråga är skickad

   Inom kort kommer jag att ta kontakt med dig.

   Kontakt

   Ställ din fråga

   Är du nyfiken på att bygga hus, men inte säker på var du ska börja? Vi är här för att hjälpa dig, oavsett var du befinner dig i ditt beslutsfattande.

   Ingen fråga är för liten eller för tidig.

   Fyll i vårt enkla formulär för att ställa dina frågor – det är helt förutsättningslöst. En representant från vårt närmsta kontor kommer att kontakta dig snart för att svara på dina frågor och diskutera dina idéer.

   Det finns inga förpliktelser, bara möjligheter. Låt oss tillsammans utforska din dröm om att bygga hus!

   Fyll i formuläret så återkommer vi inom kort.

    Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
    Privacy Policy och Terms of Service.

    Tack för din förfrågan!

    Din fråga är skickad

    Inom kort kommer närmsta kontor att ta kontakt med dig.