• 7 min läsning

Snickarlyckan på Lugnet

På landet strax utanför Köping hittade Emma och Daniel äntligen Lugnet. Vid det röda torpet med det rogivande namnet byggde de sitt eget bullerbyhus och uppfyllde den gemensamma drömmen om ett boende på landet.

Dela med andra

På landet strax utanför Köping hittade Emma och Daniel äntligen Lugnet. Vid det röda torpet med det rogivande namnet byggde de sitt eget bullerbyhus och uppfyllde den gemensamma drömmen om ett boende på landet.

Trots den igenvuxna tomten var det kärlek vid första ögonkastet. Emma och Daniel hade länge letat efter ett äldre hus på landet. De bodde i Dalarna, men längtade hem till trakterna kring Köping och letade med ljus och lykta efter ett passande objekt.

Efter en tids letade hörde Emma talas om en tomt till salu, ett stenkast från hennes eget barndomshem. Platsen kallades Lugnet. När Emma och Daniel först satte sin fot på tomten förstod de varför.

Vi fick direkt en känsla av att den här platsen är speciell. Avskild, men inte isolerad och med vacker utsikt över åkrar och ängar. Vi som hade letat efter ett charmigt äldre hus bestämde oss direkt – nu bygger vi nytt, för den här utsikten vill vi vakna till varje dag.

Emma

Husmodellen Tallbacken gav den rätta känslan

När Emma och Daniel väl bestämt sig, började de läsa på om olika hustillverkare och beställa huskataloger. Trots att de skulle bygga nytt, drömde de båda två om ett hus i äldre stil med snickarglädje och faluröd fasad.

– Vi fastnade ganska snabbt för Eksjöhus husmodeller Tallbacken och Mellangården. Vi gillade planlösningen på Mellangården, men också den mindre storleken och utseendet på Tallbacken. Lösningen blev ett Tallbacken med modifierad planlösning för att passa våra önskemål, berättar Emma.

Full frihet för husdrömmarna med Flex+

Tallbacken ingår i Eksjöhus husserie Flex+, en serie med möjligheter att justera planlösning och tillval för att passa även de största av husdrömmar. Tillsammans med Eksjöhus säljare, Björn, skruvade Emma och Daniel på planlösningen tills de blev nöjda.

– Vi ville ha ett större kök, vilket var det första vi ritade om. Vi lade även till en praktisk groventré på sidan av huset. Men det som gör störst skillnad utseendemässigt är nog farstukvisten. Det som från början var en balkong är nu en stor och inbjudande entré med valmat tak och rejält med snickarglädje!

Pärlspont och loppisfynd ger hemtrivsel

Emma och Daniel var mån om att få till den hemtrevliga sekelskiftesstilen i sitt nybyggda hus, något som krävde extra eftertanke vid inredning och tillval.

– Varken jag eller Daniel är snickarkunniga. Därför kände vi oss heller inte helt bekväma med att rusta upp och renovera ett gammalt hus själva. Däremot älskar vi sekelskifte, pärlspont, snickarglädje och allt som hör därtill. Därför blev det här en perfekt kompromiss där vi får modern bekvämlighet och låg energiförbrukning, men i en stil som mer påminner om ett hus i Bullerbyn än ett modernt nybygge.

För att få den riktiga bullerbykänslan valde paret inredning och detaljer med omsorg. I köket specialritade Eksjöhus arkitekt ett skafferi i pärlspont som för tankar till äldre tiders kallskafferi. Pärlsponten är också genomgående i hela köket, där rustika knoppbrädor och en färgskala i jordnära och lugna färger skapar en trivsel som gjort köket till husets riktiga hjärta.

Sittbänken i köket är favoritplatsen. Här älskar vi att sitta och läsa både på egen hand och med vår tvåårige son, Oscar. Även Mollie, vår cavalier spaniel, älskar platsen eftersom hon har utsikt över tomten och samtidigt befinner sig mitt i händelserna centrum. Köket blev verkligen precis som vi hade hoppats!

Snickarglädjen hälsar välkommen

Färgskalan, detaljerna och loppisfynden skapar en omedelbar trivsel för alla som kliver innanför den gröna pardörren. Men redan när man närmar sig huset från utsidan växer hemkänslan. Den faluröda fasaden, det vackra staketet och de specialbeställda konsolerna med snickarglädje ger känslan av att huset stått här betydligt längre än de två år som gått sedan bygget stod färdigt.

– Snickarglädjen beställde vi på nätet och staketet ordnade vi själva. Att huset skulle vara falurött kändes som en självklarhet då det redan står ett lite rött torp på tomten. Vi får ofta hör att det ser ut som om huset alltid stått här, vilket är precis vad vi eftersträvar. Nu har vi börjat fundera på ett hönshus, även det i falurött, så klart, skrattar Emma.

Så gick byggprocessen till

Därför valde Emma och Daniel Eksjöhus
”Vi hade hört talas om att standarden på husen som Eksjöhus tillverkade var hög. Att det var rejäla hus, om man säger så. När vi jämförde med andra insåg vi att riktiga trälister och gedigna tillval också ingick som standard, vilket gör hela skillnaden för oss som eftersträvar en genuin känsla. Små saker kan tyckas, men för oss gjorde det en stor skillnad för helhetsintrycket.”

Om byggprocessen och kontakten med säljaren Björn
”Vi fick direkt en väldigt bra kontakt med vår säljare Björn. Han fanns där under hela husresan och tipsade om entreprenörer, som vi har varit otroligt nöjda med. Om det är något tips vi har så är det att hitta en hustillverkare du klickar med, eftersom ni kommer att ha mycket kontakt de kommande åren.”

Om det mest utmanande på husresan
”Vi har egentligen inte haft det särskilt utmanande, vilket vi är tacksamma över. Nästan allt gick som planerat. Vi fick lägga lite mer tid och budget på tomten än vi räknade med på grund av fuktiga markförhållanden, men även det löste sig smidigt till slut.”

Foto: Anders Barkfeldt
Text: Eksjöhus

Så här förändrade Emma & Daniel sitt Tallbacken

Se mer från Emma & Daniels hem

Husmodell

Tallbacken

Bruksarea
170 m2
Plan
2
Antal rum
6 rum och kök
Serie
Flex+

Prisuppskattning

Vad kostar det här huset?

Huset på den här sidan är anpassat från en grundmodell. Husets pris varierar beroende på hur planlösningen förändras, tillvalen du gör och var i landet du vill bygga. Vill du veta vad det här huset kostar att bygga där du bor? Fyll i formuläret så hör vi av oss inom kort.  Har du en tomt?

  Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
  Privacy Policy och Terms of Service.

  Tack för din förfrågan!

  Din prisförfrågan är skickad

  Inom kort kommer du få svar från närmsta Eksjöhuskontor på din fråga.

  Visst har du våra inspirerande kataloger redan?

  Beställ katalog

  Kundberättelser

  Fler kundberättelser

  Kundberättelse

  Pampigt med herrgårdskänsla

  Längtan efter livet på landet växte sig stor för Carina och Markus efter att de bott i lägenhet i Stockholm under en tid. Till slut valde de att slå till på en idyllisk tomt på landet, omgiven av hästhagar. Nu kunde drömmen om ett hem i sekelskiftesstil äntligen förverkligas.

  Vy över Eksjöhus Prio 143 med pool och trädgård

  Kundberättelse

  Film: Ett hem att längta till

  I Kalmar bor Jenny och Peter. När de skulle flytta ihop började de först leta begagnat hus. Men så körde de förbi ett område där det börjat byggas nya hus och insåg att det kändes roligare att bygga ett nytt i stället.
  – Och då tänkte vi att ska vi nu göra det, då ska vi bygga ett hus som vi längtar hem till, inte bort från. Att det är där vi vill vara, berättar Peter.

  Mina favoriter

  Laddar...

  Vill du komma i kontakt med ditt lokala säljkontor, ställa frågor och få prisindikation på flera husmodeller samtidigt?

  Du har inte valt ut några favoriter bland våra husmodeller

  Använd hjärtsymbolen för att spara dina favoriter. När du är klar kan du få pris och mer information här.

  Kontakta mig

  Vänligen kontakta mig här

  Fyll i formuläret så kommer jag svara dig så fort jag har möjlighet. Vill du hellre ringa, slå en signal på numret nedan.

  Med vänlig hälsning

   Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
   Privacy Policy och Terms of Service.

   Tack för din förfrågan!

   Din fråga är skickad

   Inom kort kommer jag att ta kontakt med dig.

   Kontakt

   Ställ din fråga

   Är du nyfiken på att bygga hus, men inte säker på var du ska börja? Vi är här för att hjälpa dig, oavsett var du befinner dig i ditt beslutsfattande.

   Ingen fråga är för liten eller för tidig.

   Fyll i vårt enkla formulär för att ställa dina frågor – det är helt förutsättningslöst. En representant från vårt närmsta kontor kommer att kontakta dig snart för att svara på dina frågor och diskutera dina idéer.

   Det finns inga förpliktelser, bara möjligheter. Låt oss tillsammans utforska din dröm om att bygga hus!

   Fyll i formuläret så återkommer vi inom kort.

    Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
    Privacy Policy och Terms of Service.

    Tack för din förfrågan!

    Din fråga är skickad

    Inom kort kommer närmsta kontor att ta kontakt med dig.