Finansiera ditt nya hus på ett enklare sätt

Byggnadskreditiv – lån för dig som ska bygga nytt hus

Vi är måna om att det ska vara tryggt och enkelt att bygga hus. Därför har vi ett tätt samarbete med vår samarbetspartner Nordea. Det ger dig förmånligare villkor och rabatter när du ska finansiera ditt nya Eksjöhus.

En barnfamilj njuter i solen på uteplatsen

Förmånliga villkor med Nordeas byggnadskreditiv

Eksjöhus och Nordea har ett unikt samarbete sedan många år tillbaka. Under 2024 blev vi nyckelpartner, ett resultat av vår trygga ekonomiska ställning, pålitliga byggprocess och goda samarbete under många år. Detta innebär att banken är väl insatt i våra metoder, kalkyler och energiberäkningar. Tack vare förtroendet kan Nordea ge dig som Eksjöhuskund en ännu mer förmånlig finansieringslösning, med några av marknadens bästa villkor för byggnadskreditiv.

Nordea logo

Prio 141 sovrum

Amorteringsfritt i fem år!

Att bygga hus har alltid varit en god investering på längre sikt. Men i tider av stigande räntor och inflation behövs ibland extra trygghet på kortare sikt. Tillsammans med Nordea inför vi nu amorteringsfrihet för all nyproduktion i fem år.

Beslutet om amorteringsfrihet gäller även befintlig nyproduktion. Det innebär att du som redan flyttat in i ditt nya Eksjöhus inom en femårsperiod kan kontakta Nordea för amorteringsfrihet under återstoden av perioden.

Nordeas erbjudande om amorteringsfrihet gäller dig som bygger nytt, och är något du ansöker om när ditt byggnadskreditiv ska läggas om till bolån.

Hur kan jag låna till att bygga nytt hus?

Det finns en rad olika lösningar för dig som vill låna till ditt husbygge. Det vanligaste upplägget är byggnadskreditiv, som också kallas byggnadslån. Daniel Erkenborn, ekonomichef på Eksjöhus, reder ut begreppen och berättar vad du behöver tänka på.

– Det första du behöver göra är att prata med din bank. Många pratar med flera banker, eftersom de kan ha olika bedömningskriterier som påverkar lånebeloppet. Prata också gärna med vår samarbetspartner Nordea, som kan erbjuda förmånliga villkor till dig som vill bygga ett Eksjöhus.

Hur fungerar ett byggnadskreditiv?

– Byggnadskreditiv är det vanligaste sättet för att finansiera nya hus under byggfasen. Det innebär att du lånar pengar från banken allteftersom fakturorna kommer in. Därefter skickar du fakturorna direkt till banken och betalar enbart ränta på beloppet du lånat. När huset är färdigbyggt omvandlas kreditivet till ett traditionellt bostadslån och du börjar amortera.

Hur får jag en större ekonomisk trygghet när jag lånar?

– Välj hustillverkare med omsorg, både när det gäller ekonomi och kundnöjdhet. För precis som i andra branscher, så får du vad du betalar för. Väg alltid in tryggheten hos en stabil aktör när du jämför huspriserna. Var också noga med att kolla upp vilka försäkringar som ingår och ta gärna lite extra höjd i din budget. Det är relativt vanligt att man vill komplettera eller lägga till något man inte räknade med från början.

Tips! Upptäck allt som ingår i ett Eksjöhus – från 10-årig nybyggnadsförsäkring till trappa i massiv ek och branschens bästa täthetskontroll för ett garanterat energieffektivt hus.

Genom vårt samarbete med Nordea får du

Snabbt & enkelt

 • En enkel kanal till Nordea med svar inom 24 timmar.
 • En kompetent kontakt hjälper dej genom hela processen eller, om du så önskar, ger dig en kontakt på närmaste Nordeakontor.
 • Svar på låneansökan inom 24 timmar.

Förmånliga villkor

 • Ingen hanteringskostnad eller kontraktsränta på byggnadskrediten om du har ditt bolån hos Nordea.
 • Förmånliga räntevillkor.
 • Bygger du ett miljöeffektivt hem får du dessutom 0,10 procentenheter rabatt på bolåneräntan med Nordeas Gröna bolån.

Personlig service

 • Nordea hanterar dina fakturor löpande under hela bygget. Smidigt och enkelt.
 • Du får tillgång till våra specialister på nybyggnation genom hela byggprocessen.
 • Samlar du dina bankaffärer hos Nordea får du dessutom fler förmåner, personlig rådgivare och rabatter på banktjänster.

 

Lär dig mer om bolån

Ordlista & viktiga begrepp för hus- och bolån

I samband med en nybyggnation dyker många främmande begrepp upp. Nedan försöker vi, tillsammans med Nordea, reda ut några ord som du sannolikt stöter på när du bygger nytt.

Lånelöfte

Är ett löfte från Nordea som visar hur mycket du har möjlighet att låna för att bygga din bostad. Lånelöftet baseras på önskat lånebelopp, kontantinsats, hushållets inkomster, utgifter, familjesituation och övriga lån. Lånelöftet förutsätter god skötsamhet och innan byggnadskreditivet startar görs en slutlig kontroll att de uppgifter som tidigare lämnats är oförändrade tillsammans med en bedömd värdering av färdig bostad. Ett lånelöfte är kostnadsfritt och gäller 6 månader.

Köpekontrakt

Är ett bindande avtal vid tomtköpet. Detta innehåller villkor som köpare och säljare ska uppfylla för att genomföra slutliga betalningen av tomten.

Handpenningslån

Förekommer vid tomtköp. Detta används för finansiering av handpenningen, som skall betalas kort efter man undertecknat köpekontraktet. Handpenningen är normalt 10 procent av köpesumman. Ett alternativ till handpenningslån är ett tidsbegränsat lån utan säkerhet.

Köpebrev

Skrivs när man slutför affären kring tomten. Detta innebär ett kvitto som bevisar att betalningen är slutförd och att samtliga villkor är uppfyllda. I samband med detta ansöker banken eller mäklaren om att ni ska registreras som ägare till tomten. Det är först när man äger tomten som det är möjligt att starta upp ett byggnadskreditiv.

Lagfart

Är ett bevis på att det är du som äger fastigheten/tomten. Ansökan görs till Lantmäteriet, normalt av din bank eller mäklare, utifrån köpebrevet. Lantmäteriverket tar ut en kostnad på 1,5 % på köpeskillingen (priset) och en fast avgift på 825 kr.

Pantbrev

Innebär att när du lånar pengar till en bostad behövs någon form av säkerhet för lånet. Detta innebär att banken får en säkerhet och kan då erbjuda bättre villkor. I normalfallet följer tidigare uttagna pantbrev med till nästa ägare men på en tomt brukar det som regel vara väldigt lite pantbrev uttaget. Pantbrev kan tas ut på upp till 85 % av bostadens värde. För nya pantbrev debiterar Lantmäteriverket en stämpelskatt på 2 procent av det nya pantbrevet plus en avgift på 375 kronor.

Produktionskostnadskalkyl

Är en bedömd totalkostnad (budget) för hela byggnationen. En produktionskostnad bör även innehålla kostnader för räntor under byggtid, lantmäteriets kostnader för lagfart och pantbrev. De största riskerna i en produktionskostnadskalkyl berör främst markarbeten (sprängning/pålning), finplanering tomt (gräsmatta/altaner), utvändig målning samt dina tillval utöver standard.

Köpeavtal

Upprättas mellan dig som köpare och Eksjöhus. Kontraktet är en bas för er framtida affärsmässiga kontakt. Här anges ett fast pris på det som avtalet omfattar. Denna handling behövs för att starta upp ett byggnadskreditiv.

Entreprenadkontrakt

Upprättas mellan dig som köpare och Entreprenör. Kontraktet är en bas för er framtida affärsmässiga kontakt. Här anges ett fast pris på det som avtalet omfattar, vilket kan variera beroende på entreprenadform. Denna handling behövs för att starta upp ett byggnadskreditiv.

Spärrförbindelse

Utgör en garanti för att ert Eksjöhus ska börja tillverkas på fabriken. En spärrförbindelse innebär att man avsätter ett bestämt belopp av byggnadskreditivet till en viss leverantör, som betalning för leverans av material eller utfört arbete. Spärrförbindelsen önskar Eksjöhus 7 veckor före husleverans. Den kan utfärdas när du är ägare till tomten och har undertecknat ett Köpeavtal och ett Entreprenadkontrakt.

Byggnadskreditiv

Är en tillfällig finansieringslösning som används när man finansierar ett nytt hus. De kostnader som finns upptaget i produktionskostnadskalkylen (t.ex. tomt, grund, material, exploateringskostnad, anslutningsavgifter) skickas efter ditt godkännande in för betalning från kreditivet. Denna lösning är mer fördelaktig och billigare då man betalar ränta på det utnyttjade beloppet. Under byggtiden är byggnadskreditivet fritt från amortering. När byggnationen är klar lägger man om byggnadskreditivet till vanliga bolån.

Färdigställandeförsäkring

Skyddar dig om entreprenören går i konkurs och du behöver upphandla ett annat företag. Försäkringen täcker merkostnader med upp till 10 procent av den ursprungliga kontraktssumman.

Nybyggnadsförsäkring

Kallas också 10-årig byggfelsförsäkring. Täcker kostnaden för att återställa byggnaden efter skada och för att rätta till det fel som är orsaken, om skadan beror på att entreprenören har utfört arbetet fel eller använt olämpligt material.

Fastighetsavgift

Är en avgift som samtliga fastighetsägare ska betala. Bygger du ett nytt ett nytt hus betalar du ingen fastighetsavgift de första 15 åren. Det innebär en besparing på cirka 100 000 kronor.

Bolånetaket

Innebär att lån med bostaden som säkerhet inte bör överstiga 85 % av bostadens marknadsvärde.

Mina favoriter

Laddar...

Vill du komma i kontakt med ditt lokala säljkontor, ställa frågor och få prisindikation på flera husmodeller samtidigt?

Du har inte valt ut några favoriter bland våra husmodeller

Använd hjärtsymbolen för att spara dina favoriter. När du är klar kan du få pris och mer information här.

Kontakta mig

Vänligen kontakta mig här

Fyll i formuläret så kommer jag svara dig så fort jag har möjlighet. Vill du hellre ringa, slå en signal på numret nedan.

Med vänlig hälsning

  Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
  Privacy Policy och Terms of Service.

  Tack för din förfrågan!

  Din fråga är skickad

  Inom kort kommer jag att ta kontakt med dig.

  Kontakt

  Ställ din fråga

  Är du nyfiken på att bygga hus, men inte säker på var du ska börja? Vi är här för att hjälpa dig, oavsett var du befinner dig i ditt beslutsfattande.

  Ingen fråga är för liten eller för tidig.

  Fyll i vårt enkla formulär för att ställa dina frågor – det är helt förutsättningslöst. En representant från vårt närmsta kontor kommer att kontakta dig snart för att svara på dina frågor och diskutera dina idéer.

  Det finns inga förpliktelser, bara möjligheter. Låt oss tillsammans utforska din dröm om att bygga hus!

  Fyll i formuläret så återkommer vi inom kort.

   Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
   Privacy Policy och Terms of Service.

   Tack för din förfrågan!

   Din fråga är skickad

   Inom kort kommer närmsta kontor att ta kontakt med dig.