Bygga hus-kalkyl

Vad kostar det att bygga hus?

Som smålänningar vet vi att priset är en viktig fråga. Kostnaden för ett nytt hus varierar beroende på vilket hus du vill bygga och var du vill bo. Gör en prisförfrågan på den husmodell du är intresserad av och var du tänkt bygga, så talar vi om vad det kostar. Ett uppskattat pris får du oftast direkt eller inom en arbetsdag.

Prisexempel för ett nyckelfärdigt Prio 143

Nytt hus för 13 300 kronor i månaden

Att bo i ett nytt Eksjöhus kan bli billigare än att bo i lägenhet. I vårt prisexempel blir månadskostnaden för vår mest sålda husmodell Prio 143 bara 13 300 kronor. I vårt exempel har vi utgått från Jönköping, vars prisnivåer brukar överensstämma väl med snittpriset för hela Sverige.  I Jönköping är nuvarande referenspris för ett färdigbyggt Prio 143 på 143m² med 6 rum och kök, inklusive tomtkostnader*, cirka 4 460 000 kr.

Vad kostar det där du vill bo?

Så här har vi räknat

Samtliga priser är cirkapriser. I kalkylen ingår även kostnaden för villaförsäkring och 10-årig byggfelsförsäkring.

Normal tomtkostnad kommunal tomt i Jönköping
1 200 000 kr (tomt 1 000 000, vatten och avlopp 150 000, el och fiber 50 000)

Byggherrekostnader
 260 000 kr

Byggherrekostnader innefattar bland annat lagfart, pantbrev, bygglov, utsättning, byggsamråd, byggström, kontrollansvarig och räntor under byggtiden.

Prio 143
3 000 000 kr

Totalpris
4 460 000 kr

Från denna kostnadskalkyl avgår en egen insats på 15%, i detta fall  669 000 kr.

Totalt lånebelopp: 4 460 000 – 669 000 = 3 791 000:-

Månadskostnaden inklusive drift (ca 3300 kr/mån) och nettokostnad för räntor** (ca 10 000 kr/mån), men exklusive amortering blir ca 13 300 kr i månaden.

* Kostnadskalkyl för plan tomt med normal schakt och uppfyllnad enligt vår entreprenadbeskrivning. Sprängning, pålning eller andra tillkommande markarbeten ingår ej.

**Bygga-hus-kalkyl baserad på räntenotering på 4,50%.

Varför har vi inga priser på hemsidan?

Vi är inte en hustillverkare med prislista eller priser utsatta för varje hus på hemsidan eller i vår katalog. Anledningen är att priset är helt beroende på var du ska bygga och hur själva tomten ser ut. Hantverkare och entreprenörer har olika prisbilder beroende på var i landet de verkar. Likaså spelar logistiken roll, långa transporter kostar mer än korta.

Men framför allt är det tomtens egenskaper som är avgörande för priset när du ska bygga nytt hus. Din kostnad framgår först när vi vet hur mycket sprängning, schaktning, fyllning och annat grundarbete som krävs.

Hur kan du påverka priset?

Att bygga hus är en stor investering. Men med rätt planering och eget arbete kan du minska dina kostnader. Många väljer till exempel att sköta slutmålningen av sitt hus själva, vilket är ett enkelt sätt att spara några tusenlappar. Vill du få fler tips? Läs vår artikel med Eksjöhus säljare Henric Brobakken, Vad kan jag göra för att hålla kostnaderna nere när jag bygger hus?

Prio – våra mest energieffektiva hus

Med ett nytt Eksjöhus bor du underhållsfritt i många år – och extremt energieffektivt. Det gör att din investering i ett nytt hus ofta lönar sig i längden. Vi provtrycker alla nya Eksjöhus, något inte alla hustillverkare gör. Det innebär att vi får direkt besked om hur energieffektivt huset är, vilket är en stor trygghet för dig som kund. En av våra mest energieffektiva husmodeller är Prio 141. Med över 100 utförda provtryckningar registrerades ett medelvärde på låga 0,20 l/s m2. Läs mer om vad det innebär och varför Prio-serien tillhör våra mest energieffektiva hus någonsin.

Vilket är ditt drömhus?

Gratis inspiration i huskatalogen!

Person läser Eksjöhus kataloger på ett bord

Vår katalog innehåller 32 husmodeller och är fullmatad med råd, guider och inspiration för dig som drömmer om att bygga hus. När du beställer ingår Egnahemskatalogen med vår Flex hus-serie och vår katalog med de populära och prisvärda Priohusen. Med totalt 50 husmodeller är övertygade om att du hittar ett hem som passar dig!

Vy över Eksjöhus Prio 143 med pool och trädgård

Kundberättelse

Jenny & Peter byggde Prio 143 för framtiden

Läs och se filmen om hur Jenny och Peter byggde ett nytt 1-planshus för framtiden, med gott om rum för familjen och ett smidigt boende när de blir äldre.

Film: Ett hem att längta till

Mina favoriter

Laddar...

Vill du komma i kontakt med ditt lokala säljkontor, ställa frågor och få prisindikation på flera husmodeller samtidigt?

Du har inte valt ut några favoriter bland våra husmodeller

Använd hjärtsymbolen för att spara dina favoriter. När du är klar kan du få pris och mer information här.

Kontakta mig

Vänligen kontakta mig här

Fyll i formuläret så kommer jag svara dig så fort jag har möjlighet. Vill du hellre ringa, slå en signal på numret nedan.

Med vänlig hälsning

    Tack för din förfrågan!

    Din fråga är skickad

    Inom kort kommer jag att ta kontakt med dig.