BYGGA HUS-KALKYL

Vad kostar det att bygga hus?

Kostnaden för ett färdigbyggt Prio 143 blir cirka 13 600 kronor i månaden. Men priset för ett nytt hus beror på rad olika saker, till exempel vilken husmodell du bygger och var du väljer att bo. Här kan du läsa mer om hur vi har räknat och få tips på hur du kan påverka priset när du bygger ett nytt hus.

KOSTNADEN FÖR NYCKELFÄRDIGT PRIO 143

Prisexempel för vår populäraste husmodell

Som smålänningar vet vi att priset är en viktig fråga. I vårt prisexempel här nedanför blir månadskostnaden för vår mest sålda husmodell Prio 143 cirka 13 600 kronor. Vill du veta priset på ditt drömhus? Gör en prisförfrågan på den husmodell du är intresserad av och var du tänkt bygga, så talar vi om vad det kostar. Ett uppskattat pris får du oftast inom en arbetsdag.

Kostnad för att bygga nytt hus 2024

Den uppskattade kostnaden för att bygga ett nytt hus av vår modell Prio 143 år 2024 är cirka 4 610 000 kronor, vilket ger ett kvadratmeterpris på runt 32 000 kronor.

I vårt exempel har vi utgått från Jönköping, vars prisnivåer brukar överensstämma väl med snittpriset för hela Sverige. Så här har vi räknat:

 1. Kostnad för kommunal tomt i Jönköping: 1 200 000 kr.
  Priset innefattar tomtkostnad* 1 000 000, vatten och avlopp 150 000, el och fiber 50 000.
 2. Byggherrekostnader: 260 000 kr.
  Byggherrekostnader innefattar bland annat lagfart, pantbrev, bygglov, utsättning, byggsamråd, byggström, kontrollansvarig och räntor under byggtiden.
 3. Eksjöhus Prio 143 Modern: 3 150 000 kr.
  Priset gäller husmodellen Prio 143 med stilpaket Modern.

Månadskostnad på 13 600 kronor
Från denna kostnadskalkyl avgår en egen insats på 15%, i detta fall 691 500 kr. Totalt lånebelopp blir då 3 918 500 kr. Månadskostnaden inklusive drift (ca 3300 kr/mån) och nettokostnad för räntor** (ca 10 300 kr/mån), men exklusive amortering blir ca 13 600 kr i månaden. Samtliga priser är cirkapriser. I kalkylen ingår även kostnaden för villaförsäkring och 10-årig byggfelsförsäkring.

*Kostnadskalkyl för plan tomt med normal schakt och uppfyllnad enligt vår entreprenadbeskrivning. Sprängning, pålning eller andra tillkommande markarbeten ingår ej.

**Bygga-hus-kalkyl baserad på räntenotering på 4,50%.

Varför har vi inga priser på hemsidan?

Anledningen är helt enkelt att priset är väldigt beroende på var du ska bygga. Hantverkare och entreprenörer har också olika prisbilder beroende på var i landet de verkar. Likaså spelar logistiken roll – långa transporter kostar mer än korta.

Men framför allt är det tomtens egenskaper som är avgörande för priset när du ska bygga nytt hus. Din kostnad framgår först när vi vet hur mycket sprängning, schaktning, fyllning och annat grundarbete som krävs.

Om du vill får en uppfattning om vilken kostnad det innebär för dig är den snabbaste vägen att kontakta ditt lokala Eksjöhuskontor.

Prisvärt nytt hus

Så bygger du nytt hus till en lägre kostnad

Vill du bygga billigt – eller vill du bygga prisvärt? Att bygga nytt hus är en stor investering som du ska leva med länge. Vi bygger därför hellre prisvärt, snarare än billigt. Vi vet nämligen att kvalitet lönar sig i längden. Därför tummar inte vi på vare sig material, byggtekniker eller våra anställdas hälsa när vi bygger hus. Det ger ett bättre hus och en långsiktigt lägre totalkostnad för dig som husägare. Men självklart finns det saker du kan göra redan nu för att påverka priset. Vi frågade vår husexpert Henric Brobakken om 5 sätt att hålla nere utgifterna för dig som vill bygga prisvärt, till en lägre kostnad.

BYGGNADSLÅN OCH BYGGNADSKREDITIV

Finansiering för ditt nya hus

Hur mycket du kan låna för att finansiera ditt nya hus beror på flera saker. Dels dina ekonomiska förutsättningar, dels husets beräknade värde när det är färdigbyggt. Därför är det klokt att tidigt kontakta en bank för att se vilka möjligheter just du har att finansiera ditt nya hus.

Vi är mån om att det känns tryggt och enkelt att bygga hus med oss. Därför har vi på Eksjöhus ett tätt samarbete med Nordea, som bland annat erbjuder byggnadskreditiv, en smidig finansieringslösning under byggtiden där du lånar pengar löpande i takt med att fakturorna kommer in.

Vilket är ditt drömhus?

Gratis inspiration i huskatalogen!

Person läser Eksjöhus kataloger på ett bord

Vår katalog innehåller 32 husmodeller och är fullmatad med råd, guider och inspiration för dig som drömmer om att bygga hus. När du beställer ingår Egnahemskatalogen med vår Flex hus-serie och vår katalog med de populära och prisvärda Priohusen. Med totalt 50 husmodeller är övertygade om att du hittar ett hem som passar dig!

Vy över Eksjöhus Prio 143 med pool och trädgård

Kundberättelse

Jenny & Peter byggde Prio 143 för framtiden

Läs och se filmen om hur Jenny och Peter byggde ett nytt 1-planshus för framtiden, med gott om rum för familjen och ett smidigt boende när de blir äldre.

Film: Ett hem att längta till

Mina favoriter

Laddar...

Vill du komma i kontakt med ditt lokala säljkontor, ställa frågor och få prisindikation på flera husmodeller samtidigt?

Du har inte valt ut några favoriter bland våra husmodeller

Använd hjärtsymbolen för att spara dina favoriter. När du är klar kan du få pris och mer information här.

Kontakta mig

Vänligen kontakta mig här

Fyll i formuläret så kommer jag svara dig så fort jag har möjlighet. Vill du hellre ringa, slå en signal på numret nedan.

Med vänlig hälsning

  Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
  Privacy Policy och Terms of Service.

  Tack för din förfrågan!

  Din fråga är skickad

  Inom kort kommer jag att ta kontakt med dig.

  Kontakt

  Ställ din fråga

  Är du nyfiken på att bygga hus, men inte säker på var du ska börja? Vi är här för att hjälpa dig, oavsett var du befinner dig i ditt beslutsfattande.

  Ingen fråga är för liten eller för tidig.

  Fyll i vårt enkla formulär för att ställa dina frågor – det är helt förutsättningslöst. En representant från vårt närmsta kontor kommer att kontakta dig snart för att svara på dina frågor och diskutera dina idéer.

  Det finns inga förpliktelser, bara möjligheter. Låt oss tillsammans utforska din dröm om att bygga hus!

  Fyll i formuläret så återkommer vi inom kort.

   Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
   Privacy Policy och Terms of Service.

   Tack för din förfrågan!

   Din fråga är skickad

   Inom kort kommer närmsta kontor att ta kontakt med dig.