Planlösning – expertens tips

Planlösning för huset

I ett riktigt drömhem är det insidan som räknas. En fin fasad i all ära, men i slutändan är det faktiskt planlösningen som gör störst skillnad för hur du trivs i huset. Vi pratade med Eksjöhus arkitekt Frida Axhed om hur du får till en planlösning som passar ditt drömhem.

Frida Axhed

Frida Axhed

Arkitekt, Eksjöhus

En bra planlösning är en planlösning som passar dig. De senaste 10–15 åren har vi märkt att de övergripande trenderna har försvunnit till förmån för en större individuell variation i planlösningarna. Vi märker framför allt av detta i intresset för vår husserie Flex+, en serie husmodeller med full frihet att förändra just planlösningen.

Vad är en bra planlösning?

Frida Axhed har arbetat på Eksjöhus sedan 2017 och ritat några av Eksjöhus mest populära husmodeller. Som arkitekt arbetar hon med att ta fram nya hustyper och stötta våra huskunder i jakten på den perfekta planlösningen. Så vad behöver du egentligen tänka på?

Trots att de behoven skiljer sig från familj till familj, finns det ett antal gemensamma nämnare för vad som kännetecknar en bra planlösning, menar Frida.

– En hög yteffektivitet är något vi alltid eftersträvar. Allt utrymme ska vara användbart. Även goda siktlinjer är viktigt. Det skapar ett intresse och ett djup i huset, vilket ökar trivseln. Och sist men inte minst: genomtänkta flöden. I grund och botten handlar det om att korridorer, rum och passager ska vara anpassade efter hur vi faktiskt lever och rör oss i huset. Detta är svårt och något som vi arkitekter ibland får hjälpa till med.

Planlösning enplanshus

”Planlösningen i ett enplanshus har ofta en större användbar yta än ett tvåplanshus. Detta eftersom vi inte behöver ta hänsyn till trappor. Samtidigt gäller det att tänka till, då många önskar dela upp sitt enplanshus i olika sovdelar, framför allt när barnen börjar bli äldre.

Prio 141, från vår husserie Prio, är ett bra exempel på hur vi  har arbetat med vinkel i huset för att skapa separata sovdelar och en naturlig uteplats som är lättillgänglig från både kök och vardagsrum. Två platser där många barnfamiljer spenderar en stor del av tiden.”

Planlösning tvåplanshus och 1,5-planshus

”Vanligt är att samla alla sovrum på övre plan, för att viga nedre plan helt åt sociala ytor och bruksytor. Samtidigt måste det enligt regelverket finnas möjlighet att inreda ett sovrum på nedre plan. Om detta inte efterfrågas, brukar vi lösa det med möjligheten att konvertera ett arbetsrum eller dela av en bit av vardagsrummet om behovet uppstår. Detta är något som oavsett byggregler är bra att tänka på, eftersom det då blir möjligt att flytta ner föräldrasovrummet på nedre plan när barnen blir större.

Nostalgi, från vår husserie Flex, är ett bra exempel på en planlösning i ett 1,5-planshus som går att anpassa efter familjesituationen. Ett större sovrum på övre plan kan enkelt bli ett allrum för tonåringarna, samtidigt som arbetsrummet på nedre plan lätt konverteras till ett sovrum för föräldrarna.”

Hur vill du bygga ditt hus?

Våra olika husserier

Vi har alla olika förutsättningar och prioriteringar när vi ska bygga hus, därför har vi delat in våra hus i olika serier. Välj den serien som passar dina kriterier bäst.

Prio

Att välja ett Priohus innebär att du får samma höga kvalité, till ett lägre pris. Det är möjligt genom att vi redan gjort de flesta val åt dig. Prio är ett bra val för dig som har många andra saker att prioritera samtidigt i livet.

 • Många invändiga val
 • Prisvärt
 • Enkelt
 • Arkitektritat

Flex

Ett ”Flexhus” väljer du som vill ha möjligheten att göra många personliga val och anpassa bostaden efter dina behov. Flex erbjuder många tillval, men inte obegränsad möjlighet att förändra stora saker som till exempel planlösning.

 • Förutbestämda variationer på planlösning
 • Prisvärt
 • Arkitektritat

Flex+

Det här är hus med stora möjligheter att förändra planlösning och lägga till extra fönster och dörrar. Ett Flex+ väljer du som vet precis vad du är ute efter och har många egna visioner kring ditt boende.

 • Bestäm alla tillval
 • Förändra planlösning som du vill
 • Arkitektritat med unika lösningar

Vilket är ditt drömhus?

Gratis inspiration i huskatalogen!

Person läser Eksjöhus kataloger på ett bord

Vår katalog innehåller 32 husmodeller och är fullmatad med råd, guider och inspiration för dig som drömmer om att bygga hus. När du beställer ingår Egnahemskatalogen med vår Flex hus-serie och vår katalog med de populära och prisvärda Priohusen. Med totalt 50 husmodeller är övertygade om att du hittar ett hem som passar dig!

Vi finns där du vill bygga hus

Börja med att kontakta oss

Första steget till ditt nya hus är inte långt borta. Med över 28 lokalkontor finns vi  där du vill bygga. Kunskapen och erfarenheten sitter i väggarna på alla våra lokalkontor, från Malmö i söder till Umeå i norr. Ett tidigt besök hos någon av våra kunniga säljare ger svar på både små och stora frågor.


  Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
  Privacy Policy och Terms of Service.

  Tack för din förfrågan!

  Din fråga är skickad

  Inom kort kommer närmsta kontor att ta kontakt med dig.

  Mina favoriter

  Laddar...

  Vill du komma i kontakt med ditt lokala säljkontor, ställa frågor och få prisindikation på flera husmodeller samtidigt?

  Du har inte valt ut några favoriter bland våra husmodeller

  Använd hjärtsymbolen för att spara dina favoriter. När du är klar kan du få pris och mer information här.

  Kontakta mig

  Vänligen kontakta mig här

  Fyll i formuläret så kommer jag svara dig så fort jag har möjlighet. Vill du hellre ringa, slå en signal på numret nedan.

  Med vänlig hälsning

   Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
   Privacy Policy och Terms of Service.

   Tack för din förfrågan!

   Din fråga är skickad

   Inom kort kommer jag att ta kontakt med dig.

   Kontakt

   Ställ din fråga

   Är du nyfiken på att bygga hus, men inte säker på var du ska börja? Vi är här för att hjälpa dig, oavsett var du befinner dig i ditt beslutsfattande.

   Ingen fråga är för liten eller för tidig.

   Fyll i vårt enkla formulär för att ställa dina frågor – det är helt förutsättningslöst. En representant från vårt närmsta kontor kommer att kontakta dig snart för att svara på dina frågor och diskutera dina idéer.

   Det finns inga förpliktelser, bara möjligheter. Låt oss tillsammans utforska din dröm om att bygga hus!

   Fyll i formuläret så återkommer vi inom kort.

    Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
    Privacy Policy och Terms of Service.

    Tack för din förfrågan!

    Din fråga är skickad

    Inom kort kommer närmsta kontor att ta kontakt med dig.