Hitta drömtomten

Köpa tomt och bygga hus – våra bästa tips

Att köpa tomt och bygga hus kan vara en av de mest spännande upplevelserna i ditt liv. Men att hitta din drömtomt är inte det lättaste. Letar du fortfarande? Vi frågade vår arkitekt Johan Nycroft om hur du bäst hittar och köper en tomt för att bygga hus.

Var vill du bo, egentligen?

– Det är den första frågan du bör ställa dig. Ett hus går nämligen att bygga till och bygga om, men läget kan du inte förändra. Dröm dig gärna bort, men glöm heller inte vardagspusslet. Ett vackert läge på landet kan innebära längre restider för både vuxna och barn, särskilt under vintern, berättar Johan.

Det viktigt att tänka praktiskt, men Johan förespråkar ändå att låta hjärtat avgöra.

– Väljer du med hjärtat blir du sällan besviken. Det är lätt att trassla in sig i praktiska resonemang, men om du drömmer om att dricka ditt morgonkaffe till ljudet av fågelkvitter och susande träd, då är det antagligen på en sådan plats du kommer trivas bäst på sikt, även om det blir lite krångligare i vardagen.

Köpa tomt – så här går det till

Att köpa en tomt kan gå till på en rad olika sätt. Samtliga sätt har sina för- och nackdelar. Vilket som passar dig beror dels på vilken budget du har, dels på dina personliga preferenser – var vill du bo?

Börja med kommunens översiktsplan

Något som lönar sig, oavsett var du vill bo, är att ta en titt på översiktsplanen för din kommun. Översiktsplanen är kommunens långsiktiga plan för hur marken i kommunen ska förvaltas och utvecklas.

I planen får du en bra bild över vilka områden som kommer att bebyggas i framtiden. Den där lantliga tomten kanske inte är så lantlig om 10 år? Att först ta en titt på översiktsplanen är ett enkelt sätt att försäkra dig mot ovälkomna överraskningar.

Översiktsplanen hittar du på din kommuns webbplats.

För dig som vill bo i en tätort

Om du vill bo i eller nära stan är det smidigast att köpa en kommunal tomt. De flesta kommuner har en kö för tomter inom detaljplanerat område. Vanligtvis betalar du en årlig avgift för att behålla din plats i kön. Kolla upp vad som gäller för din kommun.

När det blir din tur i kön brukar du få ett par månader (eller längre) på dig att ansöka om lån, kontakta hustillverkare och förbereda bygglovshandlingar. För att undvika obebyggda tomter kräver många kommuner att ditt hus ska påbörjas eller färdigställas inom en viss tid. Hur lång tid du har på dig att bygga och hur mycket som behöver vara klart varierar från kommun till kommun.

Besök din kommuns webbplats för att läsa mer om vad som gäller i just ditt fall.

Tomter öronmärkta för Eksjöhus – ett enklare sätt att köpa tomt

Runt om i Sverige finns ett antal villatomter öronmärkta för Eksjöhus. Det är tomter i bra lägen som vi har tingat åt våra kunder. Med en öronmärkt tomt får du ett bra läge och i vissa fall också en tomt som är markförberedd, vilket minskar den totala kostnaden för ditt husbygge. Det är ett bra alternativ för dig som vill få en bra tomt till ett bra pris i ett bra läge, utan att lägga för mycket tid på att leta själv.

Se våra tomter till salu just nu

För dig som vill bo lantligt

Lantligt belägna tomter säljs oftast via mäklare eller privatpersoner. Du kan också kontakta en markägare för att fråga om han eller hon kan tänka sig att stycka av en bit mark.

Lantligt belägna tomter, eller naturtomter, kräver mer arbete än en kommunal tomt. Förutom markberedning, tillkommer bland annat avstyckning, anläggning av uppfart och väg samt lösningar för enskilt vatten och avlopp (om din tomt ligger långt ifrån kommunens ledningar).

En till synes billig naturtomt kan alltså bli dyr i slutändan, eftersom du behöver lägga ner mer tid på att förbereda tomten för byggnation. Räkna också med att det tar längre tid att få nödvändiga tillstånd för till exempel bygglov, då din ansökning måste behandlas enskilt av kommunen.

Fråga gärna din lokala Eksjöhus-säljare om du är osäker. De har lång erfarenhet av liknande frågor och känner till de lokala förutsättningarna hos din kommun. De vet vilka kostnader en naturtomt vanligtvis medför och vad du behöver tänka på.

Så köper du en kommunal tomt

Att köpa en kommunal tomt är relativt enkelt, eftersom det mesta är förberett från kommunens sida. Du behöver fortfarande söka bygglov, men processen tar betydligt kortare tid än för en tomt utanför detaljplanerat område.

En stor fördel med att köpa en kommunal tomt är att det vanligtvis är lätt att ansluta ditt hus till avlopp, vatten och fiber. På den så kallade nybyggnadskartan finns all information kring vad som gäller för just din tomt. Nybyggnadskartan innehåller också den information som du behöver för att kunna söka bygglov. Du beställer en nybyggnadskarta för din tomt av kommunen, oftast mot en mindre avgift.

Mer detaljerad information om vad som gäller får du av din kommun. Du får också god hjälp av vår lokala Eksjöhus-säljare, de har lång erfarenhet och hjälper dig med allt praktiskt som har med bygglov att göra.

Köp en tomt nära dig – se hela listan!

Runt om i Sverige finns ett antal villatomter öronmärkta för Eksjöhus. Tomter i bra lägen som vi har tingat åt våra kunder. Ta en titt i listan – kanske hittar du din drömtomt?

Innan du köper tomt – tänk på det här

Har du äntligen hittat en tomt eller bit mark du tycker om? Grattis! Men slå inte till direkt. Det lönar sig att ha is i magen. Genom att vänta får du en bättre uppfattning om hur din tomt upplevs under olika tider på dygnet och året. Tänk på det här innan du slår till.

Besök din tomt flera gånger innan du väljer hus

Din tomt upplevs olika beroende årstider och ljusförhållanden. Johans tipsar om att besöka din tomt vid olika tidpunkter, om möjligt. Först då får du en god inblick i hur området påverkas när löven fallit från träden, eller när solen står som lägst. Det gör att du får bästa möjliga förutsättningar att placera ditt hus på ett sätt som ökar inflödet av ljus och minskar insynen mot eventuella grannar.

 

Vilket hus passar bäst på vilket tomt?

Som arkitekt har Johan Nycroft ritat några av våra populäraste husmodeller. Men trots sitt yrke rekommenderar han alla att börja sin husresa med tomten, inte med själva huset.

– Låt tomten avgöra vilket hus du väljer. När tomten får styra brukar det bli som allra bäst. Husmodellerna upplevs nämligen olika beroende på i vilken omgivning de placeras, berättar Johan. Ta gärna oss arkitekter till hjälp. Vi som har ritat husen vet i vilken miljö de passar bäst och hur du får ut potentialen i den husmodell du väljer.

Johans tips om hur du bäst placerar ditt hus på tomten

 

Vad är viktigast att tänka på innan du köper en tomt?

Det viktigaste du behöver göra är att kolla upp är vilka regler som gäller för just din tomt – får du bygga det hus du vill? Det är särskilt viktigt om du köper en bit mark av en privatperson utanför detaljplanerat område.

Om tomten ligger inom detaljplanerat område finns tydliga bestämmelser för vad som får byggas. Ligger tomten utanför detaljplanerat område behöver du kolla upp vad som gäller, då det kan finnas särskilda bestämmelser av hänsyn till känslig natur, fornlämningar eller andra skyddsvärda områden.

Till sist, vad kostar det att köpa en tomt?

– En tumregel är att en tomt utgör ungefär en tredjedel av den totala huskostnaden. Men det beror så klart på vilket typ av tomt det gäller. En naturtomt som behöver styckas av och markförberedas kan bli dyrare än en kommunal tomt, där allt redan är förberett. Även läget påverkar så klart en hel del, berättar Johan.

Det viktigaste är dock att du räknar med markförberedningen i din budget – alltså vad det kostar att färdigställa tomten för byggnation. Det är en kostnad som ofta glöms bort, eller åtminstone hamnar i skymundan för övriga beräkningar. Även här har du god hjälp av din lokala Eksjöhus-säljare, som kan ge dig en ungefärlig uppgift.

Vilket är ditt drömhus?

Gratis inspiration i huskatalogen!

Person läser Eksjöhus kataloger på ett bord

Vår katalog innehåller 32 husmodeller och är fullmatad med råd, guider och inspiration för dig som drömmer om att bygga hus. När du beställer ingår Egnahemskatalogen med vår Flex hus-serie och vår katalog med de populära och prisvärda Priohusen. Med totalt 50 husmodeller är övertygade om att du hittar ett hem som passar dig!

Vi finns där du vill bygga hus

Börja med att kontakta oss

Första steget till ditt nya hus är inte långt borta. Med över 28 lokalkontor finns vi  där du vill bygga. Kunskapen och erfarenheten sitter i väggarna på alla våra lokalkontor, från Malmö i söder till Umeå i norr. Ett tidigt besök hos någon av våra kunniga säljare ger svar på både små och stora frågor.


  Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
  Privacy Policy och Terms of Service.

  Tack för din förfrågan!

  Din fråga är skickad

  Inom kort kommer närmsta kontor att ta kontakt med dig.

  Mina favoriter

  Laddar...

  Vill du komma i kontakt med ditt lokala säljkontor, ställa frågor och få prisindikation på flera husmodeller samtidigt?

  Du har inte valt ut några favoriter bland våra husmodeller

  Använd hjärtsymbolen för att spara dina favoriter. När du är klar kan du få pris och mer information här.

  Kontakta mig

  Vänligen kontakta mig här

  Fyll i formuläret så kommer jag svara dig så fort jag har möjlighet. Vill du hellre ringa, slå en signal på numret nedan.

  Med vänlig hälsning

   Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
   Privacy Policy och Terms of Service.

   Tack för din förfrågan!

   Din fråga är skickad

   Inom kort kommer jag att ta kontakt med dig.

   Kontakt

   Ställ din fråga

   Är du nyfiken på att bygga hus, men inte säker på var du ska börja? Vi är här för att hjälpa dig, oavsett var du befinner dig i ditt beslutsfattande.

   Ingen fråga är för liten eller för tidig.

   Fyll i vårt enkla formulär för att ställa dina frågor – det är helt förutsättningslöst. En representant från vårt närmsta kontor kommer att kontakta dig snart för att svara på dina frågor och diskutera dina idéer.

   Det finns inga förpliktelser, bara möjligheter. Låt oss tillsammans utforska din dröm om att bygga hus!

   Fyll i formuläret så återkommer vi inom kort.

    Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
    Privacy Policy och Terms of Service.

    Tack för din förfrågan!

    Din fråga är skickad

    Inom kort kommer närmsta kontor att ta kontakt med dig.