• 4 min läsning

Så placerar du huset bäst på tomten

För dig som går i byggtankar är det självklart att botanisera bland olika husmodeller, tänka på planlösningar och inredning. Men har du funderat på hur huset ska placeras på tomten? Med rätt placering kan du få mycket gratis för övriga funktioner i huset. Det menar Johan Nycroft som är arkitekt på Eksjöhus.

Dela med andra

Utomhusbild på ett modernistiskt offerthus från Eksjöhus

Husmodell, materialval och planlösning är, av naturliga skäl, ofta huvudfokus för dig som funderar på att bygga nytt hus. Men om du börjar med att planera husets placering på tomten har du mycket att vinna i slutändan.

– Tänk på att försöka matcha ihop tomten med rätt husmodell istället för att göra tvärtom, säger Johan Nycroft.
Ett enkelt exempel är om du har en sluttande tomt. Då är det ofta självklart för de flesta att välja ett sluttningshus (eller sutteränghus, som det också kallas). Men det finns även andra parametrar att ta hänsyn till, menar Johan.

– Titta på hur omgivningen ser ut. Bygger du hus i ett befintligt villaområde är det ju bra att ha koll på hur solen rör sig och om grannarnas hus eller träd skymmer solen där du tänkt att ha altanen till exempel, säger Johan.

Gör en enkel solstudie

Hur solen rör sig över tomten och huset är A och O för hur huset placeras på bästa sätt. Det vanligaste är att se till att uteplats, vardagsrum och allrum placeras mot söder eller sydväst, medan sovrum ofta placeras i öst och väst.

– Jag rekommenderar att man gör en enkel solstudie. Gärna genom att besöka tomten så mycket som möjligt vid olika tidpunkter för att se hur solen rör sig. Om man har gott om tid för sitt bygge kan det vara bra att besöka tomten vid olika årstider också, men det är ju inte alltid praktiskt genomförbart, säger Johan.

– Jag tycker också att du ska markera ut huset på din tomt. Använd pinnar för att markera husets form, fundera på placering av rum, fönster, entré så att du får en bild av huset på plats på tomten, fortsätter han.

Solen är också det som till stor del påverkar placeringen av uteplatserna. Om du har möjlighet att skapa en uteplats i sydvästläge och en i nordvästläge kan du få ut maximalt av solen under sommaren. Men för att se till att altanen verkligen kommer till användning handlar det också om att sudda ut gränsen mellan ute och inne.

– Ofta är det bra att ha flera utgångar till trädgård och altan. Om du kan komma ut från både ett sovrum och vardagsrummet ökar det ofta användningen av uteplats och trädgård. Du kan också använda golvhöga fönster och fönsterdörrar för att göra kopplingen mellan ute och inne mer tydlig, menar Johan.

Våga vrida huset på tomten!

Om du ska bygga hus i ett nytt eller befintligt villaområde finns det planbestämmelser som i vissa fall reglerar hur och vad du får bygga. Självklart gäller det att ha koll på dessa för att se om de går att kombinera med de husmodeller du har kikat på. Trenden när det gäller nya tomter är att de blir allt smalare. Det ställer krav på flexibla husmodeller som är anpassningsbara, framförallt när det gäller placeringen av entrén.

– Många fokuserar på att placera huset längs med gatan för att på så sätt fylla gaturummet. Men genom att vrida på huset kan du i många fall skapa bättre förutsättningar för allt från uteplatsens till sovrummens placering. Det kan hända otroligt mycket bara genom att vrida huset en aning, menar Johan.
Som du märker finns det många faktorer att ta hänsyn till när det gäller husets placering på tomten, men du behöver inte göra det komplicerat.

– Gör en lista över fördelarna med din tomt som till exempel utsikt och bra sydvästläge. Ta sedan med den listan när du pratar med en arkitekt eller ett husföretag. Då blir det lättare för oss att hjälpa dig hitta rätt husmodell, säger Johan.

Rumskompass

Här följer några förslag på hur olika rum i huset brukar placeras. Se det inte som ett facit utan anpassa dem efter dina egna behov och önskemål.
Sovrum – placeras oftast i öst eller väst.
Vardagsrum – placeras oftast i syd eller sydväst
Altan – syd eller sydväst
Tvättstuga & groventré – är minst väderstreckskänsliga och kan placeras där det passar.
Allrum – placeras ofta i syd eller sydväst.
Kök – sydväst för matplatsen och nordöst för matlagning.
Arbetsrum/kontor – norr

Kontakta oss

Har du några funderingar eller frågor?

Hör av dig till ditt närmaste Eksjöhuskontor, så hjälper vi dig vidare

Mina favoriter

Laddar...

Vill du komma i kontakt med ditt lokala säljkontor, ställa frågor och få prisindikation på flera husmodeller samtidigt?

Du har inte valt ut några favoriter bland våra husmodeller

Använd hjärtsymbolen för att spara dina favoriter. När du är klar kan du få pris och mer information här.

Kontakta mig

Vänligen kontakta mig här

Fyll i formuläret så kommer jag svara dig så fort jag har möjlighet. Vill du hellre ringa, slå en signal på numret nedan.

Med vänlig hälsning

  Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
  Privacy Policy och Terms of Service.

  Tack för din förfrågan!

  Din fråga är skickad

  Inom kort kommer jag att ta kontakt med dig.

  Kontakt

  Ställ din fråga

  Är du nyfiken på att bygga hus, men inte säker på var du ska börja? Vi är här för att hjälpa dig, oavsett var du befinner dig i ditt beslutsfattande.

  Ingen fråga är för liten eller för tidig.

  Fyll i vårt enkla formulär för att ställa dina frågor – det är helt förutsättningslöst. En representant från vårt närmsta kontor kommer att kontakta dig snart för att svara på dina frågor och diskutera dina idéer.

  Det finns inga förpliktelser, bara möjligheter. Låt oss tillsammans utforska din dröm om att bygga hus!

  Fyll i formuläret så återkommer vi inom kort.

   Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
   Privacy Policy och Terms of Service.

   Tack för din förfrågan!

   Din fråga är skickad

   Inom kort kommer närmsta kontor att ta kontakt med dig.