• 10 min läsning

Att bygga nytt hus: expertens guide till dig som vill veta mer

Funderar du på att bygga ett nytt hus? Vet du inte i vilken ände du ska börja? Vi har samlat svaren på de vanligaste frågorna /../

Dela med andra

Vy över kranbil som bygger ett nytt hus

Funderar du på att bygga ett nytt hus? Vet du inte i vilken ände du ska börja? Vi har samlat svaren på de vanligaste frågorna för dig som drömmer om att bygga nytt.

Kanske vill du ta klivet från lägenhet till hus, men har svårt att hitta något som passar. Eller så bor du redan i ett hus idag, men vill forma ditt eget hem efter din familjs behov och önskemål. Men är det värt det? Och hur vet du om det är rätt för just dig?

Bert Ohlsson har arbetat som säljare på Eksjöhus i 23 år. Han har hjälpt hundratals husägare att förverkliga drömmen om ett nytt hem. Här svarar han på de vanligaste frågorna och delar med sig av sin långa erfarenhet till dig som funderar på att bygga ett nytt hus.

I den här guiden går vi igenom:

 1. Är det värt tiden och kostnaden att bygga ett nytt hus?
 2. Vad kostar det att bygga ett nytt hus?
 3. Hur lång tid tar det att bygga ett nytt hus?
 4. Vilken typ av hus ska jag välja?
 5. Hur hittar jag en tomt?
 6. Hur kommer jag i gång?

1. Är det värt tiden och kostnaden att bygga ett nytt hus?

En av de största fördelarna med att bygga ett nytt hus är att du får det precis som du vill ha det. Om du har väldigt specifika önskemål kan det vara svårt att hitta ett begagnat hus som passar dina krav.

Bert Ohlsson

Inte sällan krävs det stora förändringar och en hel del kompromisser för att få det som du vill ha det. I många fall är det mer ekonomiskt att bygga ett nytt hus än att köpa ett gammalt och bygga om, säger Bert.

Bert Ohlsson, säljare

Fast kostnad och lite underhåll

När du bygger nytt vet du i stort sett vad det kommer att kosta. Om du renoverar ett gammalt hus kan det dyka upp dolda fel och oförutsedda utgifter som gör renoveringen betydligt dyrare än beräknat. När du bygger ett nytt hus med bra kvalitet har du många sköna år framför dig, utan renoveringar, större underhåll eller överraskningar.

Lägre driftskostnader i ett nytt hus

En annan viktig aspekt är energieffektiviteten. Med ett nytt hus får du en energieffektivitet som inte går att jämföra med ett gammalt hus, även om du byter fönster och tilläggsisolerar. Det kan skilja väldigt mycket i driftkostnader mellan ett nytt och ett gammalt hus. Det är därför viktigt att tänka långsiktigt när du ser över din totalbudget, inte bara utgå från de initiala kostnaderna.

Nya hus behöver inte vara dyrare än gamla

I slutändan är det bara du själv som kan svara på frågan om det är värt att bygga ett nytt hus. I dag behöver det inte bli dyrare eller jobbigare att bygga ett nytt hus än att köpa ett gammalt.

– Tryggheten det innebär att veta exakt vad du får för pengarna är någonting som väldigt många nya husbyggare uppskattar, berättar Bert.

2. Vad kostar det att bygga nytt hus 2024?

Det är svårt att svara på vad ett nytt hus kostar eftersom det beror på så många saker: vilket hus du bygger, vilken tomt du väljer, vilka tillval du gör och vilka avgifter som tillkommer kring vatten och avlopp. Men att bygga ett nytt hus idag, 2024, behöver inte bli dyrare än att köpa ett gammalt.

– Jag möter många familjer som har letat efter det perfekta hemmet i ett gammalt hus, men gett upp och i stället bestämt sig för att bygga det själva. Helt enkelt eftersom priset är jämförbart och de får det precis som de vill ha det.

Tomten är en stor del av kostnaden

Börja med tomten. Det är ett av de viktigaste råden Bert brukar ge till dem som undrar vad det kostar att bygga nytt hus. Var vill du bo? Vad kostar tomten? Be någon med rätt kunskap att uppskatta markförhållanden och vilket arbete som behöver göras med din tomt, markarbetet är en stor del av kostnaden i ett husprojekt.

– Jag och mina kollegor runt om i landet har en bra uppfattning om vilka förhållanden som gäller. Vi har hjälpt till att bygga många nya hus i våra respektive lokalområden. Vi vet ungefär vad som väntar och vad som är relevant att jämföra med. Det bästa sättet är att prata med oss, säger Bert.

Boka ett möte för att få bättre koll

Du behöver förstås också titta på vilken typ av hus du vill ha, vilka tillval du vill göra och vilka övriga kostnader som tillkommer i form av vatten och avlopp. Det bästa sättet är att ta kontakt med den hustillverkare du tycker verkar bra och be om ett möte. Bert tar ofta möten med kunder som inte har bestämt sig för vilket hus eller ens vilken leverantör de vill ha.

– Tillsammans kan vi resonera kring vad som är rätt för dem, utifrån deras personliga preferenser och förutsättningar. Det är bra att sitta ner tillsammans och vrida och vända på olika resonemang. Ofta landar vi i en konkret väg vidare, säger Bert.

3. Hur långt tid tar det att bygga nytt hus?

Hur lång tid det tar från påskrivet köpeavtal till dess du flyttar in beror på många saker. Det som främst påverkar är hur högt trycket på nya hus är där du vill bo, och hur snabba ni själva är i processen med att göra tillval. Också handläggningstiden på kommunen kan påverka och i speciella fall även den globala tillgången på material, som under pandemin.

Bert brukar räkna med att det tar från 1,5 år att bygga ett nytt hus. Men byggtiden varierar. Få kunder upplever dock att processen känns utdragen, enligt Bert.

– Det är många val som ska göras och många beslut som ska tas, samtidigt som livet rullar på som vanligt. Många husbyggare uppskattar att det finns tid att fundera över tillval och andra beslut som är svåra att stressa fram. Jag har sällan kunder som upplever att byggtiden gått långsamt.

4. Vilken typ av hus ska jag välja?

Ett nyckelfärdigt hus innebär att du slipper stå för hus- och byggkunskaperna. I stället kan du fokusera på att välja husleverantör och hur interiören och exteriören ska se ut. De allra flesta uppskattar möjligheten att få mer tid till att välja kök, garderober och badrum i stället för att gräva ner sig i byggtekniska detaljer. Därför är nyckelfärdiga hus också ett av de populäraste sätten att bygga nytt hus på.

Husblock väntar på att bli levererade till kund.
Husblock väntar på att bli levererade till kund.

Blockhus kombinerar snabbhet med kvalitet

I blockhus prefabriceras större tidskrävande moment i konstruktionen. Det förkortar byggtiden betydligt. Genom att bygga resten av huset på plats får man också fördelarna med det traditionella byggsättet i lösvirke. Till exempel går det att bygga på en gjuten grund och installera golvvärme direkt i grunden. En annan fördel är att konstruktionen, som är av trä, får tid att anpassa sig till det lokala klimatet. Det gör att den sätter sig och vi undviker rörelser i huset som kan uppstå om byggtiden blir för kort.

– På Eksjöhus har vi valt att bygga blockhus eftersom vi tycker att det kombinerar det bästa av modulhus och lösvirkeshus när det kommer till byggprocessen, berättar Bert.

5. Hur hittar jag en tomt?

Det finns framför allt två sätt att hitta en ledig tomt. Det första är att leta efter en framtagen tomt i detaljplanerat område. Där är allt planerat och klart för att bygga. Dessutom finns tydliga regler för vilken typ av hus som får byggas och hur nära varandra de får stå. Det kan vara en trygghet att veta hur till exempel din utsikt kommer, eller inte kommer, att påverkas. Framtagna tomter för småhus hittar du lättast på din kommuns webbplats.

Ett tips för att hitta obebyggda tomter i detaljplanerade områden är att använda kartlagret för tomter på hitta.se. Det är ett bra och enkelt sätt att hitta dolda eller bortglömda tomter i ett område där du vill bo.

Så hittar du en tomt utanför detaljplanerat område

Det andra sättet att hitta en tomt är att leta utanför detaljplanerat område. Packa en picknickkorg, åk runt i bygden där du vill bo och leta efter en fin plats. Därefter är det upp till dig att kontakta markägaren och komma överens om ett pris. Det innebär en längre och mer osäker resa, eftersom avstyckning, bygglov och andra processer behöver hanteras enskilt av kommunen.

– Det vanligaste rådet jag brukar ge är att välja med hjärtat. En av de stora fördelarna med att bygga ett nytt hus är att få välja var ni ska bo. Och väljer ni med hjärtat kommer ni inte att ångra er, säger Bert.

6. Hur kommer jag igång?

Behöver du hjälp att ta nästa steg? Boka ett möte! Många vill inte träffas för tidigt i tron att de binder upp sig för ett köp. Men så är det inte alls, enligt Bert.

– Jag träffar alla. Från de som vet precis vilken husmodell de vill ha till de som inte ens bestämt om de vill bygga. En viktig del i mitt arbete är att ge tips och förslag på vägen vidare. För att kunna göra det är ett möte – digitalt eller fysiskt – det absolut bästa sättet att komma vidare.

Så går det till att bygga ett Eksjöhus

Vill du veta mer om hur det går till att bygga ett nytt Eksjöhus? I guiden Att bygga hus – så går det till går vi igenom alla stegen, från planering och budget till besiktning och inflyttning.

Nyfiken på slutresultatet? Låt dig inspireras av de som redan byggt ett nytt Eksjöhus. På vår sajt hittar du mängder av inspiration från nyblivna Eksjöhusägare.

Bert Ohlsson

Jag har arbetat med det här i 23 år. Det finns inget roligare än att hjälpa människor att skapa sitt eget hem, precis som de vill ha det. Jag och mina kollegor hjälper dig att reda ut vad som känns rätt och vad som blir bra just för dig, oavsett vilka behov du har.

Bert Ohlsson, säljare

Kontakta oss

Har du några funderingar eller frågor?

Hör av dig till ditt närmaste Eksjöhuskontor, så hjälper vi dig vidare

Mina favoriter

Laddar...

Vill du komma i kontakt med ditt lokala säljkontor, ställa frågor och få prisindikation på flera husmodeller samtidigt?

Du har inte valt ut några favoriter bland våra husmodeller

Använd hjärtsymbolen för att spara dina favoriter. När du är klar kan du få pris och mer information här.

Kontakta mig

Vänligen kontakta mig här

Fyll i formuläret så kommer jag svara dig så fort jag har möjlighet. Vill du hellre ringa, slå en signal på numret nedan.

Med vänlig hälsning

  Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
  Privacy Policy och Terms of Service.

  Tack för din förfrågan!

  Din fråga är skickad

  Inom kort kommer jag att ta kontakt med dig.

  Kontakt

  Ställ din fråga

  Är du nyfiken på att bygga hus, men inte säker på var du ska börja? Vi är här för att hjälpa dig, oavsett var du befinner dig i ditt beslutsfattande.

  Ingen fråga är för liten eller för tidig.

  Fyll i vårt enkla formulär för att ställa dina frågor – det är helt förutsättningslöst. En representant från vårt närmsta kontor kommer att kontakta dig snart för att svara på dina frågor och diskutera dina idéer.

  Det finns inga förpliktelser, bara möjligheter. Låt oss tillsammans utforska din dröm om att bygga hus!

  Fyll i formuläret så återkommer vi inom kort.

   Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
   Privacy Policy och Terms of Service.

   Tack för din förfrågan!

   Din fråga är skickad

   Inom kort kommer närmsta kontor att ta kontakt med dig.