• 7 min läsning

Att bygga pergola förlänger upplevelsen av ditt hus

Alla husägare vill stortrivas i sitt hus och inte minst i trädgården. Varför inte förlänga känslan av huset och skapa ett härligt rum utomhus med en pergola? Här får du trädgårdsarkitektens bästa tips om vad du behöver tänka på innan du ska bygga pergola.

Dela med andra

Bygga Pergola

Alla husägare vill stortrivas i sitt hus och inte minst i trädgården. Varför inte förlänga känslan av huset och skapa ett härligt rum utomhus med en pergola? Här får du trädgårdsarkitektens bästa tips om vad du behöver tänka på innan du ska bygga pergola.

I och med att vi är hemma mer, så uppskattar vi också hemmet och vår trädgård på ett annat sätt.

Nu när vi har fått mer tid att umgås utomhus förstår vi värdet av en trädgård. Naturen blir vår fasta punkt och då vill vi ha en mysig utemiljö där vi träffar nära och kära, säger trädgårdsdesignern Marie Skoog som äger Högadals Trädgårdar i Mölnlycke utanför Göteborg.

Marie Skoog, Ägare Högadals Trädgårdar i Mölnlycke

Pergola – en grönskande passage

Vad är egentligen en pergola? Pergola betyder lövsal och lövgång. Den används ofta i kombination med klätterväxter för att skapa en skuggig plats.

-Du kan till exempel använda dig av en fristående pergolagång eller en som sitter ihop med huset. Den kan ta dig från framsidan till baksidan av din trädgård. Det blir en vacker passage som skapar spänning, nyfikenhet och leder dig och gästerna mellan två platser, säger Marie.

Marie har en passion för pergolor. I hennes trädgård finns två stycken. Hittills.

Att bygga pergola ger dig ett rum utomhus

Pergolan skapar en ombonad känsla på altanen eller en rumslighet i trädgården. Med känslan av ett tak, oavsett hur tätt det är, och väggar som är mer eller mindre öppna, behåller du känslan av att vara utomhus.

-Har du en stor altan och ska bygga pergola hjälper den till att dela upp altanen, så den inte känns så öde. Du kan även addera väggar med till exempel ribbor om du vill ha skugga från lågt stående sol eller som insynsskydd, säger Marie.

Praktiska fördelar med pergola

Med en pergola kan du få många fördelar; vindskydd, insynsskydd, skydd mot låga solstrålar. Och inte minst har den en snygg design.
En enkel klätterväxt kan skapa vackra skuggor på miljön under pergolan. Det finns till och med laserskurna plåtar som är skurna i ett mönster i form av lövverk som du kan ha som tak eller väggar. De ger också vackra skuggeffekter, säger Marie.

Checklista: 3 tips innan du ska bygga pergola

 1. Fråga dig vilken funktion pergolan ska ha. Behöver jag skydd undan regn eller skugga? Välj en skuggig plats på tomten och fördjupa skuggan eller skapa skugga på en solig plats. Är det viktigt med rumslighet och växter som växer över mig?
 2. Hur stor ska pergolan vara? Mät upp ytan på den tilltänkta platsen och ställ dit möblerna för att se att de får plats. Ska du fästa pergolan på fasaden på ditt hus, se till att storleken och placeringen på pergolan också passar till fasadens utformning.
 3. Tänk stor yta och högt i tak. Det är tråkigt att konstatera att stolarna inte ryms under taket eller att pergolan blev för låg. Räkna med 2,40 m i innerhöjd. Textilier eller klätterväxter i taket sänker takhöjden.

Varje plats är en pergolaplats

Väljer du att bygga pergola ihop med ditt hus blir pergolan som en förlängning av din innemiljö. Ska du sitta och äta här är det praktiskt och bra att ha nära till köket. Du kan även ha pergolan fristående på altanen längre ut. Eller så väljer du att bygga pergolan på ett helt annat ställe i trädgården, beroende på vilken funktion du vill ha.
En idé är att bygga pergolan i andra änden av trädgården. Härifrån får du ett annat perspektiv på din trädgård och kan se ditt hus ur en annan synvinkel, säger Marie.

Pergola och hus gifter sig

Välj samma stil på pergolan som du har på ditt hus. Har du ett modernt hus eller funkishus, välj en pergola som inte har utstickande tvärribbor.

-De går bättre ihop med en stramare och renare stil. Har du ett sekelskifteshus, kan du till exempel välja formsågade konsoler till stolparna som skapar vackra dekorationer, säger Marie.

Måla eller inte måla

Är pergolan en sammanhängande del av huset kan du måla den i husets färg eller i husets accentfärg. Eller låta träet vara. Kommer du däremot ha pergolan inbäddad av klättrande växter, så låt träet bli grått. Allt beror på hur mycket du vill underhålla det. En idé är att lasera träet och sedan bättra på med lasyr, då slipper du skrapa färg. Tänk på att vissa växter, som till exempel klätterhortensia och murgröna, som klättrar med hjälp av små sugproppar som du behöver skrapa bort om du väljer att måla. Plus att du skadar växten när du plockar bort den.

Placering påverkar utseendet

-Ha samma stil på pergolan som på huset om de står nära varandra, så det syns att de hänger ihop. Står pergolan däremot långt bort kan stilen avvika lite mer även om det är finast om hela trädgården går i samma stil. Om du gör täta tvärribbor högst upp på taket får du mer skugga. Det beror också på i vilken riktning du lägger ribborna. Väljer du att lägga ribborna i norr-sydlig riktning får du mer sol som går igenom mitt på dagen, säger Marie.

En pergola kan i princip se ut hur som helst. Den kan vara trekantig, rund, rektangulär, helt öppen med bara ett ramverk runt kanterna, sluten eller ha tyg som dras för. Täckt tak eller inget tak, med eller utan klättrande växter. Den kan placeras var som helst på tomten, men ge den ett sammanhang. Gärna med hjälp av växtlighet runt omkring eller i närheten av huset eller någon annan byggnad.

Hur ska din pergola se ut?

Lycka till med bygget av din pergola!

Mer information
Marie Skoog, ägare av Högadals Trädgårdar hittar ni på Instagram under @hogadalstradgardar

Kontakta oss

Har du några funderingar eller frågor?

Hör av dig till ditt närmaste Eksjöhuskontor, så hjälper vi dig vidare

Mina favoriter

Laddar...

Vill du komma i kontakt med ditt lokala säljkontor, ställa frågor och få prisindikation på flera husmodeller samtidigt?

Du har inte valt ut några favoriter bland våra husmodeller

Använd hjärtsymbolen för att spara dina favoriter. När du är klar kan du få pris och mer information här.

Kontakta mig

Vänligen kontakta mig här

Fyll i formuläret så kommer jag svara dig så fort jag har möjlighet. Vill du hellre ringa, slå en signal på numret nedan.

Med vänlig hälsning

  Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
  Privacy Policy och Terms of Service.

  Tack för din förfrågan!

  Din fråga är skickad

  Inom kort kommer jag att ta kontakt med dig.

  Kontakt

  Ställ din fråga

  Är du nyfiken på att bygga hus, men inte säker på var du ska börja? Vi är här för att hjälpa dig, oavsett var du befinner dig i ditt beslutsfattande.

  Ingen fråga är för liten eller för tidig.

  Fyll i vårt enkla formulär för att ställa dina frågor – det är helt förutsättningslöst. En representant från vårt närmsta kontor kommer att kontakta dig snart för att svara på dina frågor och diskutera dina idéer.

  Det finns inga förpliktelser, bara möjligheter. Låt oss tillsammans utforska din dröm om att bygga hus!

  Fyll i formuläret så återkommer vi inom kort.

   Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
   Privacy Policy och Terms of Service.

   Tack för din förfrågan!

   Din fråga är skickad

   Inom kort kommer närmsta kontor att ta kontakt med dig.