• 4 min läsning

Bastu i nya huset?

Fler och fler väljer att utveckla sitt boende med en bastu, en trend som kommer sig av vårt ökade intresse för wellness och att ta hand om oss själva. Faktum är att forskningen är enig, att bada bastu har en rad hälsofördelar. För dig som är sugen på att bygga bastu i ditt nya hus kommer här svaren på de vanligaste frågorna.

Dela med andra

Fler och fler väljer att utveckla sitt boende med en bastu, en trend som kommer sig av vårt ökade intresse för wellness och att ta hand om oss själva. Faktum är att forskningen är enig, att bada bastu har en rad hälsofördelar. För dig som är sugen på att bygga bastu i ditt nya hus kommer här svaren på de vanligaste frågorna.

Vårt boende och vår kropp har länge varit viktiga frågor för oss, med rätta. Men med covid-pandemin ökade intresset ytterligare. Ett sätt att på samma gång ta hand om sig själv och utveckla sitt boende är genom att bygga en bastu. Och naturligtvis är möjligheterna att skapa den avslappningsmiljö du själv behöver allra störst när du bygger ett helt nytt hus.

I 70 år har vår leverantör Tylö tillverkat allt som har med bastur att göra. Det ger dem gott om kunskap och erfarenhet som du som Eksjöhuskund får glädje av när du ska bygga din bastu. Den absolut vanligaste i de svenska hemmen är en vanlig el-bastu.

Vi har också ett combiaggregat som gör att du kan få ånga i din el-bastu, berättar Oscar Andersson som arbetar som säljare på Tylö. Faktum är att den typen av bastu omvänt många som trodde att de inte uppskattade bastubad. Till skillnad från en eldriven bastu blir luften inte lika torr i en kombinationsbastu, vilket gör att många upplever den som mjukare och behagligare.

Oscar Andersson, Säljare Tylö

Många hälsofördelar med att basta

Det finns en gammal fördom om att det är dyrt att värma upp en bastu, men dagens bastur är mycket energieffektiva. Faktum är att de endast drar ca 4-6 kilowatt i timmen.

Det forskas mer och mer på områden som rör vår hälsa och vårt välbefinnande och bastubad är inget undantag. Faktum är att forskningen pekar på en rad hälsofördelar med att basta regelbundet. Bland de vedertagna är minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, bättre sömn och större kapacitet att hantera psykisk stress. Många upplever också att de får en bättre hy.
– Forskning pågår hela tiden, men vad vi vet idag är att värme har en positiv inverkan på oss på fler sätt. I grund och botten tror jag den viktigaste biten är att du lägger ifrån dig mobilen, stänger ute omvärlden och slappnar av. Det finns inte mycket annat att göra än att andas långsamt, säger Oscar.

Vilket bastuaggregat ska jag välja?

Det bästa tipset är att titta på egenskaperna snarare än utseende. Tylö fokuserar på kvalitet, effekt och funktion så att du kan fokusera på vilken typ av bastuupplevelse du vill ha.
– Du kan få en bastu med uppkoppling så du kan dra igång bastun redan i bilen på väg hem från vandringen, även om jag personligen tycker att uppvärmningen är en del av tjusningen, säger Oscar.

Om du är sugen på att utveckla ditt hem med en bastu har Oscar och Tylö några tips till dig:

 1. Anpassa storleken på bastun efter hur många som kommer basta till vardags. Det vanligaste är 2–4 personer. Även om du hoppas att hela kompisgänget ska komma över och basta är det inte så de flesta dagar kommer se ut. Genom att anpassa den efter hur många ni är i hushållet kan ni hålla både storlek och kostnad nere. Ett bra mått är 2×2 meter, då får de flesta plats att lägga sig ner på laven. Men även en mindre yta fungerar.
 2. Placera bastun på en plats där du har nära till dusch.
 3. Trenden går mot mer glas i väggar och dörr, det är en bra sak. Borta är den mörka, instängda granpanelsbastun i källaren. Idag har bastun flyttat in i badrummet och blivit en del av hemmaspat. Tack vare detta, men också glasväggarna, förvandlas heller bastun inte lika lätt till ett extra förvaringsutrymme.

Kontakta oss

Har du några funderingar eller frågor?

Hör av dig till ditt närmaste Eksjöhuskontor, så hjälper vi dig vidare

Mina favoriter

Laddar...

Vill du komma i kontakt med ditt lokala säljkontor, ställa frågor och få prisindikation på flera husmodeller samtidigt?

Du har inte valt ut några favoriter bland våra husmodeller

Använd hjärtsymbolen för att spara dina favoriter. När du är klar kan du få pris och mer information här.

Kontakta mig

Vänligen kontakta mig här

Fyll i formuläret så kommer jag svara dig så fort jag har möjlighet. Vill du hellre ringa, slå en signal på numret nedan.

Med vänlig hälsning

  Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
  Privacy Policy och Terms of Service.

  Tack för din förfrågan!

  Din fråga är skickad

  Inom kort kommer jag att ta kontakt med dig.

  Kontakt

  Ställ din fråga

  Är du nyfiken på att bygga hus, men inte säker på var du ska börja? Vi är här för att hjälpa dig, oavsett var du befinner dig i ditt beslutsfattande.

  Ingen fråga är för liten eller för tidig.

  Fyll i vårt enkla formulär för att ställa dina frågor – det är helt förutsättningslöst. En representant från vårt närmsta kontor kommer att kontakta dig snart för att svara på dina frågor och diskutera dina idéer.

  Det finns inga förpliktelser, bara möjligheter. Låt oss tillsammans utforska din dröm om att bygga hus!

  Fyll i formuläret så återkommer vi inom kort.

   Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
   Privacy Policy och Terms of Service.

   Tack för din förfrågan!

   Din fråga är skickad

   Inom kort kommer närmsta kontor att ta kontakt med dig.