• 2 min läsning

Bygga uterum

Ett uterum är trevligt och praktiskt på många sätt. Förutom att det förlänger tiden på året då du kan äta och umgås utomhus, skapar det en härligt gränslös känsla mellan inne och ute. Går du i tankar på att bygga ett uterum kommer du ha nytta av tipsen som Johan Nycroft, chefsarkitekt på Eksjöhus har att ge.

Dela med andra

Kopplat uterum på huset

Ett uterum är trevligt och praktiskt på många sätt. Förutom att det förlänger tiden på året då du kan äta och umgås utomhus, skapar det en härligt gränslös känsla mellan inne och ute. Går du i tankar på att bygga ett uterum kommer du ha nytta av tipsen som Johan Nycroft, chefsarkitekt på Eksjöhus har att ge.

En del tänker med uterummet från start, men för de flesta är det ett rum för mycket att ta beslut om när de bygger sin bostad. Då börjar tankarna mogna fram efter ett par år i huset. Rent praktiskt kan du bygga 15 kvadrat i din trädgård utan att behöva ansöka om bygglov. Men Johan tycker att du tjänar på att fundera ett varv till.

Risken är att du gör det för enkelt för dig själv bara för att undvika administrationen. Det är inte en linjär kostnadsökning att bygga lite större men det kan ge dig väldigt mycket. Jag tycker att du ska fundera på vilka behov och funktioner som rummet ska lösa. 15 kvadrat räcker till ett enfunktionsrum, men vill du både kunna äta middag och ha en loungedel behöver det vara större.

Johan Nycroft, Arkitektchef

Johans tips:

 1. Middagsbord, förlängning av köket, soffhäng, växthus? Inventera dina behov och önskemål. Vill du kunna använda rummet till mer än en funktion? Det blir inte mycket dyrare att bygga lite större.
 2. Du vill att helheten med hus, uterum och trädgård ska harmoniera så lägg lite tid på att tänka igenom och lyfta formen och detaljerna. Be om hjälp och råd kring utformningen.
 3. Tänk flöde. De flesta har en ingång från köket och en utgång till trädgård. Kan du skapa fler ingångar? Till exempel från både vardagsrum och kök. På så vis blir flödet mer naturligt och lika gränslöst inifrån huset till uterummet som från uterummet till trädgården.
 4. Låt tanken om det gränslösa förflyttandet från inne till ute gå med in i inredningen. Tänk att utemiljön nästan ska kräla in i uterummet och ta med material utifrån in. Välj till exempel hellre enklare trägolv framför parkett i uterummet.
 5. Fundera på om du ska välja ett lite bättre klimatskal för att förlänga säsongen ytterligare. Tänk till exempel på möjligheten att kunna nyttja uterummet även vid jul till det stora släktkalaset…

Kontakta oss

Har du några funderingar eller frågor?

Hör av dig till ditt närmaste Eksjöhuskontor, så hjälper vi dig vidare

Mina favoriter

Laddar...

Vill du komma i kontakt med ditt lokala säljkontor, ställa frågor och få prisindikation på flera husmodeller samtidigt?

Du har inte valt ut några favoriter bland våra husmodeller

Använd hjärtsymbolen för att spara dina favoriter. När du är klar kan du få pris och mer information här.

Kontakta mig

Vänligen kontakta mig här

Fyll i formuläret så kommer jag svara dig så fort jag har möjlighet. Vill du hellre ringa, slå en signal på numret nedan.

Med vänlig hälsning

  Tack för din förfrågan!

  Din fråga är skickad

  Inom kort kommer jag att ta kontakt med dig.