• 2 min läsning

Checklista: Tre steg för att välja rätt kamin

Att samlas runt elden sitter djupt rotat i oss människor. I moderna hus behövs inte en öppen spis eller en kamin för att värma upp byggnaden, men den fyller fortfarande en viktig roll. I vår checklista går vi igenom vilka tre raka frågor du behöver ställa dig när du planerar att investera i en kamin när du bygger nytt.

Dela med andra

Vilken typ av kamin vill du ha?

Eksjöhus leverantör av kaminer är Contura, en av de ledande tillverkarna i Skandinavien och Europa. De har ett brett utbud att välja bland, det finns en kamin för alla smaker. Kanske föredrar du stora eldstäder som blir som en möbel i sig? Ofta går den typen av kamin dessutom att bygga på med vedfack eller sittbänk. Det finns också nättare varianter som smälter in i inredningen.

Var vill du kunna njuta av kaminen?

De allra flesta väljer att placera kaminen på en central plats i hemmet. Med dagens öppna planlösningar kan du, med lite eftertanke, hitta en placering som gör det möjligt för dig att njuta av den från flera rum. Rent tekniskt finns det några saker du behöver tänka på. Skorstenen måste enligt dagens regelverk mynna över taknocken vilket gör det fördelaktigt att placera kaminen så nära nocken som möjligt. Har du till exempel ett sadeltak kan det därför bli problematiskt att placera kaminen mot ytterväggen där taket är som lägst, det innebär en väldigt hög skorsten. Om du har en ovanvåning behöver du också ta hänsyn till var röret kommer upp där. Det bästa är om det hamnar i en klädkammare eller mot en vägg.

Vilken storlek och vilket material?

Fundera också på hur stor kamin du vill ha och vilket material du föredrar. En gjutjärnsspis ger ett helt annat intryck än en kamin i sandsten. Eller så föredrar du en i täljsten, som håller värmen en lång stund efter att elden brunnit ut. Om du ser kaminen från flera olika rum kan det vara trevligt med sidoljus för att kunna se elden från flera vinklar.

Lycka till och ha det riktigt skönt framför brasan.

Kontakta oss

Har du några funderingar eller frågor?

Hör av dig till ditt närmaste Eksjöhuskontor, så hjälper vi dig vidare

Mina favoriter

Laddar...

Vill du komma i kontakt med ditt lokala säljkontor, ställa frågor och få prisindikation på flera husmodeller samtidigt?

Du har inte valt ut några favoriter bland våra husmodeller

Använd hjärtsymbolen för att spara dina favoriter. När du är klar kan du få pris och mer information här.

Kontakta mig

Vänligen kontakta mig här

Fyll i formuläret så kommer jag svara dig så fort jag har möjlighet. Vill du hellre ringa, slå en signal på numret nedan.

Med vänlig hälsning

  Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
  Privacy Policy och Terms of Service.

  Tack för din förfrågan!

  Din fråga är skickad

  Inom kort kommer jag att ta kontakt med dig.

  Kontakt

  Ställ din fråga

  Är du nyfiken på att bygga hus, men inte säker på var du ska börja? Vi är här för att hjälpa dig, oavsett var du befinner dig i ditt beslutsfattande.

  Ingen fråga är för liten eller för tidig.

  Fyll i vårt enkla formulär för att ställa dina frågor – det är helt förutsättningslöst. En representant från vårt närmsta kontor kommer att kontakta dig snart för att svara på dina frågor och diskutera dina idéer.

  Det finns inga förpliktelser, bara möjligheter. Låt oss tillsammans utforska din dröm om att bygga hus!

  Fyll i formuläret så återkommer vi inom kort.

   Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
   Privacy Policy och Terms of Service.

   Tack för din förfrågan!

   Din fråga är skickad

   Inom kort kommer närmsta kontor att ta kontakt med dig.