• 3 min läsning

Chefsarkitektens guide: 6 planeringssteg för perfekta planlösningen

– Börja med de yttre förutsättningarna och ta insidan som steg två. Det säger Johan Nycroft, chefsarkitekt på Eksjöhus, och bjuder på en guide i sex steg för att hitta den perfekta planlösning till ditt nya hus.

Dela med andra

Resan från dröm till färdigt hus ser olika ut från familj till familj. En del ser en tydlig bild av utsidan framför sig medan andra vet precis hur insidan ska fungera men hittar ingen planlösning som känns klockren. Johan Nycroft som är chefsarkitekt har både kunskap och erfarenhet kring svenska familjers husresa.

Johan Nycroft

– Tack vare studier och lång erfarenhet har vi mycket kunskap och insikt i hur svenska familjer lever och vad som generellt sett är ett bra boende. Men sedan är alla familjer unika och det måste vi ta hänsyn till när vi ritar husen.

Johan Nycroft, Arkitektchef


Läs Johans guide i sex steg om vad du ska tänka på och ta ställning till när du planerar ditt nya hus.

6 planeringssteg för perfekt planlösning

 1. Ta reda på vad detaljplanen i området säger. Där kan det till exempel finnas reglerat om ni får ha en- eller tvåplanshus eller hur stort det får vara. Det sätter ramarna för vad som är möjligt.
 2. Utgå alltid från tomten. Innan det finns en tomt att ta ställning till blir skisserna väldigt hypotetiska. Du behöver till exempel beakta väderstreck, om det finns en bilväg nära och hur skuggor faller på tomten innan det är möjligt att börja planera. När du har den översikten klar kommer du till frågor som om du vill ha sovrummet mot vägen eller skogen, om uteplatsen ska ligga i söderläge och om det betyder att köket eller allrummet ska ligga i anslutning till en dörr. Allt detta ska koka ner till en planlösning som passar både dig och tomten.
 3. Hur ser vår familj ut? Vad har vi för fritidsaktiviteter, rumsbehov och hur umgås vi? Med andra ord, hur ska kvadratmetrarna fördelas? Utgå alltid från era behov och inte en eventuell andrahandsmarknad. Det är ni som ska bo där nu.
 4. Gör en första lista över alla rum och funktioner som ni behöver, de som är nödvändiga. Kök, tvättstuga, allrum. Hur många badrum och sovrum behöver ni?
 5. Ta höjd för förrådsutrymmen. Ofta har man inte så mycket saker när man flyttar in i sitt hus men bara tio år senare har de flesta hunnit samla på sig en hel del. Tänk in förvaring från början.
 6. Gör ytterligare en lista över de extraönskningar ni har. Ett eget allrum till barnen? Groventré? Separat TV-rum?

Kontakta oss

Har du några funderingar eller frågor?

Hör av dig till ditt närmaste Eksjöhuskontor, så hjälper vi dig vidare

Mina favoriter

Laddar...

Vill du komma i kontakt med ditt lokala säljkontor, ställa frågor och få prisindikation på flera husmodeller samtidigt?

Du har inte valt ut några favoriter bland våra husmodeller

Använd hjärtsymbolen för att spara dina favoriter. När du är klar kan du få pris och mer information här.

Kontakta mig

Vänligen kontakta mig här

Fyll i formuläret så kommer jag svara dig så fort jag har möjlighet. Vill du hellre ringa, slå en signal på numret nedan.

Med vänlig hälsning

  Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
  Privacy Policy och Terms of Service.

  Tack för din förfrågan!

  Din fråga är skickad

  Inom kort kommer jag att ta kontakt med dig.

  Kontakt

  Ställ din fråga

  Är du nyfiken på att bygga hus, men inte säker på var du ska börja? Vi är här för att hjälpa dig, oavsett var du befinner dig i ditt beslutsfattande.

  Ingen fråga är för liten eller för tidig.

  Fyll i vårt enkla formulär för att ställa dina frågor – det är helt förutsättningslöst. En representant från vårt närmsta kontor kommer att kontakta dig snart för att svara på dina frågor och diskutera dina idéer.

  Det finns inga förpliktelser, bara möjligheter. Låt oss tillsammans utforska din dröm om att bygga hus!

  Fyll i formuläret så återkommer vi inom kort.

   Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
   Privacy Policy och Terms of Service.

   Tack för din förfrågan!

   Din fråga är skickad

   Inom kort kommer närmsta kontor att ta kontakt med dig.