• 8 min läsning

Nyckelfärdigt hus: en komplett guide för nyfikna

Nyckelfärdigt hus kan betyda olika saker hos olika tillverkare. Därför behöver du själv kolla upp vad som ingår. Läs vår guide för att lära dig mer!

Dela med andra

Nyckelfärdigt hus, Tallbacken

Nyckelfärdigt” är ett populärt sätt att bygga hus på – men vad betyder det egentligen? Vi reder ut begreppet och förklarar vad du behöver tänka på innan du bygger ditt nyckelfärdiga drömhus.

I den här guiden går vi igenom:

 1. Vad är ett nyckelfärdigt hus?
 2. Vad ingår i ett nyckelfärdigt hus?
 3. Vad är delad entreprenad?
 4. Vad är totalentreprenad?
 5. Vad är generalentreprenad?
 6. Hur lång tid tar det att bygga ett nyckelfärdigt hus?
 7. Vad kostar ett nyckelfärdigt hus?
 8. Sammanfattning

1. Vad är ett nyckelfärdigt hus?

Nyckelfärdigt hus innebär att du köper ett hus där du själv inte tillverkar och bygger det. Du får helt enkelt nyckeln i handen när huset kan tas i bruk. Det sker när besiktningsmannen godkänt entreprenaden vid slutbesiktningen och när du fått ett godkänt slutbesked från kommunen.

Nyckelfärdigt är ett av de populäraste sätten att bygga nya hus på, eftersom det är smidigt och låter dig fokusera på det roliga – att välja planlösning, tillval och övriga fasad- och inredningsdetaljer.

Det finns ingen juridisk definition av vad ”nyckelfärdigt hus” innebär. Det är därför viktigt att du själv kontrollerar vad som gäller hos hustillverkaren du vill köpa huset av. Läs vidare för att lära dig mer om vad du behöver tänka på.

2. Vad ingår i ett nyckelfärdigt hus?

Vad som ingår i ett nyckelfärdigt hus kan skilja sig från hustillverkare till hustillverkare, trots att flera använder begreppet. Därför är det viktigt att du som köpare sätter dig in i vad som gäller för det hus du är intresserad av.

Generalentreprenad, totalentreprenad eller delad entreprenad?

Kan du överlåta allt arbete åt andra, eller behöver du lägga ner mycket arbete själv innan du kan flytta in? Valet av entreprenad avgör. 

Det är den upphandlade färdigställandegraden i entreprenaden – alltså hur mycket du gör själv och hur mycket entreprenören gör – som avgör om huset betraktas som nyckelfärdigt eller inte.

De entreprenadformer som brukar betraktas som nyckelfärdiga är generalentreprenad, delad entreprenad och totalentreprenad. Alla varianterna har sina för- och nackdelar och olika nivåer av färdigställande, som vi kommer att gå igenom i detalj.

3. Vad är delad entreprenad?

I en delad entreprenad skriver du ett avtal med hustillverkaren för leverans av huset, men blir själv ansvarig för att teckna kontrakt med varje enskild entreprenör. Det ställer högre krav på kunskapen kring nybyggnation, försäkringar, samordning och arbetsmiljö på byggarbetsplatsen. Det tar också betydligt mer tid i anspråk. Det är ett bra val för dig som har kunskap och vill få ner kostnaderna. Delad entreprenad kostar mindre eftersom du gör delar av arbetet själv. Men tänk på att tiden du lägger ner på att samordna arbetet också kan innebära kostnader i form av inkomstbortfall för din egen del. Räkna därför noga på hur mycket pengar du faktiskt sparar i slutändan.

4. Vad är totalentreprenad?

I en totalentreprenad skrivs ett kontrakt med hustillverkaren, som då ansvarar för både produktion av huset och själva byggnationen. Det är ett val som har sina fördelar, men en nackdel är att det ofta blir dyrare för dig som kund.

Med en totalentreprenad lämnas ansvaret över till en byggledare när det är dags att bygga huset. Det innebär en extra kostnad, ofta genom ett påslag på priset. På Eksjöhus tillämpar vi inte totalentreprenad eftersom vi har lång erfarenhet av att bygga hus med mycket hög kvalitet genom generalentreprenad. Som kund får du ett lägre pris och du slipper byta kontaktperson halvvägs genom din husresa, något vi vet uppskattas av våra kunder.

5. Vad är generalentreprenad?

Generalentreprenad innebär att du skriver ett avtal med hustillverkaren och ett kontrakt med generalentreprenören. I vissa fall skriver du också ett avtal med en entreprenör som sköter grund- och markarbetet.

Hustillverkaren sköter projekteringen, produktionen och leveransen av huset till din tomt. Väl på plats sköter generalentreprenören samordningen och arbetsledningen mellan snickare, elektriker, VA-montörer och andra underentreprenörer som behövs för att bygga ditt hus. Det enda du behöver göra är att välja generalentreprenör. Du kan välja vilken entreprenör du vill, men många hustillverkare kan hjälpa dig att hitta en duktig entreprenör som har stor erfarenhet att bygga just deras hus.

Generalentreprenad – ett flexibelt och tryggt val

På Eksjöhus föredrar vi generalentreprenad eftersom det förenar de bästa delarna från totalentreprenad och delad entreprenad. Med generalentreprenad får du tryggheten och smidigheten i att inte behöva ansvara för samordningen av entreprenörer. Samtidigt får du möjlighet att själv välja vem du anlitar om du har specifika behov eller krav.

En högre kvalitet till en lägre kostnad

Eksjöhus säljare har lång erfarenhet av att sälja och projektleda byggnationer av Eksjöhus. Det gör att du får en trygg vägledning genom hela processen, i allt från hur du ska bygga på tomten, till vilken husmodell och generalentreprenör du ska välja. Säljaren sköter också allt det praktiska i kontraktskrivandet med generalentreprenören. Generalentreprenad innebär också i regel en lägre kostnad för dig som kund, eftersom arvode för projektledning av husbygget inte tillkommer.

6. Hur lång tid tar det att bygga ett nyckelfärdigt hus?

Vi brukar uppskatta att hela processen med att bygga ett nyckelfärdigt hus tar från 1,5 år. Byggtiden varierar beroende på var du bygger, vilket hus du bygger och en rad andra faktorer. Det går alltså inte att säga exakt hur lång tid det tar innan alla val är gjorda. I ditt första möte med säljaren kan du få en bra uppskattning på vilken tid det rör sig om, utifrån dina personliga val och lokala förutsättningar.

7. Vad kostar ett nyckelfärdigt hus?

Precis som med byggtiden är det svårt att uppskatta vad priset blir innan du gjort alla dina val. Även om husmodellerna i grunden har ett fast pris kan du göra tillval som påverkar priset. En stor del av kostnaden har inte heller med själva huset eller byggnationen att göra, utan med tomten. Om du har köpt en naturtomt som kräver mycket beredningsarbete innan den kan bebyggas kommer det självklart att påverka slutpriset. I artikeln Pris på nyckelfärdigt hus? kan du läsa mer om vad som påverkar priset.

Lägre boendekostnader i nytt hus

En viktig del att ta hänsyn till är vad priset blir på längre sikt. Ett nytt hus är väldigt energieffektivt jämfört med ett äldre. Det betyder att uppvärmningskostnaderna blir väsentligt lägre än för ett äldre hus, vilket också bör vägas in i kalkylen. Tillsammans med avsaknaden av renoveringsbehov och oförutsedda utgifter om något gammalt går sönder, är priset för ett nytt nyckelfärdigt hus därför jämförbart med att köpa ett begagnat hus.

8. Sammanfattning

Nyckelfärdigt hus är ett begrepp som har olika innebörd. Det är därför viktigt att du själv sätter dig in i vad det betyder för just din hustillverkare. Eftersom det är tryggheten och smidigheten som ofta är grunden till att välja nyckelfärdigt, är samarbetet med tillverkare och entreprenörerna något som behöver fungera väl. En trygg och stabil hustillverkare som har god kontakt med sina samarbetspartners innebär oftast en tryggare och smidigare husresa för dig som kund. Ta därför god tid på dig att undersöka olika tillverkare, vad som gäller och hur samarbetet med entreprenörerna fungerar. Då har du bäst förutsättningar för att få ett hus du blir nöjd med.

Lycka till!

Kontakta oss

Har du några funderingar eller frågor?

Hör av dig till ditt närmaste Eksjöhuskontor, så hjälper vi dig vidare

Mina favoriter

Laddar...

Vill du komma i kontakt med ditt lokala säljkontor, ställa frågor och få prisindikation på flera husmodeller samtidigt?

Du har inte valt ut några favoriter bland våra husmodeller

Använd hjärtsymbolen för att spara dina favoriter. När du är klar kan du få pris och mer information här.

Kontakta mig

Vänligen kontakta mig här

Fyll i formuläret så kommer jag svara dig så fort jag har möjlighet. Vill du hellre ringa, slå en signal på numret nedan.

Med vänlig hälsning

  Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
  Privacy Policy och Terms of Service.

  Tack för din förfrågan!

  Din fråga är skickad

  Inom kort kommer jag att ta kontakt med dig.

  Kontakt

  Ställ din fråga

  Är du nyfiken på att bygga hus, men inte säker på var du ska börja? Vi är här för att hjälpa dig, oavsett var du befinner dig i ditt beslutsfattande.

  Ingen fråga är för liten eller för tidig.

  Fyll i vårt enkla formulär för att ställa dina frågor – det är helt förutsättningslöst. En representant från vårt närmsta kontor kommer att kontakta dig snart för att svara på dina frågor och diskutera dina idéer.

  Det finns inga förpliktelser, bara möjligheter. Låt oss tillsammans utforska din dröm om att bygga hus!

  Fyll i formuläret så återkommer vi inom kort.

   Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
   Privacy Policy och Terms of Service.

   Tack för din förfrågan!

   Din fråga är skickad

   Inom kort kommer närmsta kontor att ta kontakt med dig.