• 3 min läsning

Inspiration: släpp in ljuset med stora fönsterpartier och skjutdörrar i glas från Hajom

Vem gillar inte känslan av ljus, luft och rymd i sitt hem? Allt fler väljer husmodeller med större partier av glas för att skapa en modern känsla och ett trivsamt lugn i hemmet. Carl-Henrik Lagnefors på Hajom ger sina bästa tips för dig som drömmer om mer naturligt ljus i ditt nya hem.

Dela med andra

Vem gillar inte känslan av ljus, luft och rymd i sitt hem? Allt fler väljer husmodeller med större partier av glas för att skapa en modern känsla och ett trivsamt lugn i hemmet. Carl-Henrik Lagnefors på Hajom ger sina bästa tips för dig som drömmer om mer naturligt ljus i ditt nya hem.

– Forskning visar att naturligt ljus och möjlighet att blicka ut över horisonten ökar välbefinnandet. Det är därför inte konstigt att den arkitektoniska trenden med stora glaspartier nu nått villor och småhus, säger Carl-Henrik Lagnefors, arkitekt och produktvecklingschef på Hajom.

Eksjöhus har ett mångårigt samarbete med Hajom, vars historia började i den lilla västgötska orten med samma namn för över 100 år sedan. Hajoms skjutdörrar, fönster och dörrar i glas finns nu i flera av Eksjöhus husmodeller, så väl som i prisbelönt arkitektur över hela världen.

Glaspartier nästan lika energieffektiva som väggar

På Hajom märker man av ett ökat intresse för företagets produkter. Enligt Carl-Henrik Lagnefors är det ett resultat av en modernistisk trend som nu fått bredare genomslag, men också av att tekniken hos tillverkarna gått framåt.

Tidigare var det helt enkelt inte försvarbart att bygga stora glas- och fönsterpartier i större skala på grund av den dåliga isoleringen. Men tack vare ny teknik har det ändrats. Faktum är att dagens 3-glasfönster närmar sig samma isoleringsförmåga som vanliga väggar, berättar Carl-Henrik.

Carl-Henrik Lagnefors, arkitekt och produktvecklingschef

3 tips till dig som vill bygga med stora fönster och skjutdörrar i glas

Om du gillar den moderna känslan hos stora fönster och skjutdörrar i glas finns flera Eksjöhusmodeller att välja bland. Men lika viktigt som att välja husmodell är placeringen av ditt hus.

Vi bad om Carl-Henriks bästa tips för hur du maximerar känslan av ljus, luft och rymd i ditt nya hus.

 1. Utgå från platsen där du bygger
  – Det första och mest självklara tipset är att utgå från omgivningen. Vilken utblick vill du ha genom dina fönsterpartier? Är det en grönskande trädgård, en horisont, eller kanske något helt annat? Tänk också på att stora fönsterpartier ger lika mycket insyn som de ger utblick, särskilt under vinterhalvåret när vi har upplyst inne.
 2. Utgå från solens rörelse på himlen
  – Vilket ljus vill du ha? I ateljéer vill man alltid ha norrljus, för det är det vackraste ljuset. Sovrum i äldre hus placerades ofta mot öster, för att fånga den uppgående solen. Nu placeras stora fönsterpartier och skjutdörrar oftast mot altanen eller terrassen. De är vanligtvis placerade mot väster för att få eftermiddags- och kvällsljus.

  – Men det finns inga regler, utan handlar om vad du föredrar. Tänk bara på att stora fönster också släpper in mycket värmestrålning. Även om moderna fönster är täta och har ett bra u-värde behöver du fundera på solskydd: Markiser? Pergola? Eller fördrar du integrerat solskydd direkt i glaset? Väg in det i ditt beslut.
 3. Utgå från husmodellen
  – Stora glaspartier är traditionellt förknippat med modernistisk och funktionalistisk arkitektur. Men det finns inget rätt eller fel, rent stilmässigt. Däremot ställer stora glaspartier krav på avbärning, alltså möjlighet att ta hand om takets och konstruktionens tyngd. Större glaspartier går alltså inte att placera in varsomhelst, utan måste vara noga genomtänkta också ur ett konstruktionsperspektiv.

Kontakta oss

Har du några funderingar eller frågor?

Hör av dig till ditt närmaste Eksjöhuskontor, så hjälper vi dig vidare

Mina favoriter

Laddar...

Vill du komma i kontakt med ditt lokala säljkontor, ställa frågor och få prisindikation på flera husmodeller samtidigt?

Du har inte valt ut några favoriter bland våra husmodeller

Använd hjärtsymbolen för att spara dina favoriter. När du är klar kan du få pris och mer information här.

Kontakta mig

Vänligen kontakta mig här

Fyll i formuläret så kommer jag svara dig så fort jag har möjlighet. Vill du hellre ringa, slå en signal på numret nedan.

Med vänlig hälsning

  Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
  Privacy Policy och Terms of Service.

  Tack för din förfrågan!

  Din fråga är skickad

  Inom kort kommer jag att ta kontakt med dig.

  Kontakt

  Ställ din fråga

  Är du nyfiken på att bygga hus, men inte säker på var du ska börja? Vi är här för att hjälpa dig, oavsett var du befinner dig i ditt beslutsfattande.

  Ingen fråga är för liten eller för tidig.

  Fyll i vårt enkla formulär för att ställa dina frågor – det är helt förutsättningslöst. En representant från vårt närmsta kontor kommer att kontakta dig snart för att svara på dina frågor och diskutera dina idéer.

  Det finns inga förpliktelser, bara möjligheter. Låt oss tillsammans utforska din dröm om att bygga hus!

  Fyll i formuläret så återkommer vi inom kort.

   Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
   Privacy Policy och Terms of Service.

   Tack för din förfrågan!

   Din fråga är skickad

   Inom kort kommer närmsta kontor att ta kontakt med dig.