• 6 min läsning

Maxa myset med en kamin

Att titta in i en glödbädd eller dansande lågor gör något med oss människor, det är en tradition som ligger djupt rotad i oss och fyller oss med lugn och trygghet. I dagens moderna hus finns egentligen inget behov av kaminen som värmekälla, men som samlingspunkt och mysfaktor är den fortfarande lika viktig.

Dela med andra

Att titta in i en glödbädd eller dansande lågor gör något med oss människor, det är en tradition som ligger djupt rotad i oss och fyller oss med lugn och trygghet. I dagens moderna hus finns egentligen inget behov av kaminen som värmekälla, men som samlingspunkt och mysfaktor är den fortfarande lika viktig.

Idag handlar investeringen inte om kaminen som värmekälla, utan som en plats för familjen att samlas. Många av våra kunder berättar att det blivit en familjeritual för dem där till exempel en förälder går ner och tänder i brasan innan de andra kommer ner för frukost.

Robin Röman, försäljningsansvarig, nyproduktion Contura

I småländska Markaryd har vår leverantör, Contura, sin utveckling och tillverkning av kaminer. Och mycket har hänt med kaminerna under 2000-talet. Från att ha haft en funktion som värmekälla och en ofta ganska undangömd position, har kaminerna idag flyttat fram i våra sociala ytor för att skapa hemtrevnad och harmoni.

Kaminens placering

De flesta nybyggda hus har en ganska öppen planlösning vilket ger möjlighet att njuta av elden från fler vinklar. När du ska placera din kamin är det bra att fundera på hur du brukar röra dig i hemmet och från vilka olika platser du vill kunna se din eld. Det bästa är givetvis om du hittar en plats för den så att den syns från till exempel både matbord och soffa.

Välja design och material

Det är lätt att fokusera på hur kaminen ser ut på bild, men försök i stället att föreställa sig hur den ser ut med elden tänd. Vilken höjd vill du att brännkammaren ska ha? Traditionellt sett är vi vana vid att elden befinner sig nära golvet, men om du till exempel har högt i tak eller ofta kommer ha den tänd när du sitter vid matbordet, kan det vara smart att välja en modell med högre höjd.

– Den modell som de allra flesta väljer är en klassisk kamin som inte sticker ut så mycket, säger Robin. Men fler och fler vågar låta kaminens design synas. Vi har kaminer med många olika utseenden och omramningar, från klassisk plåt till täljsten och insatser. Allt beror på vilket uttryck du vill ha.

En annan viktig sak att fundera på är hur du vill att värmen ska upplevas. En plåtkamin når snabbt en hög värme som sedan försvinner medan värmen i en täljstenskamin ackumuleras och stannar kvar i stenen vilket gör att värmen känns lugnare.

Utvecklas hela tiden

Medan en äldre kamin släpper ut en stor del av värmen genom skorstenen, har utvecklingen gjort att dagens kaminer låter den varma luften cirkulera länge inne i brännkammaren. Det gör att i snitt 80 % av den energi i form av ved som du stoppar in i kaminen tas tillvara och kommer ut i rummet som värme. Även glasrutorna har fått nya egenskaper som förenklar livet. Till exempel reflekterar de tillbaka värmen in i brännkammaren vilket gör att de inte blir lika varma.

– Det är ju smidigt för barnen till exempel, som slipper bränna sig om de kommer för nära.

För den som funderar på att investera i en kamin i sitt nya hus har Robin och Contura ett par tips:

Placering

Tänk på att du vill kunna njuta av din eld från flera olika vinklar.

Design

Idag finns en mängd olika uttryck och designer att välja på. Från klassiska till industriella eller exklusiva insatser.

Höjd

Anpassa höjden på brännkammaren så att du ser glödbädden även när du står upp. Har du hög takhöjd är det också fördelaktigt för helheten att välja en högre höjd på brännkammaren.

Värmande kundfoton

Våra kunders kaminer

Nedan är ett urval av fina kaminer hemma hos våra kunder.

Laddar...

Kontakta oss

Har du några funderingar eller frågor?

Hör av dig till ditt närmaste Eksjöhuskontor, så hjälper vi dig vidare

Mina favoriter

Laddar...

Vill du komma i kontakt med ditt lokala säljkontor, ställa frågor och få prisindikation på flera husmodeller samtidigt?

Du har inte valt ut några favoriter bland våra husmodeller

Använd hjärtsymbolen för att spara dina favoriter. När du är klar kan du få pris och mer information här.

Kontakta mig

Vänligen kontakta mig här

Fyll i formuläret så kommer jag svara dig så fort jag har möjlighet. Vill du hellre ringa, slå en signal på numret nedan.

Med vänlig hälsning

  Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
  Privacy Policy och Terms of Service.

  Tack för din förfrågan!

  Din fråga är skickad

  Inom kort kommer jag att ta kontakt med dig.

  Kontakt

  Ställ din fråga

  Är du nyfiken på att bygga hus, men inte säker på var du ska börja? Vi är här för att hjälpa dig, oavsett var du befinner dig i ditt beslutsfattande.

  Ingen fråga är för liten eller för tidig.

  Fyll i vårt enkla formulär för att ställa dina frågor – det är helt förutsättningslöst. En representant från vårt närmsta kontor kommer att kontakta dig snart för att svara på dina frågor och diskutera dina idéer.

  Det finns inga förpliktelser, bara möjligheter. Låt oss tillsammans utforska din dröm om att bygga hus!

  Fyll i formuläret så återkommer vi inom kort.

   Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
   Privacy Policy och Terms of Service.

   Tack för din förfrågan!

   Din fråga är skickad

   Inom kort kommer närmsta kontor att ta kontakt med dig.