• 5 min läsning

Så väljer du rätt husmodell

Funkis eller New England? Ett plan eller två? Att välja husmodell är kantat av kniviga (men roliga) beslut. Men i slutändan är det bara du som kan bestämma. Här får du goda råd på vägen mot ditt nya hus av Eksjöhus arkitekt Pernilla Gustafsson.

Dela med andra

Att välja husmodell är en process som ser väldigt olika ut för olika husköpare. En del har bestämt sig redan vid första mötet. Andra vrider och vänder eller tittar och känner länge innan de slår till. Oavsett vilken typ du är finns det några enkla tips att tänka på för att göra processen enklare – och kanske mindre kvalfylld. Det finns naturligtvis många faktorer som påverkar valet av husmodell. En sådan är tomten!

Pernilla Gustafsson

– Tomten kan påverka valet av husmodell väldigt mycket och jag tycker att du bör utgå från tomtens förutsättningar när du väljer modell. Undersök hur solen rör sig på tomten och fundera på hur rummen ska placeras i förhållande till väderstrecken, säger Pernilla Gustafsson, arkitekt på Eksjöhus.

Pernilla Gustafsson, Arkitekt

Tomtens topografi är också en aspekt att ta hänsyn till. Har din tomt stora höjdskillnader kanske det är bättre att välja ett suterränghus än att lägga tid och kraft på extra markarbete. Ytterligare en sak att fundera på är hur övriga hus i området ser ut. Ska ditt hus sticka ut eller smälta in?
– Var i Sverige du bygger brukar också påverka husets utseende. Ska du bygga i Skåne eller i Norrland? I Skåne är det vanligare med putsad fasad medan träpanel är vanligare norrut. Även så kallad kort takfot är vanligare i Skåne, berättar Pernilla.
– Sen är det så klart viktigt att kolla vilka krav som finns från kommunens sida. Vad säger detaljplanen? säger Pernilla.

Väx med husmodellen

Planlösningen är självklart något som påverkar valet av husmodell. Men vilken planlösning du vill ha och behöver beror så klart på hur din familjesituation ser ut – just nu och om 10-20 år.
– Fråga dig själv vad du vill få ut av ditt hus, både nu och i framtiden. Det är alltid bra att tänka ett steg längre så att planlösningen kan anpassas efter din livssituation. Barnens rum kanske kan bli gästrum eller bibliotek när de flyttar ut, säger Pernilla.

Idag är det en vanlig lösning att dela upp huset i en föräldradel och en barndel med gemenskapsytor mittemellan. På så sätt kan du ändra rummens funktion utan att behöva förändra planlösningen.
– Att bygga hus är en stor investering. Därför är mitt bästa råd att du ska bygga ett hus för hela livet. Undersök väderstreckens påverkan, fundera på rummens placering och så vidare, säger Pernilla.

En annan trend som ser ut att hålla i sig är att allt fler husmodeller har öppen planlösning.

– Generellt skulle jag vilja säga att du ska strunta i hustrender. Utgå från vad du själv tycker om och följ med trender i detaljer, inredning och möbler istället. Men gillar du öppna ytor ska du självklart välja det, säger Pernilla.

Bland Eksjöhus modeller finns både de med öppen planlösning och mer uppdelade rum.
– Ofta kan det vara delar av en planlösning som tilltalar dig. Då kan vi hjälpa till att justera planen så att du får den lösning som passar dina behov och önskemål, säger Pernilla.

Säljare hjälper dig

Pernilla berättar att de kunder hon möter har olika metoder för att hitta fram till rätt husmodell. En del har tänkt igenom allt in i minsta detalj och valt planlösning efter storleken på befintliga möbler.
– Oftast är det bättre att göra tvärtom – anpassa möblerna efter huset. Ett bra tips är att börja hos våra säljare. De har lång erfarenhet av att möta husköpares behov och hjälper gärna till med enklare skisser, säger Pernilla.

Det behöver inte vara stora förändringar som gör att husets utseende förändras så att det passar ditt tycke och smak.
– Ibland räcker det med att göra små anpassningar. Välj ett pulpettak för modernare känsla. Eller liggande panel. Då kan hela känslan förändras, avslutar Pernilla.

5 tips för att välja husmodell

 1. Utgå från tomtens förutsättningar. Väderstreck, vegetation och topografi – och glöm inte att kolla om det finns särskilda krav från kommunens sida.
 2. Utgå från din livssituation. Behöver du ett hus att växa i, eller en husmodell som kan anpassas med tiden.
 3. Undvik trender. Välj det du själv vill ha och som håller i längden. Förändra med detaljer istället.
 4. Gör anpassningar. Små justeringar kan förändra hela intrycket av en husmodell. Välj pulpettak istället för sadeltak eller liknande.
 5. Besök visningshus. På så sätt är det lättare att känna in och uppleva vad som passar dig bättre eller sämre.

Kontakta oss

Har du några funderingar eller frågor?

Hör av dig till ditt närmaste Eksjöhuskontor, så hjälper vi dig vidare

Mina favoriter

Laddar...

Vill du komma i kontakt med ditt lokala säljkontor, ställa frågor och få prisindikation på flera husmodeller samtidigt?

Du har inte valt ut några favoriter bland våra husmodeller

Använd hjärtsymbolen för att spara dina favoriter. När du är klar kan du få pris och mer information här.

Kontakta mig

Vänligen kontakta mig här

Fyll i formuläret så kommer jag svara dig så fort jag har möjlighet. Vill du hellre ringa, slå en signal på numret nedan.

Med vänlig hälsning

  Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
  Privacy Policy och Terms of Service.

  Tack för din förfrågan!

  Din fråga är skickad

  Inom kort kommer jag att ta kontakt med dig.

  Kontakt

  Ställ din fråga

  Är du nyfiken på att bygga hus, men inte säker på var du ska börja? Vi är här för att hjälpa dig, oavsett var du befinner dig i ditt beslutsfattande.

  Ingen fråga är för liten eller för tidig.

  Fyll i vårt enkla formulär för att ställa dina frågor – det är helt förutsättningslöst. En representant från vårt närmsta kontor kommer att kontakta dig snart för att svara på dina frågor och diskutera dina idéer.

  Det finns inga förpliktelser, bara möjligheter. Låt oss tillsammans utforska din dröm om att bygga hus!

  Fyll i formuläret så återkommer vi inom kort.

   Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
   Privacy Policy och Terms of Service.

   Tack för din förfrågan!

   Din fråga är skickad

   Inom kort kommer närmsta kontor att ta kontakt med dig.