• 5 min läsning

Ta hand om ditt nya hus

Slutbesiktningen är genomförd och du har flyttat in i ditt sprillans nya Eksjöhus. Nu börjar livet som husägare och tiden då du skapar minnen för livet i huset. Men livet som villaägare är så klart också förknippat med lite arbete. – Om du tar hand om ditt nya hus från början sparar du både tid och pengar i det långa loppet. Som grädde på moset håller du huset i nyskick längre, säger Per Lindholm på Eksjöhus.

Dela med andra

Stilleben med tumstock, färgkartor och en huskatalog från Eksjöhus

När slutbesiktningen är gjord börjar din resa som husägare – rent formellt. Förmodligen har du varit husägare länge rent mentalt. Du har drömt, hoppats, planerat, köpt och möblerat. Men nu är det verklighet och med det kommer vardagen.

Per Lindholm

– Efter slutbesiktningen är du formellt ansvarig för ditt eget hus. Jämfört med att köpa ett äldre hus är det inte så mycket arbete, men du tjänar på att ta hand om ditt hus redan från början.

Per Lindholm, Entreprenadansvarig

Som nybliven ägare till ett Eksjöhus får du skötselråd och -anvisningar för i stort sett husets alla delar.

– Jag rekommenderar alla våra kunder att ägna en stund åt innehållet så att du får koll på hur du bäst tar hand om allt från golv till fönster, dörrar och vitvaror. Gör sedan en enkel årsplan som är rimlig att genomföra så känns det inte så betungande, säger Per Lindholm.

Fokusera på utsatta ytor

Sol och regn är ju det som påverkar husets utsida allra mest. Därför är det bra att skapa en vana att se över de delar av huset som utsätts för väder och vind.

– Fasaden är ju ett exempel på detta. Södersidan utsätts för solens strålar medan norrsidan är utsatt av regn och skugga. Tvättar du fasaden regelbundet slipper du måla om så ofta vilket innebär att du sparar mycket tid och pengar, säger Per Lindholm.

Per är också noga med att betona att det är viktigt att följa färgtillverkarens instruktioner.

– Det gäller allt som rör ditt hus. Kontrollera vilka medel som ska användas för att underhålla eller göra rent olika material och ytor, säger Per.

Ett annat område som också utsätts för vädrets makter är fönster och dörrar.

– Det bästa sättet att ta hand om dessa är att vaxa träytorna på dörrar och fönster en gång per år. Då bevaras färgen på ett bättre sätt – speciellt om du har valt en annan kulör än vit, säger Per.

Ett annat tips är att varje vår rensa hängrännorna från löv och annat som hindrar vattnets väg.

– Rensa hängrännorna varje år så att det inte riskerar att komma in fukt på olämpliga ställen, säger Per.

Rensa hängrännorna

Hög kvalitet från början

Alla Eksjöhus byggs av trähusbyggare som träffas regelbundet för att ta del av nya konstruktioner, få information om nya produkter och utbyta erfarenheter.

– De flesta av våra entreprenörer har jobbat med oss i många år, så de vet hur man bygger ett Eksjöhus på bästa sätt för att det ska hålla i många år och vara så lite underhåll som möjligt med, säger Per Lindholm.

Detsamma gäller valet av material och teknisk utrustning i ditt nya hus.

– Vi jobbar ständigt med våra underleverantörer för att säkerställa att ditt nya hus håller hög kvalitet i alla delar. När du flyttar in är det upp till dig att ta hand om de olika delarna på bästa sätt. Därför är det viktigt att lära känna huset och hur du bäst tar hand om till exempel värmepumpen, ventilation och allt däremellan, säger Per.

En av de vanligaste första åtgärderna som Eksjöhus kunder väljer att göra är att färdigmåla fasaden.

– När våra hus levereras kommer de med riktig grundfärg som är målad i fabriken. Det är inte någon enkel transportfärg som många tror. Men genom att måla själv kan du spara en del pengar, dessutom lär du känna varje del av fasaden, berättar Per Lindholm.

Öka värdet på huset

Som bostadsmarknaden ser ut för tillfället är värdeökningen på din villa kanske självklar (beroende på vart i landet du bygger så klart). Men om du väljer att ta hand om huset från början är sannolikheten hög att husets värde stiger.

– Det är naturligtvis omöjligt att garantera. Men om du tar hand om ditt hus från början så bibehåller du värdet på fastigheten. Det finns mycket pengar att spara för den som är beredd att lägga ner lite tid, omsorg och kärlek på sitt nya hem, säger Per Lindholm.

Fem tips för att ta hand om ditt hus

 1. Gör en årsplan med de viktigaste åtgärderna för varje säsong.
 2. Prioritera material som exponeras kraftigt av solen.
 3. Se över material som är målat och utsätts för väta (t.ex. balkongräcken m.m.) och se till att det underhålls.
 4. Rensa hängrännorna.
 5. Tvätta fasaden så slipper du måla om den så ofta.

Kontakta oss

Har du några funderingar eller frågor?

Hör av dig till ditt närmaste Eksjöhuskontor, så hjälper vi dig vidare

Mina favoriter

Laddar...

Vill du komma i kontakt med ditt lokala säljkontor, ställa frågor och få prisindikation på flera husmodeller samtidigt?

Du har inte valt ut några favoriter bland våra husmodeller

Använd hjärtsymbolen för att spara dina favoriter. När du är klar kan du få pris och mer information här.

Kontakta mig

Vänligen kontakta mig här

Fyll i formuläret så kommer jag svara dig så fort jag har möjlighet. Vill du hellre ringa, slå en signal på numret nedan.

Med vänlig hälsning

  Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
  Privacy Policy och Terms of Service.

  Tack för din förfrågan!

  Din fråga är skickad

  Inom kort kommer jag att ta kontakt med dig.

  Kontakt

  Ställ din fråga

  Är du nyfiken på att bygga hus, men inte säker på var du ska börja? Vi är här för att hjälpa dig, oavsett var du befinner dig i ditt beslutsfattande.

  Ingen fråga är för liten eller för tidig.

  Fyll i vårt enkla formulär för att ställa dina frågor – det är helt förutsättningslöst. En representant från vårt närmsta kontor kommer att kontakta dig snart för att svara på dina frågor och diskutera dina idéer.

  Det finns inga förpliktelser, bara möjligheter. Låt oss tillsammans utforska din dröm om att bygga hus!

  Fyll i formuläret så återkommer vi inom kort.

   Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
   Privacy Policy och Terms of Service.

   Tack för din förfrågan!

   Din fråga är skickad

   Inom kort kommer närmsta kontor att ta kontakt med dig.