Ulf ”Uffe” Karlsson, Uffes Bygg AB

Huset står på plats, markarbetet är gjort, alla dörrar sitter där de ska och grävmaskinen har körts iväg. Dags att njuta på nya uteplatsen – om den planerats i tid och finns med i husprojektet. Material och ritningar till uteplatsen finns nämligen inte med i husleveransen. Uffe Karlsson på Uffes bygg i Skillingaryd utanför Jönköping är en erfaren Eksjöhusentreprenör och har bra koll på både hus och uteplatser.

– När det gäller uteplats och uterum är det viktigt att vara ute i god tid och att ha en dialog med byggaren i ett tidigt skede. Ser du till att planera ordentligt kommer bygget få ett bättre flyt, säger Uffe.

Om du är intresserad av att ha en uteplats eller altan är det viktigt att ha det i huvudet redan när du börjar titta på hus och tomt. Solläget runt huset och om du vill ha kvällssol där du sitter är något som bör tänkas igenom tidigt. Dessutom är det bra att fundera lite kring var altandörrarna ska sitta, så att de placeras där uteplatsen kommer att vara.

Vill du ha ett uterum istället, med golvvärme, är det bra att veta detta före husplattan gjuts. Då går det att gjuta en platta till uterummet samtidigt och golvvärmen kan kopplas samman med rörsystemet inne i huset. För övrigt är det smart att ta sig en funderare kring hur uterummet ska användas. Ska det vara vinterbonat, eller bara användas under de varmare månaderna?

– Jag själv hade gjort så att uterummet går att nyttja året runt, säger Uffe och skickar med det med en tydlig rekommendation.

Checklista: Tänk på det här när du planerar uteplats eller uterum.

1

Planering – ta med uteplatsen i rätt tid

2

Ritning – hur stor ska uteplatsen vara och i vilket väderstreck?

3

Markarbete – vem ansvarar för det och samordnar uteplatsen med övrigt markarbete?

4

Konstruktion – ska det gjutas plintar, ska uterummet ha bottenplatta.

5

Montering – bygger du själv eller ska uteplatsen ingå i entreprenaden?


Fler reportage

Med känsla från förra sekelskiftet

Fredrik och Sandra bodde på 50 kvadratmeter med två barn och husdjur när de fick möjlighet att köpa en lantligt belägen tomt strax utanför Stockholm. Nu bor de i sitt…

Läs mer

En idyll i flera nivåer

Anette och Björn Citron hade inte ens lekt med tanken på att flytta från sin villa i centrala Växjö. De trivdes bra i området, med ett behagligt lugn och fantastiska…

Läs mer

Var påläst, nyfiken och tänk på elen

Jonas och Sarah Högquist har under våren 2020 haft tvåårsbesiktning för sitt Södergården-hus i Läckeby, strax norr om Kalmar. Jonas Högquist har tre konkreta råd till den som går i…

Läs mer