• 2 min läsning

Att bygga garage är en del av helheten

I anslutning till ditt hus ska det finnas möjlighet till cykel- och säsongsförvaring, förrådsutrymme och parkeringsmöjlighet. En carport eller ett garage löser många av de sakerna på samma gång. Eksjöhus chefsarkitekt Johan Nycroft ger sina bästa råd om hur du ska tänka när du planerar för dessa utrymmen.

Dela med andra

Det första du behöver fundera på är vad du vill använda ytan till, säger Johan. Det kan låta självklart att bilen ska stå i garaget, men faktum är att de flesta aldrig kör in den där. Istället används det till förvaring.

Johan Nycroft, Chefsarkitekt

En normal parkeringsplats är 2,5×5 meter men ska du parkera inomhus där det finns väggar att ta hänsyn till behöver parkeringsutrymmet vara minst 3,30×6 meter. Det ger dig möjlighet att röra dig fritt runt bilen och öppna dörrarna utan att det blir för trångt.

– Vill du dessutom ha möjlighet till hyllsystem eller förvaring utmed väggarna behöver du ta höjd för det och öka storleken ytterligare.

Integrerad Carport

Många bygger garaget integrerat med huset. Det är en fin lösning för att kunna gå torrskodd mellan hus och bil. Andra föredrar en carport eller ett separat garage. Bygger du ett fristående förråd eller garage ska du tänka på att placera det nära infarten, men gärna så att det får plats åtminstone en bil framför. Det behöver också vara i anslutning till huset eftersom den mesta kommunikationen sker mellan husets entré och garaget.

– Vi brukar rekommendera att det är minst 3 meter mellan garage och hus, då samverkar formspråket mellan de olika byggnaderna bäst, säger Johan.

Alla garage från Eksjöhus är brandklassade och isolerade i utgångsläget. Poängen är att det ska kunna placeras fritt på tomten och hålla ett hyfsat inomhusklimat utan att behöva tillföra så mycket extravärme.

– Vi försöker alltid hjälpa till så man får en så bra helhetslösning som möjligt, både utrymmes- och utseendemässigt. Med hjälp av till exempel tak, panel och färgsättning försöker vi efterlikna husets karaktär, även om garaget eller förrådet ska vara sekundärt i förhållande till huset.

Kontakta oss

Har du några funderingar eller frågor?

Hör av dig till ditt närmaste Eksjöhuskontor, så hjälper vi dig vidare

Mina favoriter

Laddar...

Vill du komma i kontakt med ditt lokala säljkontor, ställa frågor och få prisindikation på flera husmodeller samtidigt?

Du har inte valt ut några favoriter bland våra husmodeller

Använd hjärtsymbolen för att spara dina favoriter. När du är klar kan du få pris och mer information här.

Kontakta mig

Vänligen kontakta mig här

Fyll i formuläret så kommer jag svara dig så fort jag har möjlighet. Vill du hellre ringa, slå en signal på numret nedan.

Med vänlig hälsning

    Tack för din förfrågan!

    Din fråga är skickad

    Inom kort kommer jag att ta kontakt med dig.