• 4 min läsning

Expertens bästa tips – Så tar du hand om din träaltan

Det finns många tips och råd om hur du ska behandla din altan eller ditt trädäck för bästa resultat. Vi kollade läget med vår färgleverantör Sävedalens färg och fick klara besked om hur du bör – och inte bör – göra.

Dela med andra

Kaptensgården exteriör

För att din träaltan ska hålla i längden är det bra att veta att solen är altanens värsta fiende. Allt som målas äts upp av solen. UV-ljuset bryter ner det mesta vilket gör att tunna färgprodukter och olja försvinner snabbt. Men att placera altanen i skuggan bara för att undvika det är såklart inte ett alternativ. Därför är det viktigt att du istället ser till att ta hand om din altan när den behöver lite extra omvårdnad.

Många kunder väljer träsåpa

Nu under våren säljs mycket träsåpa hos Sävedalens färg, vilket går hand i hand med Roger Greibes tips och råd. Han säger att vad som är bäst för just din altan beror på materialet. Men det som är vanligast är tryckimpregnerat virke, och då är det bästa helt enkelt att inte göra mycket alls.

– Vi rekommenderar att behålla altanen som den är och varje år tvätta med lite fetare träsåpa, säger Roger.
– Om du väljer att göra på det här sättet kommer ditt trädäck gråna naturligt och det finns dessutom andra fördelar. Träet torkar inte, spricker i regel inte vidare mycket och det blir en go yta att gå på. Det är också en hyggligt billig och förhållandevis enkel behandling som bara behöver göras en gång om året.

Roger Greibe, Sävedalens Färg

Sävedalens färg avråder från olja

Att använda olja är något som Sävedalens färg avråder från. Detta beror på att olja bildar en film när den läggs på altanen. Därför tar det inte tar lång tid innan trät blir väldigt mörkt och till slut helt svart – vilket ser helt förskräckligt ut, menar Roger. Trots detta säljer Sävedalens färg en hel del träolja, men det är främst till kunder som år efter år har behandlat sitt trädäck med just olja.
– De kommer in och köper sin burk träolja, och det är inte något vi ifrågasätter. Vill de ha sin träolja är det klart att de ska få den. Dessvärre fungerar det inte vidare bra att byta från olja till såpa. Har altanen en gång blivit inoljad kommer det alltid finnas kvar gamla oljerester träet. Så det är lite sent påtänkt om du alltid har oljat in altanen. Vill du ändå försöka göra detta byte går det att slipa altanen och sedan såpa den, säger Roger.

Kiselbehandling allt vanligare

Kiselbehandlingar är något som kom för ett par år sedan. Det började med produkten Sioox som har kiselteknologi. Idag är det populärt och nu finns det flera fabrikat. När kisel används blir altanen naturligt grå i förtid, istället för att altanen grånar i en naturlig process som tar flera år. En kiselbehandling varar i tio år enligt Sioox, men många gånger har Roger sett att det inte riktigt stämmer. Han tycker att fabrikanterna lovar lite för mycket.
– Det är ofta att det får göras om redan efter ett par år. Du får ett ganska snyggt resultat snabbt, men det är samtidigt ganska dyra produkter. Såpa är för många ett bättre alternativ än kiselbehandling, säger Roger.

Tänk på att tvätta altanen

Innan du behandlar din altan är det viktigt att den är ren. Det finns olika terrasstvättare till högtryckstvätt, men är trycket för högt kan det slå sönder trät – så var försiktig. En vanlig tralltvätt för hand är ett bra alternativ. Skura av med borste, skölj av med vattenslang, låt torka och sedan är det dags för såpan. Den ska spädas ut men fortfarande vara ganska koncentrerad. Sedan är det bara att moppa altanen med den. Det går även att använda såpa som rengöring först, men då är det viktigt att späda ut mycket mer.

Allt detta kan du göra på en dag då allt torkar snabbt. Sedan är det bara att ställa ut möblerna igen.

Kontakta oss

Har du några funderingar eller frågor?

Hör av dig till ditt närmaste Eksjöhuskontor, så hjälper vi dig vidare

Mina favoriter

Laddar...

Vill du komma i kontakt med ditt lokala säljkontor, ställa frågor och få prisindikation på flera husmodeller samtidigt?

Du har inte valt ut några favoriter bland våra husmodeller

Använd hjärtsymbolen för att spara dina favoriter. När du är klar kan du få pris och mer information här.

Kontakta mig

Vänligen kontakta mig här

Fyll i formuläret så kommer jag svara dig så fort jag har möjlighet. Vill du hellre ringa, slå en signal på numret nedan.

Med vänlig hälsning

  Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
  Privacy Policy och Terms of Service.

  Tack för din förfrågan!

  Din fråga är skickad

  Inom kort kommer jag att ta kontakt med dig.

  Kontakt

  Ställ din fråga

  Är du nyfiken på att bygga hus, men inte säker på var du ska börja? Vi är här för att hjälpa dig, oavsett var du befinner dig i ditt beslutsfattande.

  Ingen fråga är för liten eller för tidig.

  Fyll i vårt enkla formulär för att ställa dina frågor – det är helt förutsättningslöst. En representant från vårt närmsta kontor kommer att kontakta dig snart för att svara på dina frågor och diskutera dina idéer.

  Det finns inga förpliktelser, bara möjligheter. Låt oss tillsammans utforska din dröm om att bygga hus!

  Fyll i formuläret så återkommer vi inom kort.

   Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
   Privacy Policy och Terms of Service.

   Tack för din förfrågan!

   Din fråga är skickad

   Inom kort kommer närmsta kontor att ta kontakt med dig.