• 15 min läsning

Skidparet bygger sitt drömhus – se hela programserien

Det är många frågor och funderingar när man ska bygga ett nytt hus. Var börjar man? Vad ska man tänka på? Hur går hela processen till?
Vi har följt skidparets hela husresa, steg för steg, från att de letar tomt tills de flyttar in i det nybyggda huset. Det är en serie i 10 avsnitt. Varje avsnitt är 4-6 minuter.
Följ serien – och lär dig hur ett husbygge går till.

Dela med andra

Avsnitt 1: Möt paret – deras längtan efter nytt boende

Skidparet bor i en etta på 41 kvadratmeter i utkanten av Östersund. Den lilla lägenheten är smått belamrad med all utrustning och de känner sig trångbodda. Även om de har skidspåren precis utanför dörren har de sökt nytt boende en längre tid.
De har tittat på att köpa ett hus. De har till och med varit på några visningar. Men ingenting har känts helt rätt.
När Viktor fick veta att kommunen sålde mark i ett bostadsområde i de södra förorterna till Östersund bestämde de sig för att bygga ett nytt hus. De valde Eksjöhus för att bygga sitt nya hus.

Avsnitt 2: Mötet med Eksjöhus

När Viktor och Johanna bestämde sig för att bygga nytt hus var Eksjöhus deras första val. Av flera anledningar.
”Eksjöhus har ett bra rykte. Sedan fick vi stort förtroende för vår säljare John”, berättar Johanna.
Eksjöhus har försäljningskontor på 23 orter i Sverige, från Umeå i norr till Malmö i söder. Ett av kontoren ligger i Östersund. Därifrån täcker säljaren John Ingemarsson ett område lika stort som hela södra Sverige.
”Det är rätt långt ifrån sälj när man jobbar med husförsäljning. Det handlar mer om vägledning”, säger John.
Viktor och Johanna ska bygga sitt första hus. Det väljer till slut ett Eksjöhus Prio 116.
”Det passar oss perfekt. Det är ett hus i lagom storlek med hög standard från början.”, säger Viktor.

Avsnitt 3: Materialval med Vedum

Det är relativt många beslut att ta i inledningen av ett husbygge, när det fortfarande bara är en ritning. Besluten är stora och små. För de flesta är valet av kök det största och kanske svåraste beslutet. I Eksjöhus Prio-serie, som Viktor & Johanna köpte, är inte ens köksvalen många eller stora. Utformningen är redan bestämd. Det enda valet att göra är ytskiktet. Eksjöhus samarbetar med Vedum beträffande köks- och badrumsinredning. Det ingår i priset att besöka närmaste utställningen som Vedum har när du köper ett Eksjöhus. Du bestämmer direkt med Vedum hur köket och badrummet ska se ut.

Avsnitt 4: Finansiering och byggnadslov

Det är många olika processer som drar igång samtidigt när du tar det slutgiltiga beslutet att bygga ett hus. Förenklat kan man säga att dessa processer är: 1) finansiering, 2) bygglov och 3) detaljplanering hur husbeställningen ska se ut.
Det första som sker är att ansökan om bygglov skickas in till kommunen. Processtiden varierar kraftigt från kommun till kommun. Din lokala kontaktperson på Eksjöhus – säljaren – har kunskap om hur lång tid det i normalfallet tar i just din kommun. Det är också säljaren som sköter ansökningsprocessen.
I samband med bygglovsprocessen är det ett möte med kommunen där alla inblandade parter är med. Det mötet kallas för tekniskt samråd och är en genomgång med alla berörda om byggprocessen. Det ska också finnas en oberoende kontrollansvarig för husbygget. Den kontrollansvarige är en sakkunnig person som har till uppgift att säkerställa att huset byggs enligt gällande lag. Den personen är också med på det tekniska samrådet.
Innan byggprocessen inleds måste du ha ett lånelöfte. När bygget dragit igång behövs det en byggkredit. När man bygger ett hus betalar man löpande olika kostnader som uppstår. När huset är färdigbyggt och alla byggkostnader betalats görs byggkrediten om till ett traditionellt bolån. Eksjöhus samarbetar med Nordea som ger förmånliga villkor för dig som kund till Eksjöhus. Men du har såklart full frihet att välja vilken bank som helst för byggkrediten och bolånen.
När dina personliga val med kök, golv osv är klara och bygglovs- och finansieringsprocessen igångsatt är din husbeställning klar för avrop. Det är slutbeställningen av huset. När avropet är påskrivet är din husbeställning låst. Då går det inte längre göra ändringar i beställningen.

Avsnitt 5: Grundarbetet

När avropet är gjort följer en tid då det inte händer mycket. Normalt har Eksjöhus en leveranstid på 16-24 veckor från slutlig beställning till husstommen levereras. Sedan är det ytterligare cirka 20-24 veckors byggtid av huset på plats från första leverans till huset är inflyttningsklart.
Under den här perioden och i god tid innan huset levereras, väljer du vilken grund- och byggentreprenör du vill anlita. Det är alltså inte Eksjöhus som bygger huset, utan det är en byggentreprenör som anlitas direkt av dig som husköpare. Entreprenören måste dock vara godkänd av Eksjöhus att bygga ditt hus. Säljaren hjälper dig med kontakter och upphandlingen av byggare. I de flesta fall bygger Eksjöhus kunder med generalentreprenad, vilket innebär att du skriver ett kontrakt med en huvudentreprenör som i sin tur kontrakterar underentreprenörer i form av elektriker, plattsättare, målare osv.
Byggandet av huset inleds med att kommunen mäter ut var huset ska stå på tomten och på vilken höjd. Sedan börjar mark- och grundarbetet. Mark och schaktarbetet är den största osäkra kostnaden när man bygger hus. Det går
att göra en bedömning på hur mycket markarbete som behöver göras genom att besöka tomten. Om tomten är svårbedömd gör man oftast en geoteknisk undersökning för att få en säkrare uppskattning av kostnaden. Men det är först när grävarbetet börjar som det säkert går att säga vad marken består av, hur mycket som måste schaktas bort och hur mycket fyllnadsmassa som behöver transporteras dit. Det är – såklart – fundamentalt viktigt att huset står på en stadig grund.
När markarbetet är gjort monteras en gjutform för grunden. I formen dras ledningar för kall- och varmvatten och avlopp. Den isolerande frigoliten läggs också på plats. Och naturligtvis golvvärmen. Idag är golvvärme standard på bottenvåningen i alla Eksjöhus som byggs. Grundarbetet avslutas med att gjutbilen kommer och grunden gjuts. Hela grundarbetet tar normalt två till fyra veckor. Efter att grunden gjutits ska den torka och vi är redo för husleverans.

Avsnitt 6: Besök på fabriken

De flesta husdelar förproduceras på Eksjöhus stora fabrik i centrala Eksjö i Småland. Nio hus i veckan konstrueras här och placeras i delar på lastbilar och transporteras till byggplatser över hela Sverige där de monteras ihop.
Det är nyttigt att se, säger Viktor när han och Johanna besöker fabriken och fortsätter: – Det är mycket man inte hade en aning om hur det fungerade. Eksjöhus har funnits sedan 1940-talet och är idag en av Sveriges största och mest etablerade hustillverkare. I koncernen finns också ett sågverk, modulfabrik och egna transporter. Så hela kedjan från skogen till leverans av husdelarna till byggplatsen, kontrolleras av Eksjöhus. På byggplats tar den godkända lokala byggentreprenören över, och är ansvarig för att montera ihop huset.
Det är en trygghet för oss och för våra kunder, säger vd Frida Scherdén.
Fabriken är tydligt uppdelad i olika avdelningar. Väggar konstrueras på ett ställe. Tak på ett annat. Och så vidare.
Jag är förvånad hur fort det går. Det tar bara någon minut att sätta ihop en hel husvägg. Det är fascinerande att se hur effektiv det går att vara om man vet vad man gör, säger Johanna.
Normalt levereras husen i två leveransen. I den första leveransen, som är den stora leveransen, kommer väggar och tak. I den andra leveransen, några veckor senare, kommer golv och andra element som ska vara inomhus. Till större hus förekommer även en tredje leverans från fabriken i Eksjö, där oftast trappan ingår. Inne i utlastningshallen ser Viktor och Johanna just sitt hus lastas på en av lastbilarna. De ler lite för sig själv när de ser ytterväggen med ingången. Nästan lite kärleksfullt klappar Viktor på väggen. Det ska bli så skönt att få ett eget hus, säger han.

Avsnitt 7: Husresning

När lastbilen med husdelarna kommer till byggplatsen är det som en orkester börjar spela. Längst upp på det öppnade lastflaket går Eksjöhus lastbilschaufför omkring. Han fäster husdelarna i kranen på den lokala kranbilen som också är på plats. Sex man från byggfirman som ska bygga huset tar emot varje husdel när de lyfts på plats på grunden av kranbilen. Med millimeterprecision ställer de väggarna exakt där de ska vara.
Det går rasande fort.
För oss är det självklarheter. Det bara löper på, säger Niklas Hurtig, lastbilschaufför på Eksjöhus.
Han kör mellan 8500 och 9000 mil varje år. Husdelar från Eksjö som ska levereras till byggplatser över hela Sverige. Vecka ut och vecka in.
Jag har kört lastbil i 30 år, säger Niklas, det blir några mil…
Att bevittna när ett hus ställs på plats är en fascinerande skådespel. Alla vet exakt vad de ska göra. Det är som att bevittna en orkester som spelar i harmoni.
Det finns en anledning mer än andra varför det går så fort.
Vi vill att huset ska bli tätt så snart som möjligt, säger Dan Björk, som är den lokale byggentreprenören som bygger Viktor och Johannas hus.
Vi vill inte att det ska regna in. Vi vill få dit ytterväggar och tak samma dag som huset kommer.
Det beror så klart på vilket hus man beställt hur lång tid det tar att lasta av det och få tätt. Viktor och Johannas hus – Prio 116 – är ett av Eksjöhus enklare hus. Det är ett rektangulärt hus på ett plan. Där är ytterväggar och takstolar på plats på 3-4 timmar.
För Niklas Hurtig väntar 85 mil tillbaka till Eksjö och en ny leverans någon annanstans i Sverige.
För Dan Björk och hans kollegor har det precis börjat.
Nu väntar fem månaders jobb med att göra de levererade husdelarna till ett hem.

Avsnitt 8: Huset tar form

De flesta Eksjöhus reses och får takstolarna på plats samma dag som husdelarna levereras. Ändå tar det mellan 20 och 24 veckor innan husen är inflyttningsklara. Det är mycket som ska fixas till inne i huset. Först ska alla innerväggar sättas upp.
Det börjar med att vi enklar, berättar Andriej Sidorenko som är en av de två snickarna som bygger Viktor och Johannas hus. Han fortsätter:
Att enkla innebär att man sätter upp gipsväggar på ena vägen. När de är på plats kan rörmokare och elektriker dra sin rör och ledningar.
När det är gjort kan väggarna isoleras och stängas. Och då kommer målarna och målar inneväggarna.
För Viktor och Johanna är det en intensiv period. På olika sätt. Johanna inleder tävlingssäsongen tidigt i form av Skidskytte-SM i rullskidor i Sollefteå. Viktor däremot väntar på operation av diskbråck och kan knappt träna alls.
Det ger honom istället mer tid att följa byggprocessen och att fixa med tomten och målningen utomhus.
Det känns bra att jag kan göra någonting annat när jag inte kan träna, säger Viktor.
Efter ungefär 12 veckor kommer andra leveransen från Eksjöhus. Då ska väggar, rör och elledningar vara på plats.

Avsnitt 9: Andraleverans

Att bygga ett Eksjöhus tar ungefär ett halvår från den första husleveransen tills det är dags för inflyttning. I den första leveransen kommer väggar och tak. I den andra leveransen, som kommer efter ungefär 12 veckor, kommer golv, golvsockel och lister.
Under den här perioden – i början av den andra halvan av byggtiden – gör rörmokarna färdigt rörsystemen och elektrikern sätter alla uttag på plats.
Samtidigt som vi lägger golvet kommer plattsättaren och gör i ordning badrummet, berättar snickaren Andriej Sidorenko.
Det här pågår under några veckor. Därefter följer en intensiv period för målarna. Under någon vecka är det intensivt spacklande och målande. Det är också under den här tiden som köksinredningen monteras. Sakta men säkert börjar inredningen i huset växa fram.
För Viktor och Johanna har hösten var väldigt olik. Johanna har kunnat träna bra och gjort framsteg i sitt skidskytte. För Viktor har det varit en tuff tid efter diskoperationen i ryggen i slutet av sommaren. Även om operationen gick bra är inte Viktor van att vara stillasittande och ta det lugnt.
Det är inte kul att sitta hemma och se alla andra träna, säger Viktor Thorn.
Viktor har fått skidförbud i 12 veckor efter operationen. Det har blivit många, väldigt många, timmars rehab-träning under hösten.
Det är skönt är att vi inte har något mästerskap den här säsongen, säger Viktor och fortsätter:
Med lite tur kommer jag komma igång med tävlandet i slutet av säsongen, säger Viktor.
För Johanna har det ena lägret efter det andra avlöst varandra under hösten. Hon har missat mycket av bygget sista veckorna.
Med tre veckor kvar innan slutleverans kommer badrumsinredning och vitvaror.
Nu är allting på plats i huset.
Det är alltid samma sak i varje projekt. Det stora sakerna är på plats, men det är många små saker som tar tid att göra färdigt. Det kan hända att det ser ut som om det inte händer mycket under den här tiden. Men i själva verket händer det jättemycket, säger snickaren Andriej Sidorenko.
Sakta men säkert närmare sig huset att vara färdigt.

Avsnitt 10: Slutbesiktning & inflyttning

Viktor och Johannas husresa går mot sitt slut. Det är äntligen dags för det dom har väntat på i nästan ett år.
I samband med att huset blir färdigt och redo för överlämning till kund sker det två besiktningar. Först sker en kontrollbesiktning och efter ca 2 veckor utförs en slutbesiktning. I samband slutbesiktningen hålls även ett slutsamråd med kommunen och byggherren.
Slutsamrådet med kommunen har man för att säkerställa att bygget inte bryter mot bygglovet och att det följer alla lagar. Slutbesiktningens syfte är att kontrollera att huset är byggt och levererat på ett fackmannamässigt sätt.
För Viktor och Johanna, och i princip alla andra som bygger hus, är det i princip omöjligt att kunna alla lagar och att veta vad man ska titta efter i samband med överlämningen. Därför är den oberoende besiktningsmannens uppdrag viktigt.
Det enda man hoppas på är att det inte ska dyka upp något som vi inte är beredda på, säger Viktor när han går omkring under inspektionen.
Viktor var orolig i onödan. Det var inga fel. Huset godkändes utan anmärkning.
Det var ett speciellt ögonblick när nycklarna överlämnades till de nya husägarna. Bra precis ett år efter det att deras husresa började.
Det är lite overkligt att man fått nyckeln till sitt första hus, säger Viktor.
Några dagar senare kom Johanna hem på några dagars ledigt från tävlandet. Då hade Viktor redan hunnit möblerat det mesta. Uppkrupna i soffan reflekterade de över sin husresa.
Allting har gått jättesmidigt, säger Johanna och fortsätter:
Det har varit lätt. Du behöver inte kunna någonting. Man får all information man behöver under resans gång.
Någon dag efter den sista intervjun spelades in nådde Johanna sin överlägset största framgång i karriären. Med dunder och brak slog hon igenom i världscupen och blev ett namn på alla Vinterstudio-vänners läppar när hon slutade fyra i jaktstarten i Rupholding, bara två sekunder efter Hanna Öberg på tredje plats.
Helgen efter gjorde Viktor tävlingsdebut efter sin långa skada. Han vann i svenska cupen i tävlingarna på Lugnet i Falun.
Nytt hus. Genombrott i världscupen. Tillbaka efter lång skada.
Det känns som en bra slutpunkt på Viktor och Johannas husresa.

Kontakta oss

Har du några funderingar eller frågor?

Hör av dig till ditt närmaste Eksjöhuskontor, så hjälper vi dig vidare

Mina favoriter

Laddar...

Vill du komma i kontakt med ditt lokala säljkontor, ställa frågor och få prisindikation på flera husmodeller samtidigt?

Du har inte valt ut några favoriter bland våra husmodeller

Använd hjärtsymbolen för att spara dina favoriter. När du är klar kan du få pris och mer information här.

Kontakta mig

Vänligen kontakta mig här

Fyll i formuläret så kommer jag svara dig så fort jag har möjlighet. Vill du hellre ringa, slå en signal på numret nedan.

Med vänlig hälsning

  Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
  Privacy Policy och Terms of Service.

  Tack för din förfrågan!

  Din fråga är skickad

  Inom kort kommer jag att ta kontakt med dig.

  Kontakt

  Ställ din fråga

  Är du nyfiken på att bygga hus, men inte säker på var du ska börja? Vi är här för att hjälpa dig, oavsett var du befinner dig i ditt beslutsfattande.

  Ingen fråga är för liten eller för tidig.

  Fyll i vårt enkla formulär för att ställa dina frågor – det är helt förutsättningslöst. En representant från vårt närmsta kontor kommer att kontakta dig snart för att svara på dina frågor och diskutera dina idéer.

  Det finns inga förpliktelser, bara möjligheter. Låt oss tillsammans utforska din dröm om att bygga hus!

  Fyll i formuläret så återkommer vi inom kort.

   Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
   Privacy Policy och Terms of Service.

   Tack för din förfrågan!

   Din fråga är skickad

   Inom kort kommer närmsta kontor att ta kontakt med dig.