Att samlas runt elden sitter djupt rotat i oss människor. I moderna hus behövs inte en öppen spis eller en kamin för att värma upp byggnaden, men den fyller fortfarande en viktig roll. I vår checklista går vi igenom vilka tre raka frågor du behöver ställa dig när du planerar att investera i en kamin när du bygger nytt.

Vilken typ av kamin vill du ha?

Eksjöhus leverantör av kaminer är Contura, en av de ledande tillverkarna i Skandinavien och Europa. De har ett brett utbud att välja bland, det finns en kamin för alla smaker. Kanske föredrar du stora eldstäder som blir som en möbel i sig? Ofta går den typen av kamin dessutom att bygga på med vedfack eller sittbänk. Det finns också nättare varianter som smälter in i inredningen.

Var vill du kunna njuta av kaminen?

De allra flesta väljer att placera kaminen på en central plats i hemmet. Med dagens öppna planlösningar kan du, med lite eftertanke, hitta en placering som gör det möjligt för dig att njuta av den från flera rum. Rent tekniskt finns det några saker du behöver tänka på. Skorstenen måste enligt dagens regelverk mynna över taknocken vilket gör det fördelaktigt att placera kaminen så nära nocken som möjligt. Har du till exempel ett sadeltak kan det därför bli problematiskt att placera kaminen mot ytterväggen där taket är som lägst, det innebär en väldigt hög skorsten. Om du har en ovanvåning behöver du också ta hänsyn till var röret kommer upp där. Det bästa är om det hamnar i en klädkammare eller mot en vägg.

Vilken storlek och vilket material?

Fundera också på hur stor kamin du vill ha och vilket material du föredrar. En gjutjärnsspis ger ett helt annat intryck än en kamin i sandsten. Eller så föredrar du en i täljsten, som håller värmen en lång stund efter att elden brunnit ut. Om du ser kaminen från flera olika rum kan det vara trevligt med sidoljus för att kunna se elden från flera vinklar.

Lycka till och ha det riktigt skönt framför brasan.

Standard & Tillval

I vår standard & tillvalskatalog på drygt 90 sidor finns mycket mer än kaminer. För att varje rum i ett Eksjöhus ska hålla samma höga kvalitet har vi varit mycket noggranna i valet av utrustning. Det har resulterat i att vi idag samarbetar med marknadens bästa tillverkare av golv, fönster, dörrar, kök med mera.

Vi har valt ut leverantörerna, men det är du som ska sätta din personliga prägel på huset. För när det kommer till val av vitvaror, kök, blandare, golv, tapeter med mera, är det du som bestämmer.

Läs mer i vår standard & tillvalskatalog