Husmodell, materialval och planlösning är, av naturliga skäl, ofta huvudfokus för dig som funderar på att bygga nytt hus. Men om du börjar med att planera husets placering på tomten har du mycket att vinna i slutändan.

– Tänk på att försöka matcha ihop tomten med rätt husmodell istället för att göra tvärtom, säger Johan Kittendorff.
Ett enkelt exempel är om du har en sluttande tomt. Då är det ofta självklart för de flesta att välja ett sluttningshus (eller sutteränghus, som det också kallas). Men det finns även andra parametrar att ta hänsyn till, menar Johan.

– Titta på hur omgivningen ser ut. Bygger du hus i ett befintligt villaområde är det ju bra att ha koll på hur solen rör sig och om grannarnas hus eller träd skymmer solen där du tänkt att ha altanen till exempel, säger Johan.

Gör en enkel solstudie

Hur solen rör sig över tomten och huset är A och O för hur huset placeras på bästa sätt. Det vanligaste är att se till att uteplats, vardagsrum och allrum placeras mot söder eller sydväst, medan sovrum ofta placeras i öst och väst.

– Jag rekommenderar att man gör en enkel solstudie. Gärna genom att besöka tomten så mycket som möjligt vid olika tidpunkter för att se hur solen rör sig. Om man har gott om tid för sitt bygge kan det vara bra att besöka tomten vid olika årstider också, men det är ju inte alltid praktiskt genomförbart, säger Johan.

– Jag tycker också att du ska markera ut huset på din tomt. Använd pinnar för att markera husets form, fundera på placering av rum, fönster, entré så att du får en bild av huset på plats på tomten, fortsätter han.

Solen är också det som till stor del påverkar placeringen av uteplatserna. Om du har möjlighet att skapa en uteplats i sydvästläge och en i nordvästläge kan du få ut maximalt av solen under sommaren. Men för att se till att altanen verkligen kommer till användning handlar det också om att sudda ut gränsen mellan ute och inne.

– Ofta är det bra att ha flera utgångar till trädgård och altan. Om du kan komma ut från både ett sovrum och vardagsrummet ökar det ofta användningen av uteplats och trädgård. Du kan också använda golvhöga fönster och fönsterdörrar för att göra kopplingen mellan ute och inne mer tydlig, menar Johan.

Våga vrida huset på tomten!

Om du ska bygga hus i ett nytt eller befintligt villaområde finns det planbestämmelser som i vissa fall reglerar hur och vad du får bygga. Självklart gäller det att ha koll på dessa för att se om de går att kombinera med de husmodeller du har kikat på. Trenden när det gäller nya tomter är att de blir allt smalare. Det ställer krav på flexibla husmodeller som är anpassningsbara, framförallt när det gäller placeringen av entrén.

– Många fokuserar på att placera huset längs med gatan för att på så sätt fylla gaturummet. Men genom att vrida på huset kan du i många fall skapa bättre förutsättningar för allt från uteplatsens till sovrummens placering. Det kan hända otroligt mycket bara genom att vrida huset en aning, menar Johan.
Som du märker finns det många faktorer att ta hänsyn till när det gäller husets placering på tomten, men du behöver inte göra det komplicerat.

– Gör en lista över fördelarna med din tomt som till exempel utsikt och bra sydvästläge. Ta sedan med den listan när du pratar med en arkitekt eller ett husföretag. Då blir det lättare för oss att hjälpa dig hitta rätt husmodell, säger Johan.

Rumskompass

Här följer några förslag på hur olika rum i huset brukar placeras. Se det inte som ett facit utan anpassa dem efter dina egna behov och önskemål.
Sovrum – placeras oftast i öst eller väst.
Vardagsrum – placeras oftast i syd eller sydväst
Altan – syd eller sydväst
Tvättstuga & groventré – är minst väderstreckskänsliga och kan placeras där det passar.
Allrum – placeras ofta i syd eller sydväst.
Kök – sydväst för matplatsen och nordöst för matlagning.
Arbetsrum/kontor – norr

rumskompass

CHECKLISTA FÖR HUSETS PLACERING PÅ TOMTEN

1

Finns det planbestämmelser som styr hur högt du får bygga eller som reglerar andra faktorer som påverkar ditt val av husmodell eller placering på tomten?

2

Tänk på nivåskillnader på tomten. Ska du jämna ut eller bygga sluttningshus? Finns det naturliga inslag på tomten som är värda att bevara?

3

Hur ser omgivningen ut? Finns det byggnader eller träd hos grannar som påverkar din tomt?

4

Besök tomten så ofta du kan vid olika tidpunkter på dagen för att se hur ljuset faller på tomten. Markera ut huset med t.ex. pinnar för att få en känsla av placeringen på tomten.

5

Finns det någon utsikt du vill ta vara på? Behöver du komma upp på en andravåning för att skapa utsikten?

6

Hur blir insynen om du placerar huset så som du tänkt dig? Kan du flytta fönsterpartier eller kanske vrida huset för att minska insynen?


Fler reportage

Med känsla från förra sekelskiftet

Fredrik och Sandra bodde på 50 kvadratmeter med två barn och husdjur när de fick möjlighet att köpa en lantligt belägen tomt strax utanför Stockholm. Nu bor de i sitt…

Läs mer

En idyll i flera nivåer

Anette och Björn Citron hade inte ens lekt med tanken på att flytta från sin villa i centrala Växjö. De trivdes bra i området, med ett behagligt lugn och fantastiska…

Läs mer

Var påläst, nyfiken och tänk på elen

Jonas och Sarah Högquist har under våren 2020 haft tvåårsbesiktning för sitt Södergården-hus i Läckeby, strax norr om Kalmar. Jonas Högquist har tre konkreta råd till den som går i…

Läs mer