• 35 min läsning

Drömhuset mot skogen

– Jag tänker på det varje dag – vilken tur vi har som bor så här, i vårt drömhus, säger Linda. Hon, hennes man Björn och barnen Neo och Max flyttade in i sitt nybyggda hem för ett år sedan. Planlösningen är skräddarsydd för familjen, med strålande utsikt från kök och vardagsrum över den vackra bokskogen.

Dela med andra

Trend sadel exteriör

Linda och Björn flyttade till en lägenhet i nybyggarområdet Mariastaden i Helsingborg redan innan barnen kom till världen. Sedan gjorde Neo, idag 10 år, entré, och så småningom sjuårige Max. Då köpte familjen ett nybyggt radhus – men där blev de inte långvariga. Planerna på en egen villa kom nämligen emellan.

– Eftersom vi köpte ett radhus som inte var byggt än utan bara fanns på pappret så tog det ganska lång tid innan det var dags att flytta in. Och under den tiden kom ett antal villatomter ut till försäljning här i närheten. När vi förstod att det faktiskt var de sista kommunala tomterna som skulle säljas i Mariastaden så fick vi lite panik. Vi ville ju absolut bo kvar i trakten, så det var liksom sista chansen för oss att bygga egen villa och ändå stanna. Så vi slog till, berättar Linda. Idag bor familjen här, i sitt drömhus. Gräsmattan är på plats, på altanen står ett spabad och familjen har till och med hunnit bygga ett attefallshus med förråd och gästrum på tomten. Vägen från idé till färdigt hus har gått väldigt bra, tycker Linda. även om det är en hel del att tänka på när man ska bygga nytt.

– Det har förstås varit många beslut, diskussioner och ändringar på vägen, för vi ville bygga ett hus som skulle bli precis som vi ville ha det. Sammantaget har vi haft en väldigt positiv upplevelse. Vår hussäljare Jan Andersson på Eksjöhus i Helsingborg har varit ett riktigt bra stöd på vägen och gett kloka råd om det mesta, från valet hur huset skulle placeras på tomten till planlösningen.

Hur kom det sig att det blev ett Eksjöhus?

– När vi väl bestämt oss för att bygga hus så tittade vi runt hos många husleverantörer och pratade också med vänner och bekanta som byggt hus. Vi jämförde husmodeller, byggsätt och planlösningar. Att det blev just Eksjöhus handlade om att vi hittade en flexibel planlösning som gick att ändra och att de hade hög standard i grundutförandet. Sen fick vi också förtroende för vår säljare Jan, något som är jätteviktigt för att processen ska gå smidigt. Dessutom hade han goda referenser – många hade byggt med Eksjöhus i vårt område redan och var nöjda.

Ert hus heter Trend och är 162 kvadratmeter stort. Hur valde ni husmodell?

– Från början tittade vi både på 1,5-planshus och enplanshus. Men så småningom landade vi ändå i att vi ville ha allt i ett enda plan och slippa trappor. Vi väntade med att välja enplanshusmodell tills vi visste vilken tomt vi skulle få. På det sättet kunde vi skräddarsy huset och planlösningen efter tomtens läge, med väderstrecken, gatan, skogen och så vidare. Den tomt som vi till slut fick ligger jättefint mot en vacker bokskog. Då kändes det naturligt att välja den husmodell som gav mest utsikt mot skogen och ändå ett insynsskyddat läge mot framsidan och gatan.

Arkitekterna på Eksjöhus hjälpte till med planlösningen. På vilket sätt?

– Eksjöhus har ett tillval där man kan ”låsa upp” planlösningen för att kunna flytta väggar och rum som man vill invändigt. Det gjorde vi, så vi har skräddarsytt insidan efter våra önskemål. Det gick väldigt smidigt och pusselbitarna föll på plats fort. Dels var vi tydliga med vad vi ville ha, och dels hade vi en bra dialog med Eksjöhus. Vi flyttade bland annat på gästrummet och tvättstugan, och fick till en riktigt fin lösning. Nu kan vi gå direkt in i tvättstugan från bilen, och vi ser skogen och solen hela dagen från kök och vardagsrum. Vi är så nöjda!

Ni skrev på kontraktet med Eksjöhus vid nyår 2016 och flyttade in i juni 2017. Kändes det långt att vänta?

– Nej, egentligen inte. Vi hade ju inte ens fått nycklarna till vårt radhus än när vi skrev på kontraktet på huset, så vi behövde ju lösa den försäljningen först. Byggtiden gav oss också möjlighet att fundera lite extra över alla val som skulle göras – det tog verkligen sin tid att hitta rätt klinker, väggfärg, kök… Ett superkul projekt, men tidskrävande. Som ett exempel
valde vi bort den köksleverantör som ingick i husbygget och hittade istället ett kök från Kvik, som hade ett extra djup på bänkskåpen och väldigt smarta lösningar för förvaringen.

Är ni nöjda med inredningen?

– Ja, verkligen! Huset blev precis så ljust och luftigt som vi önskade. Vi ville ha inredning som kändes någorlunda tidlös. En detalj som jag är extra förtjust i är plankgolvet i den öppna
planlösningen. Vi valde det istället för vanlig trestavsparkett. Eftersom ytan är så stor så ger planken ett mycket lugnare intryck än den mer röriga trestaven. Jag är också glad över att vi
valde vita väggar i alla rum i ett första skede. Det har varit fint att kunna bo in oss först och fundera på fondtapeter och färger sen. Vi håller faktiskt precis på att inreda barnens allrum,
kanske med någon rolig fondtapet, så det har tagit en stund att fundera ut vad vi vill ha.

Du berättade tidigare att du tycker väldigt mycket om planlösningen. Berätta!

– För det första lever huset verkligen upp till våra önskemål om stora ytor. Vi gillar att ha större fester, och nu får minst 30 personer ledigt plats att sitta till bords när vi förlänger matrummet ut i vardagsrummet. För det andra så är det perfekt att vi vuxna har vårt sovrum i ena delen av huset och barnen har sina i den andra delen, dessutom med eget allrum. På det sättet får de sitt eget lilla krypin. Och för det tredje så är det här verkligen ett hus som vi kommer att trivas i under många år. Planlösningen kommer att passa oss lika bra när barnen är tonåringar som nu. Det kunde inte vara bättre.

Dina bästa tips till den som funderar på att bygga nytt hus?

– Att noga fundera på vad du verkligen längtar efter i ditt nya hus innan du väljer husmodell. Det mesta går ju att förverkliga och du bygger kanske bara en gång! Och ta hjälp av experterna. När vi ritade om planlösningen, till exempel, hjälpte Eksjöhus oss jättemycket och kom med många bra synpunkter och tips. Ett extra tips handlar om elinstallationerna.
Varken jag eller Björn hade tänkt på hur mycket man faktiskt kan göra med belysning och eldragningar, och vilka möjligheter som finns i ett hus. En standardinstallation ingår ju oftast i de flesta husbyggen, men det finns så mycket mer att göra med dimmers, ljudanläggningar, fjärrstyrning och annat. Mitt tips är att titta på möjligheterna, de kan verkligen sätta en extra guldkant på tillvaron, och det är absolut lättast att fixa under byggtiden. Vi har till exempel ljudsystemet Sonos i badrummet, och det känns faktiskt lyxigt att sätta på favoritmusiken på mobilen i sängen och kunna lyssna på musik med riktigt bra ljud under morgonbestyren i badrummet.

Tips: Se mer av Linda och Björns drömhus på Instagram, @trendeksjohus

Text: Ulrika Lindgren, Allt om villor & hus
Foto: Pernilla Larsson

Husmodell

Trend sadel kopplat garage

Bruksarea
152 m2
Plan
1
Antal rum
6 rum och kök
Serie
Flex

Prisuppskattning

Vad kostar det här huset?

Huset på den här sidan är anpassat från en grundmodell. Husets pris varierar beroende på hur planlösningen förändras, tillvalen du gör och var i landet du vill bygga. Vill du veta vad det här huset kostar att bygga där du bor? Fyll i formuläret så hör vi av oss inom kort.  Har du en tomt?

  Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
  Privacy Policy och Terms of Service.

  Tack för din förfrågan!

  Din prisförfrågan är skickad

  Inom kort kommer du få svar från närmsta Eksjöhuskontor på din fråga.

  Visst har du våra inspirerande kataloger redan?

  Beställ katalog

  Kundberättelser

  Fler kundberättelser

  Kundberättelse

  Snickarlyckan på Lugnet

  På landet strax utanför Köping hittade Emma och Daniel äntligen Lugnet. Vid det röda torpet med det rogivande namnet byggde de sitt eget bullerbyhus och uppfyllde den gemensamma drömmen om ett boende på landet.

  Kundberättelse

  Pampigt med herrgårdskänsla

  Längtan efter livet på landet växte sig stor för Carina och Markus efter att de bott i lägenhet i Stockholm under en tid. Till slut valde de att slå till på en idyllisk tomt på landet, omgiven av hästhagar. Nu kunde drömmen om ett hem i sekelskiftesstil äntligen förverkligas.

  Vy över Eksjöhus Prio 143 med pool och trädgård

  Kundberättelse

  Film: Ett hem att längta till

  I Kalmar bor Jenny och Peter. När de skulle flytta ihop började de först leta begagnat hus. Men så körde de förbi ett område där det börjat byggas nya hus och insåg att det kändes roligare att bygga ett nytt i stället.
  – Och då tänkte vi att ska vi nu göra det, då ska vi bygga ett hus som vi längtar hem till, inte bort från. Att det är där vi vill vara, berättar Peter.

  Mina favoriter

  Laddar...

  Vill du komma i kontakt med ditt lokala säljkontor, ställa frågor och få prisindikation på flera husmodeller samtidigt?

  Du har inte valt ut några favoriter bland våra husmodeller

  Använd hjärtsymbolen för att spara dina favoriter. När du är klar kan du få pris och mer information här.

  Kontakta mig

  Vänligen kontakta mig här

  Fyll i formuläret så kommer jag svara dig så fort jag har möjlighet. Vill du hellre ringa, slå en signal på numret nedan.

  Med vänlig hälsning

   Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
   Privacy Policy och Terms of Service.

   Tack för din förfrågan!

   Din fråga är skickad

   Inom kort kommer jag att ta kontakt med dig.

   Kontakt

   Ställ din fråga

   Är du nyfiken på att bygga hus, men inte säker på var du ska börja? Vi är här för att hjälpa dig, oavsett var du befinner dig i ditt beslutsfattande.

   Ingen fråga är för liten eller för tidig.

   Fyll i vårt enkla formulär för att ställa dina frågor – det är helt förutsättningslöst. En representant från vårt närmsta kontor kommer att kontakta dig snart för att svara på dina frågor och diskutera dina idéer.

   Det finns inga förpliktelser, bara möjligheter. Låt oss tillsammans utforska din dröm om att bygga hus!

   Fyll i formuläret så återkommer vi inom kort.

    Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
    Privacy Policy och Terms of Service.

    Tack för din förfrågan!

    Din fråga är skickad

    Inom kort kommer närmsta kontor att ta kontakt med dig.