• 6 min läsning

Kaptensgården i ny skepnad – så anpassade familjen den populära husmodellen

Följ med på Kaptensgårdens resa från originalritning till kundanpassad stadsvilla – och lär dig mer om möjligheterna som kommer med ett Eksjöhus! För många av /../

Dela med andra

Följ med på Kaptensgårdens resa från originalritning till kundanpassad stadsvilla – och lär dig mer om möjligheterna som kommer med ett Eksjöhus!

För många av Eksjöhus kunder är huskatalogen bara början. Med Flex+, Eksjöhus mest flexibla husserie, finns stora möjligheter att forma huset efter dina behov och husdrömmar.

– Alla 32 husmodeller öppna att förändras, nästan hur du vill. Det är ingen slump att husmodellerna i Flex+ är några av våra absolut populäraste, berättar Johan Nycroft, arkitektchef på Eksjöhus.

Allt börjar med ett möte

De flesta drömhus påbörjar sin resa på ett lokalt Eksjöhuskontor. Så även i detta fall. Tillsammans med Eksjöhus rådgivare gick familjen bakom det här kundanpassade huset igenom önskemål, budget och förutsättningarna för tomten vid ett antal inledande möten. När man tillsammans ringat in behoven, kontaktades Johan Nycroft som ritade upp förslaget utifrån familjens önskemål.

– Innan vi anpassar huset behöver vi säkerställa att alla ändringar ryms inom detaljplanen. En viktig del i varje husresa är därför att så tidigt som möjligt undersöka vad som gäller på just din tomt. Ofta finns tydliga begränsingar kring bygghöjden, vilket påverkar förändringarna du kan göra, berättar Johan.

I sitt originalutförande har Kaptensgården ett förhöjt väggliv med takkupor, samt inbyggd veranda med ovanpåliggande balkong.

Från 1,5 till 2 plan

Kaptensgården är i sitt grundutförande en rymlig 1,5-plansvilla med förhöjt väggliv, på 216 kvadratmeter och 7 rum och kök. Den ståtliga, men samtidigt charmiga fasaden, påminner om förra sekelskiftets disponentvillor i trä, med en täckt träveranda inramad av snickarglädje som kronan på verket.

– I det här fallet fastnade familjen för Kaptensgårdens yttre, men ville förändra både planlösning och byggnadshöjd. Genom att gå från förhöjt väggliv med snedtak till fullhöga väggar, frigjordes golvyta och därmed fler kvadratmeter för en rymligare övervåning, berättar Johan.

I det anpassade huset valdes balkongen ovanför entrén bort, samtidigt som en extra veranda byggdes vid groventrén. Fullhöga väggar på övervåningen skapade 2 hela plan utan snedtak.

Avskilt kök med stort skafferi

Direkt från katalogen är Kaptensgårdens planlösning öppen mellan kök och vardagsrum. Familjen ville skapa en mer avskild köksdel, samtidigt som förvaringen utökades. En lösning som gjordes möjlig tack vare att trappan roterades 90 grader. Samtidigt ville man få rum med ett långbord för stora, härliga middagar. Något som löstes genom en tillbyggnad.

– Resultatet blev ett hus helt anpassat efter familjens stora intresse för jakt och friluftsliv. Sociala ytor samsas med extra förvaring och en praktiskt groventré med rum för jakt- och friluftskläder. De två tillbyggnaderna skapar också ett hus som blir uttrycksfullt och intressant i alla väderstreck, berättar Johan.

Familjens tillbyggnad på baksidan skapar mer yta och fler intressanta vinklar, samtidigt som de stora fönstren knyter ihop knyter ihop ute med inne.

Så här anpassades familjens Kaptensgården

Originalritning, entrévåning

I originalutförande har Kaptensgården en öppen yta mellan kök, matsal och vardagsrum. Familjen, vars intresse för matlagning och jakt är stort, ville istället skapa ett mer avskilt kök med extra förvaring. Samtidigt önskades en mer välkomnande groventré, med egen veranda.

Anpassning ritning, entrévåning

För att skapa ett avskilt kök vreds trappan 90 grader och kompletterades med ett stort skafferi med rum för extra vitvaror. Vardagsrummet utökades med en ljus tillbyggnad, redo för långbord med många platser kring middagsbordet. Familjen valde att behålla huvudentrén och kompletterade groventrén med en veranda, för en inbjudande vardagsingång från det fristående garaget.

Originalritning, övervåning

Ett förhöjt väggliv ger ett klassiskt utseende med bibehållen rymd på övervåningen tack vare takkuporna i originalutförandet. Men för att maximera utrymmet i tillbyggnaden, som sträcker sig till övervåningen, valde familjen att gå från 1,5 till 2 plan.

Anpassad ritning, övervåning

Med fullhöga väggar frigjordes golvyta och extra kvadratmeter på övervåningen. Tillbyggnaden, som sträcker sig över två våningar, skapar tack vare förhöjningen ett centralt placerat allrum med gott om plats för umgänge och mysiga tv-kvällar. Balkongen valdes bort av estetiska skäl.

Husmodell

Kaptensgården

Bruksarea
216 m2
Plan
2
Antal rum
7 rum och kök
Serie
Flex+

Prisuppskattning

Vad kostar det här huset?

Huset på den här sidan är anpassat från en grundmodell. Husets pris varierar beroende på hur planlösningen förändras, tillvalen du gör och var i landet du vill bygga. Vill du veta vad det här huset kostar att bygga där du bor? Fyll i formuläret så hör vi av oss inom kort.  Har du en tomt?

  Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
  Privacy Policy och Terms of Service.

  Tack för din förfrågan!

  Din prisförfrågan är skickad

  Inom kort kommer du få svar från närmsta Eksjöhuskontor på din fråga.

  Visst har du våra inspirerande kataloger redan?

  Beställ katalog

  Kundberättelser

  Fler kundberättelser

  Kundberättelse

  Snickarlyckan på Lugnet

  På landet strax utanför Köping hittade Emma och Daniel äntligen Lugnet. Vid det röda torpet med det rogivande namnet byggde de sitt eget bullerbyhus och uppfyllde den gemensamma drömmen om ett boende på landet.

  Kundberättelse

  Pampigt med herrgårdskänsla

  Längtan efter livet på landet växte sig stor för Carina och Markus efter att de bott i lägenhet i Stockholm under en tid. Till slut valde de att slå till på en idyllisk tomt på landet, omgiven av hästhagar. Nu kunde drömmen om ett hem i sekelskiftesstil äntligen förverkligas.

  Vy över Eksjöhus Prio 143 med pool och trädgård

  Kundberättelse

  Film: Ett hem att längta till

  I Kalmar bor Jenny och Peter. När de skulle flytta ihop började de först leta begagnat hus. Men så körde de förbi ett område där det börjat byggas nya hus och insåg att det kändes roligare att bygga ett nytt i stället.
  – Och då tänkte vi att ska vi nu göra det, då ska vi bygga ett hus som vi längtar hem till, inte bort från. Att det är där vi vill vara, berättar Peter.

  Mina favoriter

  Laddar...

  Vill du komma i kontakt med ditt lokala säljkontor, ställa frågor och få prisindikation på flera husmodeller samtidigt?

  Du har inte valt ut några favoriter bland våra husmodeller

  Använd hjärtsymbolen för att spara dina favoriter. När du är klar kan du få pris och mer information här.

  Kontakta mig

  Vänligen kontakta mig här

  Fyll i formuläret så kommer jag svara dig så fort jag har möjlighet. Vill du hellre ringa, slå en signal på numret nedan.

  Med vänlig hälsning

   Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
   Privacy Policy och Terms of Service.

   Tack för din förfrågan!

   Din fråga är skickad

   Inom kort kommer jag att ta kontakt med dig.

   Kontakt

   Ställ din fråga

   Är du nyfiken på att bygga hus, men inte säker på var du ska börja? Vi är här för att hjälpa dig, oavsett var du befinner dig i ditt beslutsfattande.

   Ingen fråga är för liten eller för tidig.

   Fyll i vårt enkla formulär för att ställa dina frågor – det är helt förutsättningslöst. En representant från vårt närmsta kontor kommer att kontakta dig snart för att svara på dina frågor och diskutera dina idéer.

   Det finns inga förpliktelser, bara möjligheter. Låt oss tillsammans utforska din dröm om att bygga hus!

   Fyll i formuläret så återkommer vi inom kort.

    Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
    Privacy Policy och Terms of Service.

    Tack för din förfrågan!

    Din fråga är skickad

    Inom kort kommer närmsta kontor att ta kontakt med dig.