• 32 min läsning

Med känsla från förra sekelskiftet

Fredrik och Sandra bodde på 50 kvadratmeter med två barn och husdjur när de fick möjlighet att köpa en lantligt belägen tomt strax utanför Stockholm. Nu bor de i sitt drömhus – ett klassiskt hus med snickarglädje, rejäla furugolv och en modern, social planlösning som bjuder in till middagar och fester.

Dela med andra

Kaptensgården exteriör

Styckade av tomt i sommarstugeområde

Både Fredrik och Sandra kommer ursprungligen från ”söder om söder” i Stockholm, och det är där de har sitt hjärta. Därför kändes det lockande att köpa en av tomterna när Fredriks pappa skulle
stycka av från sin fastighet i ett gammalt sommarstugeområde strax utanför Huddinge.

– Vi gillar båda den södra sidan om Stockholm och trivs väldigt bra här. Så även om sommarstugeområdet just då kändes ganska ödsligt och övergivet så såg vi framför oss hur mysigt det skulle bli när det blev färdigt. En helt ny detaljplan lovade ett nytt villaområde, nära natur och nära stan. Idag trivs vi fantastiskt bra. Vi har ett naturreservat både bakom oss och framför oss, det är så skönt, verkligen! säger Sandra.

Fredrik fortsätter:

– Det känns som att vi bor nästan ute på landet. Ändå tar det bara en kvart med bil in till stan.

När Fredrik och Sandra väl bestämt sig för att bygga sitt drömhus så åkte de runt i flera månader, ja, nästan ett år, och besökte husleverantörer och husmässor.
– Vi ville få en uppfattning om vad som skulle passa oss. En dag åkte vi spontant förbi Eksjöhus kontor och bläddrade i deras nya huskatalog. Då såg vi husmodellen Kaptensgården på framsidan och föll pladask! Nu har vi ändrat i originalritningen lite, bland annat genom att spegelvända och bygga ut, men i grund och botten är det i princip samma hus som på grundritningen. Vi fick direkt ett stort förtroende för Eksjöhus och deras säljare Niclas och har inte ångrat en sekund att vi tackade ja. Hela husbyggarresan har varit fantastisk med Eksjöhus.

Kaptensgården kök
Stort lantligt kök från Vedum.

Vad kände ni var viktigast med ert nya hus?

Fredrik: – När vi började planera för att bygga bodde hela familjen – två barn, två vuxna och husdjur – på bara 50 kvadratmeter. Det kändes väldigt lyxigt att kunna planera ett hus med plats för oss alla, där barnen skulle kunna växa upp. Vi stressade inte utan vred och vände på planlösning och alla parametrar för att få det precis som vi ville ha det. Barnen skulle få egna sovrum, vi ville ha ett stort kök och vi ville också kunna bjuda över släkt och vänner utan att det skulle bli trångt. Kaptensgården uppfyllde alla de önskemålen och vi tyckte också om de charmiga detaljerna, med vinklar och vrår. Huset har både gammaldags charm och är modernt planerat inuti.

Berätta lite om själva byggtiden!

Sandra: – Bygget i sig fungerade bra hela vägen och vi hade en nära kontakt med hantverkarna. De lade fram planer och hintade när det var dags för oss att se över saker och fatta olika beslut. Fredrik och jag var ganska närvarande under byggtiden, eftersom jag var mammaledig och Fredrik är egen företagare. Så här i efterhand tänker jag att det tror jag var en förutsättning för att det skulle kännas så bra, det där att vi var så tillgängliga. Det krävs ett stort intresse och ett engagemang, tror jag, för att det ska bli en härlig resa att bygga nytt hus och inte kännas jobbigt. Eksjöhus skräddarsyr husmodellerna efter kundens eget önskemål.

På vilket sätt ändrade ni i planlösningen för Kaptensgården?

Fredrik: – Vi spegelvände grundritningen för att huset skulle passa vår tomt. På samma gång valde vi att lägga till en matsalsdel mellan köket och vardagsrummet, och den är vi väldigt nöjda med. Fönstren där ger ett så fint ljus och vi får plats med många gäster runt middagsbordet utan att det känns trångt. Vi fick också förstora köket litegrann eftersom vår kommun tyckte att köket var för litet. Lite petigt kan vi tycka, men problem är ju till för att lösas och det gjorde vi genom att få till ett större kök.

Hur trivs ni med huset idag?

Sandra: – Vi trivs jättebra, det har känts som hemma direkt! Det är ett socialt hus, precis som vi önskade. Ytorna är väl planerade för större middagar och kalas, med plats för många gäster. Vi tycker särskilt att vårt eget master bedroom är fantastiskt, med eget badrum och walk in closet. Det var en riktigt smart arkitekt som planerade den föräldradelen, så lyxigt utrymme! Köket är också helt underbart, där spenderar vi mycket tid.

Goda tips och idéer till blivande husbyggare?

Fredrik: – Välj en husleverantör som ni får förtroende för. Just husföretaget blir en trygghet att luta sig mot under byggets gång. Ett annat tips är att verkligen vika tid för ert husbygge. Sitt en kväll i veckan och gör husplaneringen till en rolig grej tillsammans, istället för något som sker varje dag i stressig ekorrhjulsanda. Se till att landa i era beslut, och tumma inte på smådetaljer som är viktiga för just er. Bygga sitt drömhus gör man oftast bara en gång, och då gäller det att få det precis som man vill ha det!

Kaptensgården exteriör

Fredrik och Sandras 3 favoriter med nya huset

 • Utseendet på huset – modernt möter förra sekelskiftet!
 • Köket, husets hjärta!
 • Planlösningen – perfekt för oss.

Följ gärna Sandra & Fredrik på Instagram: @studiosextioett

Text: Ulrika Lindgren, Allt om villor & Hus

Husmodell

Kaptensgården

Bruksarea
216 m2
Plan
2
Antal rum
7 rum och kök
Serie
Flex+

Prisuppskattning

Vad kostar det här huset?

Huset på den här sidan är anpassat från en grundmodell. Husets pris varierar beroende på hur planlösningen förändras, tillvalen du gör och var i landet du vill bygga. Vill du veta vad det här huset kostar att bygga där du bor? Fyll i formuläret så hör vi av oss inom kort.  Har du en tomt?

  Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
  Privacy Policy och Terms of Service.

  Tack för din förfrågan!

  Din prisförfrågan är skickad

  Inom kort kommer du få svar från närmsta Eksjöhuskontor på din fråga.

  Visst har du våra inspirerande kataloger redan?

  Beställ katalog

  Kundberättelser

  Fler kundberättelser

  Kundberättelse

  Snickarlyckan på Lugnet

  På landet strax utanför Köping hittade Emma och Daniel äntligen Lugnet. Vid det röda torpet med det rogivande namnet byggde de sitt eget bullerbyhus och uppfyllde den gemensamma drömmen om ett boende på landet.

  Kundberättelse

  Pampigt med herrgårdskänsla

  Längtan efter livet på landet växte sig stor för Carina och Markus efter att de bott i lägenhet i Stockholm under en tid. Till slut valde de att slå till på en idyllisk tomt på landet, omgiven av hästhagar. Nu kunde drömmen om ett hem i sekelskiftesstil äntligen förverkligas.

  Vy över Eksjöhus Prio 143 med pool och trädgård

  Kundberättelse

  Film: Ett hem att längta till

  I Kalmar bor Jenny och Peter. När de skulle flytta ihop började de först leta begagnat hus. Men så körde de förbi ett område där det börjat byggas nya hus och insåg att det kändes roligare att bygga ett nytt i stället.
  – Och då tänkte vi att ska vi nu göra det, då ska vi bygga ett hus som vi längtar hem till, inte bort från. Att det är där vi vill vara, berättar Peter.

  Mina favoriter

  Laddar...

  Vill du komma i kontakt med ditt lokala säljkontor, ställa frågor och få prisindikation på flera husmodeller samtidigt?

  Du har inte valt ut några favoriter bland våra husmodeller

  Använd hjärtsymbolen för att spara dina favoriter. När du är klar kan du få pris och mer information här.

  Kontakta mig

  Vänligen kontakta mig här

  Fyll i formuläret så kommer jag svara dig så fort jag har möjlighet. Vill du hellre ringa, slå en signal på numret nedan.

  Med vänlig hälsning

   Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
   Privacy Policy och Terms of Service.

   Tack för din förfrågan!

   Din fråga är skickad

   Inom kort kommer jag att ta kontakt med dig.

   Kontakt

   Ställ din fråga

   Är du nyfiken på att bygga hus, men inte säker på var du ska börja? Vi är här för att hjälpa dig, oavsett var du befinner dig i ditt beslutsfattande.

   Ingen fråga är för liten eller för tidig.

   Fyll i vårt enkla formulär för att ställa dina frågor – det är helt förutsättningslöst. En representant från vårt närmsta kontor kommer att kontakta dig snart för att svara på dina frågor och diskutera dina idéer.

   Det finns inga förpliktelser, bara möjligheter. Låt oss tillsammans utforska din dröm om att bygga hus!

   Fyll i formuläret så återkommer vi inom kort.

    Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
    Privacy Policy och Terms of Service.

    Tack för din förfrågan!

    Din fråga är skickad

    Inom kort kommer närmsta kontor att ta kontakt med dig.