• 31 min läsning

Modern husdröm med smarta lösningar

I Nykvarn utanför Stockholm har Cecilia och Johan skapat sin husdröm – ett modernt tvåplanshus med smarta lösningar och alla bekvämligheter en familj kan önska sig. Vi tog kontakt med familjen för att få reda på hur deras husresa såg ut.

Dela med andra

Soludden exteriör

Hur föddes idén om att flytta till hus?
– Vi bodde i en bostadsrättslägenhet på Kungsholmen som vi älskade. Men med en ettåring hemma och ingen hiss i huset blev det mycket släpande upp och ned för trapporna. Då vi själva är uppvuxna i hus föll det sig naturligt att vi ville ge vår dotter samma frihet att bara springa utanför dörren och ut i trädgården. Vi hade även en önskan om att komma närmare våra familjer söder
om stan, så därför började vi leta villor i de områdena.

Och hur kom det sig att ni istället valde att bygga nytt?
– Redan från början visste vi vad vi ville ha. Stora öppna ytor, en modern känsla, minst ett dressingroom, nära kommunikationer och absolut inget renoveringsobjekt. Vi gick på några husvisningar men kände aldrig den där ”wow-känslan”. Dessutom var utbudet av villor på marknaden väldigt begränsat just då. Där och då började vi prata lite smått om att kanske ta saken i egna händer och faktiskt bygga vårt drömhus istället. I samma veva sprang vi på den här tomten mer av en tillfällighet.

Ja, berätta mer om tomten. Hur hittade ni den?
– Vi har flera vänner som bor i Nykvarn och som pratat väldigt gott om kommunen. Tyvärr fanns det inga tomter ute på Hemnet just då, men som av en lyckträff fick vi höra att det fanns fler som var på gång ut på marknaden. Vi ringde mäklaren som precis fått dem på sitt bord och som lyckades boka en! Det var väldigt tur för resterande tomter tog slut innan dem ens hunnit kommit ut för annonsering.

Vad var det med området som ni föll för?
– Brokvarn är ett lugnt och mysigt nybyggt område med många barnfamiljer. Tomterna är generösa och området är härligt och luftigt med stora grönområden och nära till naturen. Det känns inte så där trångt och ”hoptryckt” som många andra nybyggnadsområden. Ett annat stort plus var närheten till förskolan och snabbtåget in till Stockholm. Med bil är det motorväg hela sträckan, vilket går snabbt och smidigt.

Vad hände sedan, och hur valde ni husleverantör?
– Vi beställde hem en mängd huskataloger. Och sedan försökte vi få fram så mycket information som möjligt om olika husleverantörer, dels genom att göra research på internet men också genom att fråga runt. Det var väldigt viktigt för oss att välja en pålitlig firma – man har ju hört många skräckexempel på när det gått fel. Till slut föll valet på Eksjöhus – de kändes väldigt seriösa och pålitliga.

Hur valde ni husmodell?
– Vi hade en hel del krav! Däribland ville vi ha bra förvaring, klädkammare, familjedel, öppna ytor, ljusinsläpp, nivåskillnader med delvis högt i tak och bastu. I många husmodeller får du offra klädkammaren till förmån för en bastu och där var vi hårda – det ville vi inte. Därför blev vi överlyckliga när vi hittade Eksjöhus husmodell Soludden där vi kunde ändra om och lägga till en bastu
utan att för den skull behöva offra ett dressingroom på köpet. Vi valde även att ta bort en vägg på övervåningen så att den höga takhöjden med de stora fönstren och rymden i rummet kom till sin rätt.

Hur upplevde ni byggprocessen?
– Vi hade turen att ha en väldigt engagerad och kunnig säljare med oss under hela processen, vilket kändes väldigt tryggt. Han har även funnits till hands i efterhand och svarat på alla våra funderingar. Utöver detta hade vi enormt professionella hantverkare som var lätta att ha att göra med. De lyssnade på oss och kom alltid med lösningar på eventuella problem, och dessutom höll de tidsplanen.

Vad var jobbigast med den här perioden?
– Periodvis var det tufft, framförallt då vi behövde ta många snabba och viktiga beslut, detta i och med att vi tog tillval på det mesta och ville sätta vår prägel på huset.

Var bodde ni under tiden?
– Vi hade turen att få tag i en hyresrätt där vi bodde under byggtiden.

Hur pass engagerade var ni själva i bygget?
– Vi var väldigt engagerade båda två, men det var Johan som drog det största lasset och var den av oss som hade störst koll på byggprocessen och kontakten med byggarna och vår säljare. Vi byggde med delad entreprenad, vilket fungerade väldigt bra för oss.

Berätta om inflyttningen – hur kändes det att flytta in i ett helt nytt hus?
– Efter att ha bott i en mindre hyresrätt i flera månader utan diskmaskin och andra bekvämligheter kändes det extremt lyxigt att äntligen få flytta in i ett nybyggt, modernt hus som vi själva varit med och planerat in i minsta detalj.

Hur har ni tänkt vid placeringen av huset?
– Vi placerade huset i mitten av tomten så att vi kan utnyttja solläget på både fram- och baksidan beroende på tiden på dygnet. Entrén ville vi ha mot gatan och de stora fönstren mot baksidan för att slippa insyn.

Byggdes garaget samtidigt som huset?
– Ja. Först hade vi tänkt att bara bygga ett vanligt garage, men sedan blev vi tipsade om att bygga ett dubbelgarage istället – det beslutet är vi verkligen glada för i dag.

Hade ni några speciella idéer exteriört?
– Redan från början visste vi att vi ville ha en stor och rymlig altan med ett spabad samt en så lättskött trädgård som möjligt. Altanen kom på plats för bara några veckor sedan och vi är just nu mitt uppe i planeringen av tomten med val av stenläggning, växter och träd. Fortsättningen följer helt enkelt!

Ni har en väldigt snygg terrass på det övre planet!
– Vi förälskade oss i terrassen från första stund vi såg Soludden. Och med tanke på hur kvällssolen ligger så passade den perfekt på vår tomt. På det här sättet kan vi behålla och njuta av solen extra länge på kvällarna.

Hur tänkte ni interiört, exempelvis gällande färgval?
– Vi ville ha ett så ljust och lättinrett hem som möjligt och valde därför genomgående vita väggar – förutom i några av sovrummen. Tillsammans med de varma trägolven blir känslan väldigt hemtrevlig och trivsam.

Berätta om planlösningen – vad är det bästa med husets utformning?
– Vi gillar att det finns många förvaringsmöjligheter. Sedan blev det väldigt bra med de stora öppna, generösa ytorna. Å andra sidan kan man också få mer avskildhet om man känner för det – det här huset erbjuder både och.

Hur tänkte ni kring köket – vad var viktigast att få in?
– Redan när vi började planera huset visste vi att vi ville ha en köksö, och i efterhand blev vi väldigt nöjda med det valet – det är den plats i huset vi samlas mest kring. Det var även viktigt med mycket arbetsyta samt utdragbara lådor och inte en massa svåråtkomliga skåp.

Nu har ni bott i huset i nästan ett år – vad tycker ni mest om med just ert hus?
– Det är helt klart köket och bastun samt de stora härliga glasdörrarna på baksidan. När man öppnar dörrarna får man nästan känslan av att befinna sig utomhus, även om man är inne. Vi blev även väldigt nöjda med den avskilda familjedelen med egen toalett och klädkammare. Vi investerade även extra i ljussättning i alla rum, vilket gjorde en enorm skillnad. En annan bra detalj som vi lade till är de inbyggda högtalarna i taken. Dessutom har vi installerat och förberett för en Smarta hem-lösning vilket gör det möjligt att automatisera och styra stora delar av huset från våra mobiler. Syftet med systemet har till exempel varit att sänka energiförbrukningen och göra huset säkrare och bekvämare.

Vad har ni för tips till andra som står inför ett husbygge?
– Jämför många husleverantörer och var noggrann – scanna av marknaden. Kolla upp hantverkare noga, exempelvis genom att ta kontakt med andra som byggt med samma firma. Fråga dem hur det var att bygga med den aktuella firman – var dom lätta att få tag på även efter att kontraktet skrivits? Hur var samarbetet? Gå inte enbart på priset – man får det man betalar för. Lägg lite extra krut på el-dragningar, ljussättning och på det som är svårt att justera och lägga till i efterhand.

HUSFAKTA
Vem: Cecilia och Johan, samt Olivia, snart 3 år
Var: Nykvarn
Boarea: 183 kvadratmeter
Tomtarea: 1011 kvadratmeter
Antal rum: 5 rum och kök
Byggår: 2016
Arkitekt: Anund Petri
Husleverantör: Eksjöhus
Husmodell: Soludden
Läs mer: Följ familjens fortsatta husresa på instagramkontot @bo_drommar

Text: Nora Lindkvist
Foto: Jessica Welander
Publicerad: Vårt Nya Hus nr 7, 2017

Kundanpassat

Kundanpassat hus

Det här huset är ett kundanpassat hus. Vill du bygga det här eller ett hus utifrån dina idéer och tankar? Prata med närmsta Eksjöhuskontor.

Kontakta oss

Vill du ha en liknande lösning?

Känner du att du blev inspirerad av det här huset? Kontakta gärna oss och boka in ett möte med oss för att få veta mer.

Kundberättelser

Fler kundberättelser

Kundberättelse

Snickarlyckan på Lugnet

På landet strax utanför Köping hittade Emma och Daniel äntligen Lugnet. Vid det röda torpet med det rogivande namnet byggde de sitt eget bullerbyhus och uppfyllde den gemensamma drömmen om ett boende på landet.

Kundberättelse

Pampigt med herrgårdskänsla

Längtan efter livet på landet växte sig stor för Carina och Markus efter att de bott i lägenhet i Stockholm under en tid. Till slut valde de att slå till på en idyllisk tomt på landet, omgiven av hästhagar. Nu kunde drömmen om ett hem i sekelskiftesstil äntligen förverkligas.

Vy över Eksjöhus Prio 143 med pool och trädgård

Kundberättelse

Film: Ett hem att längta till

I Kalmar bor Jenny och Peter. När de skulle flytta ihop började de först leta begagnat hus. Men så körde de förbi ett område där det börjat byggas nya hus och insåg att det kändes roligare att bygga ett nytt i stället.
– Och då tänkte vi att ska vi nu göra det, då ska vi bygga ett hus som vi längtar hem till, inte bort från. Att det är där vi vill vara, berättar Peter.

Kundanpassat hus - exteriör

Kundberättelse

En idyll i flera nivåer

Anette och Björn Citron hade inte ens lekt med tanken på att flytta från sin villa i centrala Växjö. De trivdes bra i området, med ett behagligt lugn och fantastiska grannar. Men kanske skulle en dold sjötomt kunna locka dem därifrån?

Mina favoriter

Laddar...

Vill du komma i kontakt med ditt lokala säljkontor, ställa frågor och få prisindikation på flera husmodeller samtidigt?

Du har inte valt ut några favoriter bland våra husmodeller

Använd hjärtsymbolen för att spara dina favoriter. När du är klar kan du få pris och mer information här.

Kontakta mig

Vänligen kontakta mig här

Fyll i formuläret så kommer jag svara dig så fort jag har möjlighet. Vill du hellre ringa, slå en signal på numret nedan.

Med vänlig hälsning

    Tack för din förfrågan!

    Din fråga är skickad

    Inom kort kommer jag att ta kontakt med dig.