• 8 min läsning

New England – Med personlig prägel

Ett vackert tvåplanshus med valmat tak och i New England-stil – det blev husdrömmen för Hanna och Fredrik som nu återvänt hem till det lilla samhället Rödeby utanför Karlskrona.

Dela med andra

Snart efter att Hanna och Fredrik blivit ett par flyttade de ihop i Fredriks etta. De trivdes båda i lägenheten men började efter ett tag känna att den var i minsta laget. – Vi pratade om att skaffa någonting större och där var Fredrik tidigt klar med att han hellre ville skaffa hus direkt istället för att ”mellanlanda” i en större lägenhet, berättar Hanna.

Paret började gå på husvisningar men insåg ganska snart att det skulle bli svårare än de först trott att hitta någonting som både passade deras behov och plånbok. – Priserna gick antingen högt
ovanför vår budget, eller så var renoveringsbehoven för stora. Det kändes ett tag omöjligt att hitta någonting för oss, säger Hanna.

Istället började nu paret se på möjligheterna att bygga ett nytt hus, varpå det lägligt nog också dök upp en passande tomt. Denna låg dessutom i ett område som både Hanna och Fredrik redan hade en förkärlek till.

– Den låg i Rödeby, där både jag och Fredrik är uppväxta, och det kändes helt rätt för oss. Rödeby är ett lagom stort samhälle där man har allt man behöver, samtidigt som det bara är åtta minuter in till Karlskrona stad. Det är det bästa av två världar helt enkelt, berättar Hanna.

Gott intryck

Nu hade paret hittat sin tomt och bestämt sig för att bygga hus – nu behövde de bara bestämma sig för vilket hus det skulle bli. Ganska snart kom Hanna och Fredrik i kontakt med husleverantören Eksjöhus som hade ett visningshus i ett område i närheten av parets tomt.

– Vi fick direkt en bra känsla för Eksjöhus, och dessutom gillade vi huset, berättar Hanna. Husmodellen som paret fallit för var företagets Balans Valm – ett fyrkantigt tvåplanshus i New Englandstil på hela 156 kvadratmeter.

– Vi föll framförallt för planritningen, som stämde överens med våra behov. Dessutom kändes huset väldigt välkomnande med sitt stora ljusinsläpp och öppna planlösning. Ett väldigt trevligt hus! säger Hanna.

Det enda problemet var att Hanna och Fredrik i det närmsta hade bestämt sig för att bygga ett enplanshus istället, varför huset egentligen inte passade så bra. Men i sista sekund
ändrade de sig ändå och bestämde sig för att gå på magkänslan.

– Huset kändes rätt på alla sätt och vis, så vi litade på det och körde på, säger Hanna.

Hjälpte till med bygget

Hanna och Fredrik bestämde sig för att lägga ut husbygget på totalentreprenad, medan de själva tog sig an en stor del av markarbetet på tomten.

– Vi kunde göra rätt mycket själva där, vilket gjorde att vi fick ner kostnaderna. Dessutom bidrog det till att vi fäste oss ännu mer vid platsen, berättar Hanna och fortsätter: – Vi har sparat små trädstumpar från träden vi sågade ner, och valde dessutom att behålla en av stenarna på baksidan. Efter markarbetet kontrollerade Eksjöhus att allt såg bra ut innan deras entreprenörer tog vid och fullföljde husbygget. Under hela byggprocessen bodde Hanna och Fredrik kvar i sin etta vilket gjorde att de kunde spara en hel del pengar men också hade nära till bygget och kunde ha överblick över byggprocessen.

– Är man bara två personer är det inga problem att bo så under ett bygge, helst inte när man vet vad som väntar. Efter en smidig byggprocess stod huset klart under 2015 och paret kunde äntligen flytta in i sitt nya hus:

– Det var en ganska komisk känsla att flytta från den 40 kvadratmeter stora lägenheten till ett hus där bara vardagsrummet var lika stort, säger Hanna och tillägger: – Det kändes fantastiskt!

Mycket sol

Exteriört har man valt att placera huset så att dess uteplatser har sol under hela dagen – någonting som kändes viktigt för paret.

– Vi var på tomten i tid och otid och kollade av solläget, och det ångrar vi inte en sekund. Nu har vi sol under en stor del av dagen, säger Hanna. Den liggande träpanelen valde paret att måla i vitt, vilket ger huset en klassisk New England-känsla.

– Vi tyckte att huset såg maffigare ut med liggande panel än med stående, och vi är väldigt nöjda med hur det blev. Till det valde vi New England-spröjs till fönstren för att
matcha looken, berättar Hanna. I samband med bygget uppförde man också ett garage i matchande stil, samt påbörjade utemiljön.

– Vi kommer ta tag i uppfarten och trädgården på riktigt i år. Det är ju så när man bygger hus – man får ta det i etapper. Och på ett sätt har det varit bra för oss att bo in oss, säger Hanna.

Satte egen prägel

Interiört valde paret att sätta egen prägel på huset genom att välja bort många standardlösningar och istället göra egna tillval.

– Vi valde till exempel att ha klinker på hela bottenvåningen, byta ut laminatskivan och kaklet i köket, sätta in extra eluttag och installera spotlights i hela huset. Där var Eksjöhus väldigt flexibla och det var inga problem att göra ändringar, säger Hanna.

För att ge huset en helhetskänsla valde man också ut några särskilda material och kulörer och gick sedan på dessa rakt igenom hela inredningen.

– Vi valde valnöt som träslag vilket man till exempel ser i trappan. Vi lyckades hitta en passande trappa i tillvalskatalogen, men det fanns bara en jätteliten bild på hur den såg ut. Vi var rätt nervösa dagen då trappan skulle levereras. När den kom och vi såg att det var rätt blev jag så glad att jag åkte och köpte tårta! säger Hanna med ett skratt.

Funktionell planlösning

Nu har paret bott i huset i över ett år, och de säger sig trivas allt bättre för var dag som går.

– Enligt oss är det oslagbart med öppen planlösning i sällskapsytorna, det är så mysigt att kunna stå och laga mat och umgås samtidigt, säger Hanna och fortsätter:

– Samtidigt finns det rum för avskildhet på det övre planet där vi har alla sovrum. Det är skönt att kunna dra sig undan om man behöver det.

På det övre planet finns hela tre sovrum – ett master bedroom och två mindre sovrum, vilket är perfekt när man som Hanna och Fredrik bildat familj.

– De små sovrummen är dessutom väl tilltagna samt har stort ljusinsläpp med två fönster i varje rum – det är ovanligt att det finns så mycket fönster i nya hus, säger Hanna.

Skynda långsamt

Framöver kommer paret ta tag i trädgården, där man både har planer på att bygga staket, anlägga häck samt bygga pool.

– Men så ska man ju hinna med livet också, det är så mycket annat som händer runtomkring en samtidigt som man bygger, säger Hanna och fortsätter:

– Det är för övrigt ett tips till andra som står inför ett husbygge – skynda långsamt! Det tar tid att komma fram till hur man vill ha allting, och det är svårt att veta innan huset står på plats. Ett annat tips är att fråga runt mycket. Jämför med andra som byggt hus. Ta reda på saker och ting. Samla på er kunskap. Det här är den största investeringen man gör i sitt liv och då vill man att allt ska bli rätt.

Text: Nora Lindkvist
Foto: Pernilla Larsson
Publicerad: Vårt Nya Hus nr 3, 2017

Husmodell

Balans vinkel valm

Bruksarea
168 m2
Plan
2
Antal rum
6 rum och kök
Serie
Flex

Prisuppskattning

Vad kostar det här huset?

Huset på den här sidan är anpassat från en grundmodell. Husets pris varierar beroende på hur planlösningen förändras, tillvalen du gör och var i landet du vill bygga. Vill du veta vad det här huset kostar att bygga där du bor? Fyll i formuläret så hör vi av oss inom kort.  Har du en tomt?

  Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
  Privacy Policy och Terms of Service.

  Tack för din förfrågan!

  Din prisförfrågan är skickad

  Inom kort kommer du få svar från närmsta Eksjöhuskontor på din fråga.

  Visst har du våra inspirerande kataloger redan?

  Beställ katalog

  Kundberättelser

  Fler kundberättelser

  Kundberättelse

  Snickarlyckan på Lugnet

  På landet strax utanför Köping hittade Emma och Daniel äntligen Lugnet. Vid det röda torpet med det rogivande namnet byggde de sitt eget bullerbyhus och uppfyllde den gemensamma drömmen om ett boende på landet.

  Kundberättelse

  Pampigt med herrgårdskänsla

  Längtan efter livet på landet växte sig stor för Carina och Markus efter att de bott i lägenhet i Stockholm under en tid. Till slut valde de att slå till på en idyllisk tomt på landet, omgiven av hästhagar. Nu kunde drömmen om ett hem i sekelskiftesstil äntligen förverkligas.

  Mina favoriter

  Laddar...

  Vill du komma i kontakt med ditt lokala säljkontor, ställa frågor och få prisindikation på flera husmodeller samtidigt?

  Du har inte valt ut några favoriter bland våra husmodeller

  Använd hjärtsymbolen för att spara dina favoriter. När du är klar kan du få pris och mer information här.

  Kontakta mig

  Vänligen kontakta mig här

  Fyll i formuläret så kommer jag svara dig så fort jag har möjlighet. Vill du hellre ringa, slå en signal på numret nedan.

  Med vänlig hälsning

   Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
   Privacy Policy och Terms of Service.

   Tack för din förfrågan!

   Din fråga är skickad

   Inom kort kommer jag att ta kontakt med dig.

   Kontakt

   Ställ din fråga

   Är du nyfiken på att bygga hus, men inte säker på var du ska börja? Vi är här för att hjälpa dig, oavsett var du befinner dig i ditt beslutsfattande.

   Ingen fråga är för liten eller för tidig.

   Fyll i vårt enkla formulär för att ställa dina frågor – det är helt förutsättningslöst. En representant från vårt närmsta kontor kommer att kontakta dig snart för att svara på dina frågor och diskutera dina idéer.

   Det finns inga förpliktelser, bara möjligheter. Låt oss tillsammans utforska din dröm om att bygga hus!

   Fyll i formuläret så återkommer vi inom kort.

    Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
    Privacy Policy och Terms of Service.

    Tack för din förfrågan!

    Din fråga är skickad

    Inom kort kommer närmsta kontor att ta kontakt med dig.