• 9 min läsning

Pampigt med herrgårdskänsla

Längtan efter livet på landet växte sig stor för Carina och Markus efter att de bott i lägenhet i Stockholm under en tid. Till slut valde de att slå till på en idyllisk tomt på landet, omgiven av hästhagar. Nu kunde drömmen om ett hem i sekelskiftesstil äntligen förverkligas.

Dela med andra

Längtan efter livet på landet växte sig stor för Carina och Markus efter att de bott i lägenhet i Stockholm under en tid. Till slut valde de att slå till på en idyllisk tomt på landet, omgiven av hästhagar. Nu kunde drömmen om ett hem i sekelskiftesstil äntligen förverkligas.

Både Carina och Markus är uppvuxna i lugna villaområden i mindre samhällen. Därför var det inte helt konstigt när längtan tillbaka till livet på landet växte sig allt starkare efter en tid i lägenhet i Stockholm. Det var helt enkelt dags att flytta hemåt.

Paret började leta efter en lämplig plats att slå sig ned på. Valet föll till slut på Mariefred – en ort perfekt belägen mellan båda deras barndomsorter.

– Vi har alltid renoverat och inrett i vår egen stil, vart vi än har bott, och ofta åt det moderna hållet. Nu ville vi ha ett hem i sekelskiftesstil. Och vi ville bo på landet men ändå ha nära till stan.

Efter att beslutet att flytta till hus var taget återstod nästa fråga; skulle de köpa ett begagnat hus eller bygga nytt? När drömtomten dök upp blev valet enkelt.

Carina & Markus - Ekeberga Special
Carina & Markus

– Det var ägaren av en stor hästgård som hade delat av några tomter och ville skapa en lantlig idyll runt sin gård.

Tomtens yta ligger på hela 7 000 kvadratmeter och är omgiven av hästhagar. Mer idylliskt läge får man leta efter.
– Jag har ridit i många år så att vi har hästar omkring oss känns bara helt fantastiskt, påpekar Carina.

Jakten på husleverantör

Efter att tomten var köpt gav de sig ut på jakt efter en lämplig hustillverkare som kunde realisera deras drömmar och visioner. Både Carina och Markus var överens om att de ville ha ett hus i herrgårdsstil.

Carina och Markus ser huset som ett boende för en lång tid framöver – därför var det viktigt att det blev precis rätt från början.

Efter att ha pratat med några olika tillverkare och kikat på flera olika husmodeller landade valet till slut på Eksjöhus.
– De var så tillmötesgående och flexibla. Det finns ett tillval som heter ”Flex plus”, där man får ändra väldigt mycket på ursprungsmodellen, vilket passade oss perfekt. Vi är ganska kräsna och lite jobbiga kunder nämligen. Men det hade de absolut inga problem med, skrattar Carina.

När paret fick kontakt med en Eksjöhussäljare i Gnesta tittade de först på husmodellen Björkenäs. Säljaren tog med Carina och Markus till två liknande hus där de fick kika på husen i verkligheten och ställa sina frågor till de boende. Kontentan blev att de ville ha Björkenäs planlösning men med en egen prägel.

Eksjöhus arkitekt valde då att slå ihop husmodellerna Ekeberga och Björknäs till ett så kallat ”Ekenäs”. På övervåningen fick paret sin fulla takhöjd. Och i entrén är det öppet upp till nock, vilket ger en full invändig takhöjd på nästan sju meter. Paret ville ha en pampig herrgårdskänsla när man kommer in i huset och valde därför även att bredda entrén och göra den större.

– De var väldigt tillmötesgående, ritade om och fixade så att vi skulle bli nöjda. Vi fick till exempel 2,60 meter i takhöjd i stället för 2,40 meter. Huset blev även större, 240 kvadratmeter i stället för 196. Vi fick helt enkelt mer yta men till ungefär samma peng som ett Björkenäs.

Egen prägel för rätt känsla

Målet var ett sekelskiftesliknande hus där paret verkligen skulle kunna slappna av och finna ro efter stressiga arbetsdagar. Valet av tomt i kombination med rätt typ av hus skulle skapa den lantliga idyll som paret var ute efter.

Carina och Markus gjorde en hel del egna lösningar för att få deras hem att bli precis som de ville. För att få en rustik och genuin känsla i köket valde de en fem centimeter tjock almskiva till köksön som de själva hyvlat och monterat.

För att förstärka sekelskifteskänslan valde de höga socklar och att dra ner tapeterna en bit från taket så att en vit bård blir synlig högst upp på väggarna. På så sätt påminner de lite om gammaldags putsade innertak med stuckaturer. Till köket från Vedum Kök & Bad valde de luckor med utfrästa speglar och skåp med spröjs, i klassisk stil.

– Vi är jättenöjda med köket. Vedum klarade verkligen av att möta våra önskemål och var väldigt kundorienterade. Vitvarorna från Miele är kanon och jag älskar att vi har gott om plats för benen runt köksön.

– Det är många beslut som ska tas när man bygger nytt och många val som ska göras under väldigt kort tid, för när bygget väl sätts i gång går det snabbt. Därför är det bra om man kan lägga tid och energi på att bestämma färg, golv, knoppar, handtag, kakel och köksinredning innan det blir skarpt läge.

– Vi är supernöjda och har verkligen haft ett så bekymmerslöst husbygge som man kan ha. Vi fick ett nyckelfärdigt hus med många speciallösningar.

Nu har de bott i huset i drygt ett år. Så vad är då nästa projekt?
– I år tar vi itu med trädgården, avslutar Carina.

Carina och Markus bästa tips till dig som ska bygga nytt

 • Tänk på varför du bygger. Vad har du behov av i nuläget? I framtiden? Hur länge har du tänkt att bo där? Planera ytorna efter hur livet kan se ut i framtiden. Vill du ha ett uterum/växthus i anslutning till huset om några år så planera för det.
 • Förvaring kan man aldrig få för mycket av. Vi har en ordentlig klädkammare i varje sovrum.
 • Lägg krut på de viktiga sakerna som du ska leva med länge. En tapet kan enkelt bytas ut och en vägg målas om – men om du vill skaffa en till toalett kan det bli väldigt dyrt.
 • Välj tomt med omsorg. Läget går ju inte att ändra på.

Vad vi är mest nöjda med

– Sekelskifteskänslan som går som en röd tråd genom hela huset och skapar en bra helhet. Vi har även möjlighet att bygga på den med fler detaljer allt eftersom.

Vad vi skulle vi ändra på

– Placeringen av kaminen. I vårt fall är den placerad för tillfällen då man sitter i matsalen, något vi upptäckt att vi sällan gör när vi är själva. Så placera kaminen där ni spenderar mest tid.

Husmodell

Ekeberga

Bruksarea
204 m2
Plan
2
Antal rum
6 rum och kök
Serie
Flex+

Prisuppskattning

Vad kostar det här huset?

Huset på den här sidan är anpassat från en grundmodell. Husets pris varierar beroende på hur planlösningen förändras, tillvalen du gör och var i landet du vill bygga. Vill du veta vad det här huset kostar att bygga där du bor? Fyll i formuläret så hör vi av oss inom kort.  Har du en tomt?

  Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
  Privacy Policy och Terms of Service.

  Tack för din förfrågan!

  Din prisförfrågan är skickad

  Inom kort kommer du få svar från närmsta Eksjöhuskontor på din fråga.

  Visst har du våra inspirerande kataloger redan?

  Beställ katalog

  Kundberättelser

  Fler kundberättelser

  Kundberättelse

  Snickarlyckan på Lugnet

  På landet strax utanför Köping hittade Emma och Daniel äntligen Lugnet. Vid det röda torpet med det rogivande namnet byggde de sitt eget bullerbyhus och uppfyllde den gemensamma drömmen om ett boende på landet.

  Vy över Eksjöhus Prio 143 med pool och trädgård

  Kundberättelse

  Film: Ett hem att längta till

  I Kalmar bor Jenny och Peter. När de skulle flytta ihop började de först leta begagnat hus. Men så körde de förbi ett område där det börjat byggas nya hus och insåg att det kändes roligare att bygga ett nytt i stället.
  – Och då tänkte vi att ska vi nu göra det, då ska vi bygga ett hus som vi längtar hem till, inte bort från. Att det är där vi vill vara, berättar Peter.

  Mina favoriter

  Laddar...

  Vill du komma i kontakt med ditt lokala säljkontor, ställa frågor och få prisindikation på flera husmodeller samtidigt?

  Du har inte valt ut några favoriter bland våra husmodeller

  Använd hjärtsymbolen för att spara dina favoriter. När du är klar kan du få pris och mer information här.

  Kontakta mig

  Vänligen kontakta mig här

  Fyll i formuläret så kommer jag svara dig så fort jag har möjlighet. Vill du hellre ringa, slå en signal på numret nedan.

  Med vänlig hälsning

   Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
   Privacy Policy och Terms of Service.

   Tack för din förfrågan!

   Din fråga är skickad

   Inom kort kommer jag att ta kontakt med dig.

   Kontakt

   Ställ din fråga

   Är du nyfiken på att bygga hus, men inte säker på var du ska börja? Vi är här för att hjälpa dig, oavsett var du befinner dig i ditt beslutsfattande.

   Ingen fråga är för liten eller för tidig.

   Fyll i vårt enkla formulär för att ställa dina frågor – det är helt förutsättningslöst. En representant från vårt närmsta kontor kommer att kontakta dig snart för att svara på dina frågor och diskutera dina idéer.

   Det finns inga förpliktelser, bara möjligheter. Låt oss tillsammans utforska din dröm om att bygga hus!

   Fyll i formuläret så återkommer vi inom kort.

    Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
    Privacy Policy och Terms of Service.

    Tack för din förfrågan!

    Din fråga är skickad

    Inom kort kommer närmsta kontor att ta kontakt med dig.