• 9 min läsning

Utsikten i Ullådalen – makarna Ljungs stilrena fjälldröm

Tobias och Magnus Ljung träffades 2019. Blott fyra år senare stod deras alldeles egna drömhus färdigt. Ett furufritt permanentboende i fjällen som inte liknar något /../

Dela med andra

Tobias och Magnus Ljung träffades 2019. Blott fyra år senare stod deras alldeles egna drömhus färdigt. Ett furufritt permanentboende i fjällen som inte liknar något annat på de vackra sluttningarna kring i Ullådalen.

Tobias och Magnus Ljung, eller Åregrabbarna som de kallar sig på Instagram, kan inte anklagas för beslutsångest. Efter bara fem år som par har de hunnit fly storstaden, gifta sig, skaffa två hundar, ta jägarexamen och tillsammans skapa ett stilrent drömboende i friluftsparadiset Ullådalen, bara fem minuter med bil från Åre torg.

Hur gick det egentligen till när det urbana storstadsparet bestämde sig för att flytta 50 mil norrut och bygga ett hus, utan att ens ha bott ihop?

Tobias & Magnus Ljung i sitt Karlsö i Åre.

– Det var Tobias fel, skrattar Magnus. När vi började prata om att flytta ihop föreslog han Åre istället för Stockholm eller Uppsala, där vi då bodde. Jag är uppväxt i Åre, men hade själv inga tankar på att flytta tillbaka just då.

I efterhand kändes det självklart. Både Tobias och Magnus har ett starkt naturintresse och började känna sig mätta på storstaden. Årebördige Magnus hade dessutom en vacker sluttningstomt i släkten som bara väntade på att bebyggas. Sagt och gjort.

Våren 2020 åkte paret till Åre för att leta hus. Då fanns ännu inga tankar på att bygga något eget, istället letade man lägenhet med ambition om att någon gång i framtiden bo i hus. Men framtiden för makarna Ljung, visade det sig, var inte särskilt långt borta.

– Vi landade ganska snart i att jo, visst ska vi bygga något eget. Därför kontaktade vid John, Eksjöhus säljare i Jämtland och Östersund, och hade vårt första möte redan sommaren 2020.

Efter gedigen research på nätet var paret överens om att Eksjöhus var rätt hustillverkare för dem. Hög standard som grundnivå och stor möjlighet för kvalitativa tillval var avgörande. Men också tryggheten.

– Detta var mitt under pandemin och vi letade efter en hustillverkare som kändes trygg, stabil och gedigen. Det fann vi i Eksjöhus. Dessutom fick vi otroligt bra kontakt med vår säljare John. Han var verkligen ett stort stöd genom hela husresan, berättar Magnus.

I sitt första möte med John fastnade paret för husmodellen Larvik. Men det visade sig vara för stort. Sedan Holmsjö, men där stämde inte planlösningen. Ett tydligt krav var nämligen att till fullo maximera den förtrollande utsikten över Åredalen och Åresjön.

– John lyssnade in oss och föreslog till slut Karlsö. Med sina 122 kvadrat var det mindre än de andra husen, men med stora möjligheter att förändra det vi ville eftersom det tillhörde Eksjöhus mest flexibla husserie, Flex+. Så här i efterhand blev storleken helt perfekt.

Utsikt över Åresjön från hela huset.

Ett krav från Tobias och Magnus var utsikt från matsal, kök och sovrum. Helst också vardagsrum och badrum. Något som är fullt förståeligt när man blickar ut över Åresjön och Åreskutan från den högt belägna tomten.

– John visade oss hur vi kunde förändra Karlsö för att uppfylla våra önskemål. Bland annat satte vi in fler fönster runt matplatsen och ett extra fönster i sovrummet, så att vi kunde vakna till utsikten. Det blev precis lika härligt som vi hoppats på!

Utöver att bjuda in naturen, ville Tobias och Magnus också skapa ett hem med plats att bjuda in vänner och bekanta. Tobias, som älskar att laga mat, önskade ett stort kök med generösa ytor och gott om förvaring. Och så blev det. Genom att låta förhöja köksskåpen, förstora köksön och bygga ett större skafferi skapade man rum för både större förvaring och större matupplevelser i köket.

Det specialbyggda skafferiet i köket.

Just extra förvaring är något som kännetecknar parets skräddarsydda Karlsö. Skafferiet i köket krävde att den ursprungliga köksingången flyttades, vilket skapade en extra hall med, just det, extra förvaring. Även förvaringen i tvättstugan och groventrén utökades för att rymma det nya livet i Åre.

Tvättstugan med mycket förvaring.

– Vi funderade mycket över förvaringen, men bestämde oss till slut för att sätta in extra skåp även i tvättstugan. Vi utökade till och med vår carport för att få rum med all utrustning, trots att vi bara har en bil. Det är vi tacksamma över nu. Men var kommer alla prylar ifrån? Skrattar Magnus.

Förvaringen gjorde stor skillnad för Tobias och Magnus. Men det som verkligen får besökarna att höja på ögonbrynen är den stil som går som en röd – eller snarare grå – tråd genom huset. Ett uttryck signerat Tobias, som tillsammans med Magnus ville hitta en ny känsla i deras första gemensamma hem.

– Vi ville skapa en enhetlig stil som vi båda trivdes i och samtidigt komma så långt ifrån en traditionell fjällstuga vi bara kunde. Vi ville också spegla det omgivande landskapet, och inspirerades därför mycket av naturnära material som bränt trä och gråsten.

Akustikpanelen i vardagsrummet.

En oväntad, men lyckad, inredningsdetalj är den akustikpanel som Tobias och Magnus valde att sätta in i huset. Panelerna döljs med ribbor av svart ask och blir därmed en både praktiskt och stilfull inredningsdetalj.

– Vi funderade mycket över både ljus och ljud i huset eftersom vi valde bort gardiner. Det resulterade i akustikpaneler som vi är otroligt nöjda med. Tillsammans med glaspartierna bidrar de till att knyta ihop ute med inne, där panelernas svarta träribbor plockar upp den mattsvarta fasaden.

Hela huset inreddes på tre timmar eftersom allt redan var beställt och levererat. Gedigen research och god planering innebar genomtänka och kloka val – från planlösning till inredning. Tack vare sitt förarbete och stödet från säljaren John ser makarna Ljung därför tillbaka på en trygg och behaglig husresa där allt gick rätt. Nästan.

– Vi missade att insidan på fönstren vi beställt var vita. Det var ett beslut som fattades tidigt i processen innan vi valt kulör på väggarna. När fönstren kom upp insåg vi att – det här går ju inte. Tack vare flexibla målare löste vi det utan problem. Man kan faktiskt inte tänka på precis allt, skrattar Magnus.

Tobias och Magnus bästa tips för dig som ska bygga hus

 • Tänk på belysningen!
  ”Det kan låta onödigt, men rätt ljus gör fantastiskt stor skillnad för hur du upplever huset. Vi hade turen att bo granne med en ljusdesigner som hjälpte oss med handfasta tips. Det gjorde enorm skillnad för känslan, men också praktiskt för hur vi valde att placera eluttag med mera. Om du inte har turen att bo granne med en ljusdesigner, anlita en konsult eller gör din egen research. Det är det värt!”
 • Använd post-its!
  ”När vi planerade vår inredning skrev vi ut en planritning på hederligt papper och klippte ut skalenligt korrekta ”möbler” från post-its. Som ett dockskåp, ungefär. Det var förvånansvärt effektivt och hjälpte oss att få en uppfattning om var det kunde blir trångt eller var vi behöver planera för mer möbler.”
 • Förvaring, förvaring, förvaring!
  ”Vi är ju förtjusta i förvaring, så är det. Men ju tidigare du tänker in förvaringen, desto mer kommer du tacka dig själv när huset är klart. Det är svårt att överskatta behovet av förvaringsutrymme. Vi har inte ångrat ett enda extra skåp. Till och med vår dubbla carport, som kändes onödig i början, är nu fylld till brädden med snöslunga, vattenslangar, gräsklippare och allt annat vi inte visste att vi behövde som husägare.”

Foto: Amanda Freskgård

Fler foton från Åregrabbarnas hus

Husmodell

Karlsö

Bruksarea
122 m2
Plan
1
Antal rum
3 rum och kök
Serie
Flex+

Prisuppskattning

Vad kostar det här huset?

Huset på den här sidan är anpassat från en grundmodell. Husets pris varierar beroende på hur planlösningen förändras, tillvalen du gör och var i landet du vill bygga. Vill du veta vad det här huset kostar att bygga där du bor? Fyll i formuläret så hör vi av oss inom kort.  Har du en tomt?

  Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
  Privacy Policy och Terms of Service.

  Tack för din förfrågan!

  Din prisförfrågan är skickad

  Inom kort kommer du få svar från närmsta Eksjöhuskontor på din fråga.

  Visst har du våra inspirerande kataloger redan?

  Beställ katalog

  Kundberättelser

  Fler kundberättelser

  Kundberättelse

  Snickarlyckan på Lugnet

  På landet strax utanför Köping hittade Emma och Daniel äntligen Lugnet. Vid det röda torpet med det rogivande namnet byggde de sitt eget bullerbyhus och uppfyllde den gemensamma drömmen om ett boende på landet.

  Kundberättelse

  Pampigt med herrgårdskänsla

  Längtan efter livet på landet växte sig stor för Carina och Markus efter att de bott i lägenhet i Stockholm under en tid. Till slut valde de att slå till på en idyllisk tomt på landet, omgiven av hästhagar. Nu kunde drömmen om ett hem i sekelskiftesstil äntligen förverkligas.

  Vy över Eksjöhus Prio 143 med pool och trädgård

  Kundberättelse

  Film: Ett hem att längta till

  I Kalmar bor Jenny och Peter. När de skulle flytta ihop började de först leta begagnat hus. Men så körde de förbi ett område där det börjat byggas nya hus och insåg att det kändes roligare att bygga ett nytt i stället.
  – Och då tänkte vi att ska vi nu göra det, då ska vi bygga ett hus som vi längtar hem till, inte bort från. Att det är där vi vill vara, berättar Peter.

  Mina favoriter

  Laddar...

  Vill du komma i kontakt med ditt lokala säljkontor, ställa frågor och få prisindikation på flera husmodeller samtidigt?

  Du har inte valt ut några favoriter bland våra husmodeller

  Använd hjärtsymbolen för att spara dina favoriter. När du är klar kan du få pris och mer information här.

  Kontakta mig

  Vänligen kontakta mig här

  Fyll i formuläret så kommer jag svara dig så fort jag har möjlighet. Vill du hellre ringa, slå en signal på numret nedan.

  Med vänlig hälsning

   Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
   Privacy Policy och Terms of Service.

   Tack för din förfrågan!

   Din fråga är skickad

   Inom kort kommer jag att ta kontakt med dig.

   Kontakt

   Ställ din fråga

   Är du nyfiken på att bygga hus, men inte säker på var du ska börja? Vi är här för att hjälpa dig, oavsett var du befinner dig i ditt beslutsfattande.

   Ingen fråga är för liten eller för tidig.

   Fyll i vårt enkla formulär för att ställa dina frågor – det är helt förutsättningslöst. En representant från vårt närmsta kontor kommer att kontakta dig snart för att svara på dina frågor och diskutera dina idéer.

   Det finns inga förpliktelser, bara möjligheter. Låt oss tillsammans utforska din dröm om att bygga hus!

   Fyll i formuläret så återkommer vi inom kort.

    Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
    Privacy Policy och Terms of Service.

    Tack för din förfrågan!

    Din fråga är skickad

    Inom kort kommer närmsta kontor att ta kontakt med dig.