• 3 min läsning

Var påläst, nyfiken och tänk på elen

Jonas och Sarah Högquist har under våren 2020 haft tvåårsbesiktning för sitt Södergården-hus (offerthus) i Läckeby, strax norr om Kalmar. Jonas Högquist har tre konkreta råd till den som går i husbyggartankar. De handlar om att läsa på, titta på hur andra har gjort och att lägga lite extra tid på el och belysning.

Dela med andra

Södergården (offerthus) - kök

I mars 2018 flyttade Jonas och Sarah Högquist in i en nybyggd villa från Eksjöhus. Ett Södergården-hus som i stort sett följer originalritningen till punkt och pricka.

– Modellen passar våra behov perfekt och vi såg ingen anledning till att ändra på planlösningen. Det enda lilla vi har gjort är att ändra två mindre förråd till en walk in closet innanför vårt sovrum, säger Jonas.

Södergården är ett rymligt hus med stora öppna ytor kring kök och vardagsrum. Här är det också öppet upp i nock vilket ger en känsla av rymd.

– Den delen av huset föll vi båda för – och att det är välplanerade utrymmen med till exempel klädkammare i barnens rum.

Det var faktiskt så att Jonas och Sarah letade efter den perfekta husmodellen var och en på sitt håll under en fas då paret började funderade på att bygga nytt. En dag sade båda två att de hittat ett hus som de tyckte om. Båda hade valt Södergården.

Södergården (offerthus) - exteriör

Vi hade kollat på nätet och beställt hem kataloger och var båda väldigt engagerade. Det var nästan lite komiskt att vi föll för samma hus. Bra för husfriden var det också, skrattar Jonas som tycker att huset sticker ut lite bland övriga nybyggda hus runt Kalmar.

Jonas & Sarah Högqvist, Ägare av Södergården (offerthus)

– Det är ett hus där det händer lite. Vi kände nog båda att vi ville undvika de enklaste och mest fyrkantiga husen. Idag tycker vi att vi har ett hus med en klassisk stil som både är modernt och lite gammaldags. Det passar oss.

Tvåårsbesiktning görs på alla nybyggda hus, om husägaren vill. Husägaren kontaktar då en oberoende besiktningsman som tillsammans med kunden och Eksjöhus säljare går igenom huset. Jonas säger att det i det stora hela varit väldigt få brister under hela husresan och att han och Sarah kan se tillbaka på en problemfri process.

Med husbygget i fräscht minne och med tvåårsbesiktningen avklarad kan Jonas skicka med tre tips (och ett bonustips) till de som sitter hemma med huskatalogerna idag.

Södergården (offerthus)

Tre tips till dig som husbyggare

  1. Ta reda på så mycket som möjligt själv. Ska du bygga hus så gäller det att vara ganska påläst. Det finns alltid småsaker som går att välja till, välja bort eller ändra på. Att få med de grejerna från början och inte behöva ångra sig i efterhand är mycket värt. Säljaren kan omöjligen få med allt i sin information och du har ett eget ansvar.
  2. Lägg lite extra tid på el. Det är ett bra exempel på ovanstående. Det finns ett standardutförande vad gäller eldragning och vill du ha något utöver det, som extra uttag, automatiserad belysning eller ett lamputtag med flera strömbrytare så tas det med elektrikern vid en elgenomgång. Vi valde till exempel till en automatiserad fasadbelysning.
  3. Surfa runt och titta på hur andra har gjort som bygger den modell av hus som du ska bygga. Det finns mycket information på Instagram och jag var mycket inne i Facebookgruppen ”Vi som bygger eller har byggt med Eksjöhus”. Inspiration är alltid bra och det blir snabbt tydligt vad du själv vill, och inte vill, ta efter.
  4. Ett bonustips som är lite personligt är att gradera upp innerväggarna till OSB-skivor utöver de vanliga gipsväggarna. Det är ingen stor kostnad och allt blir smidigare när saker ska upp på väggen.

Kundanpassat

Kundanpassat hus

Det här huset är ett kundanpassat hus. Vill du bygga det här eller ett hus utifrån dina idéer och tankar? Prata med närmsta Eksjöhuskontor.

Kontakta oss

Vill du ha en liknande lösning?

Känner du att du blev inspirerad av det här huset? Kontakta gärna oss och boka in ett möte med oss för att få veta mer.

Kundberättelser

Fler kundberättelser

Kundanpassat hus - exteriör

Kundberättelse

En idyll i flera nivåer

Anette och Björn Citron hade inte ens lekt med tanken på att flytta från sin villa i centrala Växjö. De trivdes bra i området, med ett behagligt lugn och fantastiska grannar. Men kanske skulle en dold sjötomt kunna locka dem därifrån?

Prio 158 - kök

Kundberättelse

Njutbart uteliv runt Prio-huset i Kalmar

Malin Bolanders och Simon Elmqvists husresa började med en rad husvisningar. På vägen insåg de att många av husen behövde fixas och renoveras för att uppfylla deras önskemål. För att kunna checka av sin önskelista, och slippa lägga tid och pengar på renovering, blev lösningen att bygga nytt. Valet blev ett Eksjöhus Prio 158.

Prio 141 vardagsrum

Kundberättelse

Prio Småland när familjen flyttade till Gotland

Maria Blomqvist och hennes familj startade sin resa mot drömhuset när de köpte en fristående tomt i litet villaområde i Väskinde på Gotland. Efter det började jakten efter det perfekta huset utifrån familjens önskemål och krav. Valet blev ett kvadratmetereffektivt PRIO 141.

Kaptensgården exteriör

Kundberättelse

Med känsla från förra sekelskiftet

Fredrik och Sandra bodde på 50 kvadratmeter med två barn och husdjur när de fick möjlighet att köpa en lantligt belägen tomt strax utanför Stockholm. Nu bor de i sitt drömhus – ett klassiskt hus med snickarglädje, rejäla furugolv och en modern, social planlösning som bjuder in till middagar och fester.

Mina favoriter

Laddar...

Vill du komma i kontakt med ditt lokala säljkontor, ställa frågor och få prisindikation på flera husmodeller samtidigt?

Du har inte valt ut några favoriter bland våra husmodeller

Använd hjärtsymbolen för att spara dina favoriter. När du är klar kan du få pris och mer information här.