• 40 min läsning

Var påläst, nyfiken och tänk på elen

Jonas och Sarah Högquist har under våren 2020 haft tvåårsbesiktning för sitt Södergården-hus (offerthus) i Läckeby, strax norr om Kalmar. Jonas Högquist har tre konkreta råd till den som går i husbyggartankar. De handlar om att läsa på, titta på hur andra har gjort och att lägga lite extra tid på el och belysning.

Dela med andra

Södergården (offerthus) - kök

I mars 2018 flyttade Jonas och Sarah Högquist in i en nybyggd villa från Eksjöhus. Ett Södergården-hus som i stort sett följer originalritningen till punkt och pricka.

– Modellen passar våra behov perfekt och vi såg ingen anledning till att ändra på planlösningen. Det enda lilla vi har gjort är att ändra två mindre förråd till en walk in closet innanför vårt sovrum, säger Jonas.

Södergården är ett rymligt hus med stora öppna ytor kring kök och vardagsrum. Här är det också öppet upp i nock vilket ger en känsla av rymd.

– Den delen av huset föll vi båda för – och att det är välplanerade utrymmen med till exempel klädkammare i barnens rum.

Det var faktiskt så att Jonas och Sarah letade efter den perfekta husmodellen var och en på sitt håll under en fas då paret började funderade på att bygga nytt. En dag sade båda två att de hittat ett hus som de tyckte om. Båda hade valt Södergården.

Södergården (offerthus) - exteriör

Vi hade kollat på nätet och beställt hem kataloger och var båda väldigt engagerade. Det var nästan lite komiskt att vi föll för samma hus. Bra för husfriden var det också, skrattar Jonas som tycker att huset sticker ut lite bland övriga nybyggda hus runt Kalmar.

Jonas & Sarah Högqvist, Ägare av Södergården (offerthus)

– Det är ett hus där det händer lite. Vi kände nog båda att vi ville undvika de enklaste och mest fyrkantiga husen. Idag tycker vi att vi har ett hus med en klassisk stil som både är modernt och lite gammaldags. Det passar oss.

Tvåårsbesiktning görs på alla nybyggda hus, om husägaren vill. Husägaren kontaktar då en oberoende besiktningsman som tillsammans med kunden och Eksjöhus säljare går igenom huset. Jonas säger att det i det stora hela varit väldigt få brister under hela husresan och att han och Sarah kan se tillbaka på en problemfri process.

Med husbygget i fräscht minne och med tvåårsbesiktningen avklarad kan Jonas skicka med tre tips (och ett bonustips) till de som sitter hemma med huskatalogerna idag.

Södergården (offerthus)

Tre tips till dig som husbyggare

 1. Ta reda på så mycket som möjligt själv. Ska du bygga hus så gäller det att vara ganska påläst. Det finns alltid småsaker som går att välja till, välja bort eller ändra på. Att få med de grejerna från början och inte behöva ångra sig i efterhand är mycket värt. Säljaren kan omöjligen få med allt i sin information och du har ett eget ansvar.
 2. Lägg lite extra tid på el. Det är ett bra exempel på ovanstående. Det finns ett standardutförande vad gäller eldragning och vill du ha något utöver det, som extra uttag, automatiserad belysning eller ett lamputtag med flera strömbrytare så tas det med elektrikern vid en elgenomgång. Vi valde till exempel till en automatiserad fasadbelysning.
 3. Surfa runt och titta på hur andra har gjort som bygger den modell av hus som du ska bygga. Det finns mycket information på Instagram och jag var mycket inne i Facebookgruppen ”Vi som bygger eller har byggt med Eksjöhus”. Inspiration är alltid bra och det blir snabbt tydligt vad du själv vill, och inte vill, ta efter.
 4. Ett bonustips som är lite personligt är att gradera upp innerväggarna till OSB-skivor utöver de vanliga gipsväggarna. Det är ingen stor kostnad och allt blir smidigare när saker ska upp på väggen.

Kundanpassat

Kundanpassat hus

Det här huset är ett kundanpassat hus. Vill du bygga det här eller ett hus utifrån dina idéer och tankar? Prata med närmsta Eksjöhuskontor.

Kontakta oss

Vill du ha en liknande lösning?

Känner du att du blev inspirerad av det här huset? Kontakta gärna oss och boka in ett möte med oss för att få veta mer.

Kundberättelser

Fler kundberättelser

Kundberättelse

Snickarlyckan på Lugnet

På landet strax utanför Köping hittade Emma och Daniel äntligen Lugnet. Vid det röda torpet med det rogivande namnet byggde de sitt eget bullerbyhus och uppfyllde den gemensamma drömmen om ett boende på landet.

Kundberättelse

Pampigt med herrgårdskänsla

Längtan efter livet på landet växte sig stor för Carina och Markus efter att de bott i lägenhet i Stockholm under en tid. Till slut valde de att slå till på en idyllisk tomt på landet, omgiven av hästhagar. Nu kunde drömmen om ett hem i sekelskiftesstil äntligen förverkligas.

Vy över Eksjöhus Prio 143 med pool och trädgård

Kundberättelse

Film: Ett hem att längta till

I Kalmar bor Jenny och Peter. När de skulle flytta ihop började de först leta begagnat hus. Men så körde de förbi ett område där det börjat byggas nya hus och insåg att det kändes roligare att bygga ett nytt i stället.
– Och då tänkte vi att ska vi nu göra det, då ska vi bygga ett hus som vi längtar hem till, inte bort från. Att det är där vi vill vara, berättar Peter.

Mina favoriter

Laddar...

Vill du komma i kontakt med ditt lokala säljkontor, ställa frågor och få prisindikation på flera husmodeller samtidigt?

Du har inte valt ut några favoriter bland våra husmodeller

Använd hjärtsymbolen för att spara dina favoriter. När du är klar kan du få pris och mer information här.

Kontakta mig

Vänligen kontakta mig här

Fyll i formuläret så kommer jag svara dig så fort jag har möjlighet. Vill du hellre ringa, slå en signal på numret nedan.

Med vänlig hälsning

  Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
  Privacy Policy och Terms of Service.

  Tack för din förfrågan!

  Din fråga är skickad

  Inom kort kommer jag att ta kontakt med dig.

  Kontakt

  Ställ din fråga

  Är du nyfiken på att bygga hus, men inte säker på var du ska börja? Vi är här för att hjälpa dig, oavsett var du befinner dig i ditt beslutsfattande.

  Ingen fråga är för liten eller för tidig.

  Fyll i vårt enkla formulär för att ställa dina frågor – det är helt förutsättningslöst. En representant från vårt närmsta kontor kommer att kontakta dig snart för att svara på dina frågor och diskutera dina idéer.

  Det finns inga förpliktelser, bara möjligheter. Låt oss tillsammans utforska din dröm om att bygga hus!

  Fyll i formuläret så återkommer vi inom kort.

   Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
   Privacy Policy och Terms of Service.

   Tack för din förfrågan!

   Din fråga är skickad

   Inom kort kommer närmsta kontor att ta kontakt med dig.