• 6 min läsning

Bygga nytt – en snabbare väg till ett billigare och mer energieffektivt hus?

Att bygga ett nytt Eksjöhus kan vara både billigare och mer energieffektivt än att rusta upp ett äldre hus. Hur går det ihop egentligen? Vi förstår om det låter konstigt, men husets uppvärmningskostnad avgörs faktiskt redan innan det är färdigbyggt.

Dela med andra

Att bygga ett nytt Eksjöhus kan vara både billigare och mer energieffektivt än att rusta upp ett äldre hus. Hur går det ihop egentligen? Vi förstår om det låter konstigt, men husets uppvärmningskostnad avgörs faktiskt redan innan det är färdigbyggt.

Den största energitjuven är ett otätt hus. Det spelar ingen roll hur effektivt du värmer upp det om värmen inte stannar kvar inomhus. Därför är husets konstruktion – det vi på Eksjöhus kallar klimatskal – det absolut viktigaste för en hög energieffektivitet.

David Norrman, Teknisk chef

Hus med självdrag kan drabbas av fukt och mögel

Otäta hus ger inte bara högre energikostnader, de kan också drabbas av fukt och mögel. Det skriver försäkringsbolaget Gar-Bo i rapporten Täta hus. Rapporten avlivar också myten om att självdrag är något positivt. I själva verket är det tvärtom.

Anledningen till att äldre och otäta hus inte drabbades av fukt- och mögelskador beror inte på att de är otäta, utan på hur de värmdes upp. Eld kräver mycket syre, vilket får murstocken att fungera som en kraftfull frånluftsventil. Det ger en god cirkulation som motverkar fukt och mögel. Så länge du eldar, ska sägas.

Men energieffektivt, det är det inte. Den mesta av värmen försvinner ut genom skorstenen, därav uttrycket elda för kråkorna. Dessutom ökar risken för fukt och mögel när du slutar elda regelbundet. Då behövs ofta en ny ventilationslösning, vilket kostar.

Dyrt och svårt att täta äldre hus

Ett tätt skal är alltså nyckeln till ett energieffektivt boende. Men att få ett äldre hus helt tätt är nästintill omöjligt i praktiken.

– Att få nya hus helt täta kräver enormt mycket arbete. Att täta äldre hus är ännu svårare. Allt läcker nämligen – skarvar, fönster, väggar och fogar där väggar och golv möts. Ett vanligt läckage är faktiskt otäta el-dragningar som går igenom ytskikten, berättar David.
Därför börjar arbetet med ett energieffektivt hus redan i vår husfabrik, där vi monterar väggarna i en torr och kontrollerad miljö. Men egentligen avgörs energieffektiviteten redan hos arkitekterna och konstruktörerna på Eksjöhus.

– Det måste bli rätt från början. Vår väggkonstruktion, vår byggprocess och till och med våra planlösningar är genomtänkta utifrån målet om en hög energieffektivitet, berättar David.

Täta hus bevis på en bra byggprocess

Enligt Gar-Bos rapport är täta hus ett bevis på hur väl byggprocessen och samarbetet mellan hustillverkaren och entreprenörerna fungerar. En slarvigt dragen el-ledning eller en otät skarv kan nämligen räcka för att skapa stora läckage.

Vi provtrycker alla nya Eksjöhus, något inte alla hustillverkare gör. Det innebär att vi får direkt besked om huset är tätt eller inte. Det ställer stora krav på både oss och våra leverantörer. Men det ger också en stor trygghet till dig som husköpare. Och framför allt leder det till ett billigare boende, säger David.

Provtryckningen är en stor trygghet för dig som husköpare. Att åtgärda felen i efterhand kan kosta stora summor, enligt Gar-Bo:

”Det är svårt att komma åt att åtgärda otätheterna …. I sämsta fall innebär det att ingrepp måste göras i inredningar och ibland även i våtrum. Många ärenden som reglerats genom Byggfelsförsäkringen har kostat flera hundra tusen kronor.”
– Täta hus, GarBo, 2016, sida 15.

Prio 141 en av de mest energieffektiva husmodellerna

Alla nya hus som byggs i Sverige idag måste vara energiklass c eller bättre. Ett nytt Eksjöhus uppfyller kraven, ofta med god marginal. Provtryckningarna visar att Eksjöhus ofta får värden under 0,3 l/s m2 (luftläckage per kvadratmeter vid ett lufttryck av 50 pascal). Som en jämförelse går gränsvärdet för så kallade passivhus vid 0,3 l/s m2.

En av Eksjöhus mest energieffektiva husmodeller är Prio 141. Med över 100 utförda provtryckningar registrerades ett medelvärde på låga 0,20 l/s m2.

Prio 141

Med så låga värden kan ett Prio 141 från Eksjöhus – när det gäller täthet i konstruktionen –alltså jämföras med det som brukar kallas lågenergihus eller passivhus.

Hela Prio-serien uppvisar extremt hög lufttäthet, något som i grunden handlar om konstruktionen, enligt David.

– Vår Prio-serie är ett bevis på att konstruktionen avgör hur tätt huset blir. Prio-husen kännetecknas av stora och öppna ytor, med relativt få vinklar och vrår. Det ger inte bara ett hus som är lätt att värma upp och trivsamt att umgås i, utan också ett hus med färre skarvar som kan läcka värme.

Men kan nya hus bli för täta?

Det finns dem som menar att dagens hus är för täta och att självdraget i äldre hus rentav är hälsosamt. Hur ligger det till egentligen?

– Ett tätt hus innebär inte ett hus utan ventilation, vilket många verkar tro. Tvärtom har du betydligt större kontroll på din inomhusmiljö eftersom det är en balans mellan lufttrycket ute och inne. Du är inte utelämnad åt självdrag, vilket påverkas av väder och vind, utan kan njuta av en hälsosam inomhusluft oavsett hur vädret ser ut, berättar David.

Ett nytt Eksjöhus är en god investering

Att nå samma höga energieffektivitet (och låga driftskostnader) i ett äldre hus är otroligt svårt. De insatser du behöver göra för att täta huset går sällan att räkna hem när arbetet är klart. Att bygga ett nytt Eksjöhus kan därför visa sig vara en snabbare väg till ett billigare och mer energieffektivt boende. Hur konstigt det än låter.

Kontakta oss

Har du några funderingar eller frågor?

Hör av dig till ditt närmaste Eksjöhuskontor, så hjälper vi dig vidare

Mina favoriter

Laddar...

Vill du komma i kontakt med ditt lokala säljkontor, ställa frågor och få prisindikation på flera husmodeller samtidigt?

Du har inte valt ut några favoriter bland våra husmodeller

Använd hjärtsymbolen för att spara dina favoriter. När du är klar kan du få pris och mer information här.

Kontakta mig

Vänligen kontakta mig här

Fyll i formuläret så kommer jag svara dig så fort jag har möjlighet. Vill du hellre ringa, slå en signal på numret nedan.

Med vänlig hälsning

    Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
    Privacy Policy och Terms of Service.

    Tack för din förfrågan!

    Din fråga är skickad

    Inom kort kommer jag att ta kontakt med dig.

    Kontakt

    Ställ din fråga

    Är du nyfiken på att bygga hus, men inte säker på var du ska börja? Vi är här för att hjälpa dig, oavsett var du befinner dig i ditt beslutsfattande.

    Ingen fråga är för liten eller för tidig.

    Fyll i vårt enkla formulär för att ställa dina frågor – det är helt förutsättningslöst. En representant från vårt närmsta kontor kommer att kontakta dig snart för att svara på dina frågor och diskutera dina idéer.

    Det finns inga förpliktelser, bara möjligheter. Låt oss tillsammans utforska din dröm om att bygga hus!

    Fyll i formuläret så återkommer vi inom kort.

      Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles
      Privacy Policy och Terms of Service.

      Tack för din förfrågan!

      Din fråga är skickad

      Inom kort kommer närmsta kontor att ta kontakt med dig.