Deras tidigare villa hade varit deras hemvist 20 år, men så småningom dök ett hus med ett fantastiskt läge upp och de gav sig in i en budgivning. De förlorade den däremot, men detta startade processen att vilja hitta ett nytt boende nära en sjö. De insåg samtidigt att de inte ville köpa en tomt med ett befintligt hus.

– Då hade vi fått läget, men inte huset vi ville ha. Vi började därför fundera över om vi inte skulle börja titta efter en tomt med ett hus som vi kunde riva för att sedan bygga ett nytt. Efter att ha varit iväg och checkat läget i områden vid sjöar i nära anslutning till Växjö så körde vi förbi ett område och kände att: Herregud, vad är detta? Det var så fint och vi hade aldrig ens varit där.

Optimalt solläge

Två veckor senare, mitt i högsommaren, kom det ut en fritidshusfastighet i området på Hemnet. De budade och vann. Tomten på 1 600 kvadratmeter låg i slutet av landsvägen där allt öppnar upp sig och möter vattnet.

– Vår tomt var däremot en tät skog och mäklaren hade huggit upp några träd framför huset för att kunna säga att tomten hade sjöutsikt. Både gran- och lövskog samt grenar i varje hörn gjorde att många inte såg utsiktspotentialen. Så budgivningen blev inte lika hetsig som den kunde blivit och en del kände nog inte heller att de skulle orka skövla skog, riva stugan och bygga nytt. Grattis till husköpet, men kan ni se sjön?

– Jodå, trots att vi inte är första ledet av hur ner mot vattnet har vi utsikt 180 grader mot sjön. Efter att skövlingsarbetet var gjort och tomten blev byggbar backade vi bak huset på tomten för att få möjlighet att bygga en trädgård som badar i sol.

Med trädgården som grund

Utmaningen när de väl skövlat skogen var dock att tomten sluttade rätt rejält, med fyra meter i höjdskillnad på diagonalen så det innebär en tomt med många nivåer. När de väl skulle välja husmodell så kände de att ett fint hus blir ännu finare med en fin trädgård – så innan de sökte bygglov anlitade de en trädgårdsdesigner.

– Samarbetet med designern Eva Uppsäll på Greenery Studio i Älmhult och hennes råd var det som sedan fick fram vår drömtomt – som i sin tur bestämde hur huset skulle placeras på tomten. Bygglovet innehöll sedan designen av alla höjder, pergolor, växthus och allt som vi därefter utgick ifrån. När man väl bygger hus så är det så mycket pengar ändå, så att ta in en trädgårdsdesigner
för 10 – 15 000 kronor för trädgården är en pyttesumma i sammanhanget. Vid valet av leverantör hade de två alternativ i slutändan, varav Eksjöhus var en av dem. De kände att de kunde möta dem med det mest spännande husförslaget.

– Och att de är kända för att de står för kvalitet samt är från trakten gjorde att valet föll på dem. Anette och Björn visste att de ville bygga ett enplanshus, med tankar kring framtiden och att deras döttrar som var 19 och 21 snart skulle flytta ut.

– Det här skulle bli vår nya bebis som vi skulle fostra i 15 år framåt. Min man är 51 och jag 48 så i detta huset ska vi bli gamla. Vi hade dessutom betalat av mycket på vårt tidigare hus och har bra löner så vi kände att vi verkligen kunde ta ut svängarna. Vi ville inte välja ett standardhus med låsta planlösningar, utan göra exakt det vi ville.

Lyckad byggprocess

Själva bygget efter att tomten väl var förberedd gick snabbt. Både Anette och hennes man är handlingskraftiga personer och de hade helentreprenad som tog hand om byggprocessen. Hon betonar att de hade tur med kontakterna som ställde upp med kort varsel och även deras granne hade samma behov så båda tomterna kunde förberedas samtidigt. Anette beskriver även att de hade en rak och tydlig säljare som gav dem all information de behövde.

– Processen fungerade riktigt bra. Tidplanen höll, kalkylen höll, utfästelsen höll och under bygget fick vi när vi ville komma in i huset. Vi hade en jättebra relation och fick alltid ett samtal om det fanns flera sätt att lösa något på för att han skulle kunna visa oss alternativen och låta oss välja. De var proaktiva och förankrade alla möjligheter med oss men det var vi som ägde valen. Så det kändes verkligen att allt gått rätt till när vi fick nycklarna!

Som kräsna, pålästa kunder kanske de hade kunnat välja ett arkitektritat hus, men hos Eksjöhus fick de bra bollplank och de fungerade perfekt i samarbetet för att rita upp deras drömhem.
– Vi hade stunder när vi satt och ritade upp huset i sketch-appar för att få fram den visuella 3D-känslan för att kunna se hur ett rum skulle kännas, hur olika storlekar på fönster skulle påverka utformningen. För att hitta rätt husmodell som skulle ta tillvara dygnets alla soltimmar behövde de leta utanför standardhussortimentet. Majoriteten av modellerna har vardagsrummet på motsatt sida av fasaden från entrén sett, medan de sökte vardagsrum och entré som låg placerade på samma sida för att sjöutsikten skulle tas tillvara på bästa sätt.

– Vi fick leta en del och tillsammans med säljaren på Eksjöhus fann vi en modell i deras arkiv som inte längre finns i katalogerna. Från den modellen insåg vi hur vi behövde placera rummen och vi hade möjlighet att vrida och vända på alla väggar både in- och utvändigt och sätta fönster och tak hur vi ville. Slutprodukten blev en ritning utifrån modellen, med vissa igenkänningar, men det går knappt se att det är samma hus.

– Tanken var att vi skulle bygga ett mindre hus än vårt befintliga, men det slutade med att det blev lika stort då vi verkligen ville ha rymliga rum.

Maxat med fönster och dörrar

Med planlösningen ville de skapa en rymd i vardagsrummet som nu är 33 kvadratmeter. Även ett stort kök var viktigt, vilket är på hela 33 kvadratmeter även det. Inuti var rymd och öppenhet kriterier och likaså en köksö och kamin. Huset har även väldigt mycket fönster.

– Sedan har vi satsat på många glasade dörrar så vi har till exempel altandörr ut från badrummet. Vi bor ju nära en sjö så genom att gå direkt ner till sjön via badrummet gör att vi slipper blöta ner parketten om vi ska ner och bada. Skulle vi framöver installera ett spabad så sätter vi det precis utanför badrummet.

De har även en stor altandörr från sovrummet samt två helglasade dörrar ut från köket mot vardera väderstreck. Även en dörr ut finns från teverummet och tvättstugan.
– Med alla dörrar har vi en stor närhet ut till trädgården. Planlösningen känns väldigt öppen trots väggar mellan kök, sovrum och teverum. Det är ett socialt hus som gör att man kan dra sig undan i olika delar, men ändå känna närheten till varandra.

– Den öppna planlösningen är väldigt värdefullt för oss och vi ville bygga bort korridorskänslan. Vi har dessutom valt skjutdörrar på toaletterna, för vi ville inte att dörrarna bara skulle stå öppna och se trista ut.

Tidsbeständiga val

När de valde material och annat för insidan så ville de ha hög kvalitet, men inte spendera mer än de behövde. De har därför valt mycket standard hos Eksjöhus men exempelvis valt kompositsten i stället för laminatbänkskiva i köket, de har valt fläkten och blandarna de ville ha samt uppgraderat vitvarorna. Sedan har de standardgolv i hela huset, 120 kvadratmeter flytande golv utan skarvar.

– Det blev väldigt fint. Vi adderade sedan de extra glasdörrarna och har varit angelägna om att göra val som står sig över tid. Kulörerna i huset höll på att bli mer lekfulla och vågade, men de insåg att det var bättre att ha vitt som grund inledningsvis för att succesivt kanske addera på när de ser hur skuggorna faller och hur allt ser ut i dagsljus.

– Vi har satsat på någon enstaka tapet men i övrigt blev det mycket målade väggar. Utvändigt hade vi tänkt ha ett vitt hus, vilket även var vad vi sökte bygglov för, men när modulerna kom grundmålade i grått satt jag och min man i två plaststolar på andra sidan gatan och såg huset växa fram. De kände då att grått vore riktigt snyggt. De åkte runt och tittade på massor av grå hus för att hitta rätt nyans, något de ägnade mycket tid åt. De ringde till och med på för att fråga om färgkoder.

– Sedan motsäger jag mig själv. Vi insåg att vitt som är så snyggt också är en otroligt vanlig färg på nybyggda hus i vår stad. Vi valde grått istället och kände oss lite halvmodiga som tog den näst vanligaste färgen.

Pampig köksmiljö

I köket var det viktigt med en köksö och de har inte vilken köksö som helst. Den består av fyra moduler och mäter 1,2 gånger 2,5 meter. Ifrån köket har de utsikt över sjön både när de lagar mat och när de äter.

– Vi har tolv fönster omkring matbordet och fyra är fullhöjdsfönster och flera andra går upp till taknock. Från matbordet så kan man direkt gå ut till två olika altaner. Den ena går ut mot ett entrétorg som ramas in av spaljéer och klätterväxter. Där ska vi ha vårt runda utemöblemang, krukor och dahlior. Den andra altanen från köket vetter mot söder där vi har vår utematdel med grill, pergola och där vi även går till växthuset och en härlig sittplats som finns där. De kan var de än befinner sig i huset välja vilket håll de vill öppna och gå ut mot för att få värme, skugga eller vad de nu önskar.

Strandkänsla i badrummen

I ena badrummet har de dubbelhandfat för att få varsin plats. Med färg och form har de velat skapa en känsla av svensk strand.

– Inte känslan av en gul sandstrand en solig dag, utan så svenska stränder kan se ut årets alla andra dagar. Vi valde stora plattor i beigegrå och ljusa toner för att hitta strandkänslan. Vi adderade även en kortvägg i mosaik, med tropiskt turkos för att ge en känsla av vatten, oavsett Sverige eller ett öparadis. Med fondväggen ville vi vara lite wild and crazy och lite mer vågade.

Hela bygget har pågått helt sömlöst. Anette nämner hur hon följde en del nybyggare på Instagram för att få inspiration och kunskap och inte sällan hör man att det sliter på relationen att bygga hus och att det kan bli en jobbig resa.

– Men vi kan inte relatera till detta och har inte känt av det överhuvudtaget, vår relation har i stället blivit ännu starkare!

Husfakta

HÄR BOR: Björn 51 år, Anette 48 år, Ellen 21 år och Alice Citron 19 år
VAR: Strax utanför Växjö
BOAREA: 167 kvm
ANTAL RUM: Tre sovrum, stort kök och vardagsrum, teverum,
två badrum och en rymlig tvättstuga med direktaccess till dubbelgarage.
TOMTAREA: 1 600 kvm
BYGGÅR: 2019
ARKITEKT: Pernilla Gustafsson
MODELL: Utgick från ett äldre kataloghus och anpassade det sedan
utifrån egna önskemål.

Text: Malin Svantesdotter, Vårt Nya Hus
Foto: Pernilla Larsson, Eksjöhus Gotland