Sandra och Egon bodde redan ute på Resarö, men i ett betydligt mindre hus, när de började diskussionerna om att flytta till någonting större. De hade börjat titta på några renoveringsobjekt, men allting kändes för dyrt eller svårt. Men däremot dök en annan möjlighet upp.
– Vi hade en tomt i släkten sedan många år tillbaka. Det var först min farfars innan mina föräldrar tog över den. Vi åkte och tittade och ju mer vi vistades på platsen desto mer kände vi att det var helt rätt för oss, berättar Sandra.
Tomten på dryga 2700 kvadratmeter var belägen mitt på Resarö och bestod främst av gammal brukad mark, men här fanns också såväl skog som berg – en naturnära plats med varierad terräng.
– Det fanns mycket växtlighet på tomten, däribland massor med vildhallon och rosor. Annars stod det bara ett gammalt hönshus på tomten – det var allt, säger Sandra.
Valde hus efter tomten
Hösten 2015 fick paret chansen att köpa loss tomten, och samtidigt skrev de också avtal med husleverantören Eksjöhus. Sandra och Egon hade många gånger promenerat förbi området där tomten låg och sett ett annat fint hus i samma stil som de själva var intresserade av. De frågade ägarna vem som hade byggt huset och fick numret till en säljare på Eksjöhus.
– Vi tittade på några andra husleverantörer också, men vi fastnade direkt för Eksjöhus. Vi fick stort förtroende för säljaren, och dessutom hittade vi en husmodell i deras sortiment som kändes helt rätt för tomten, säger Sandra.
Modellen som paret föll för var ”Kaptensgården”, ett tvåplanshus i klassisk stil på dryga 200 kvadratmeter och med hela 7 rum och kök. Huset var då helt nytt i Eksjöhus utbud och därför fanns det inte heller något referenshus att åka och titta på.
– Vi var först inne på en annan husmodell, men vi insåg ganska snabbt att det här huset skulle passa mycket bättre på tomten, berättar Sandra.
Bodde i sommarstuga
Paret valde att göra en hel del ändringar utifrån basmodellen, bland annat ville de bygga ut bottenvåningen och lägga till en veranda. På nedre plan ville man också förstora köket till hela 25 kvadratmeter. Dessutom ändrade man fönstersättningen, samt valde mer stilrena räcken till veranda och balkong.
– Vi ville ha stora sociala ytor på bottenvåningen, och placera de flesta sovrummen på övre plan istället. På det övre planet valde vi också att ta bort det tredje badrummet och göra större klädkammare till alla rum, berättar Sandra.
I augusti 2015 skickade man in bygglovshandlingarna till Vaxholms kommun, och efter några små ändringar gick bygglovet igenom. Samtidigt sålde familjen av sitt gamla hus och flyttade ut till en mindre stuga, också den belägen på Resarö.
– Vi bodde på 70 kvadratmeter i 9 månader! Men det gick faktiskt bättre än vi trodde från början. Med små barn är man ju nästan alltid samlade i ett och samma rum ändå. Det var rätt mysigt, säger Sandra.
I december drog markberedningen igång på tomten, och i januari kom den första husleveransen från Eksjöhus. Då familjen bodde så pass nära hade de god översikt över bygget, någonting som Sandra menar var en stor fördel:
– Även om vi inte var med och byggde någonting själva var det ändå väldigt givande att följa utvecklingen och se till så att allt gick rätt till. Vi var på bygget minst en gång om dagen.
Neutral bas
I juni 2016 stod så huset äntligen klart, och familjen fick nycklarna till sitt nya hem.
– Det kändes helt fantastiskt. Och det var en väldig lättnad att vi kom i hamn med det här projektet utan större problem, och att budgeten gick ihop, berättar Sandra.
Paret hade inställningen att de skulle flytta in i lugn och ro och låta saker ta sin tid, men redan under sommaren hann de ställa i ordning många av husets rum och komma igång med förberedelserna på tomten.
– Vi hade sex veckor där vi bara hängde hemma och boade in oss, det var supermysigt, säger Sandra.
Interiört har man valt att jobba med gedigna och naturliga material som går väl ihop med den klassiska stilen på huset. I sovrummen och i de sociala ytorna har man lagt in ett varmt plankgolv i ek. I hall, badrum och tvättstuga har man istället valt en grå klinker som imiterar kalksten. I kök och badrum har man satsat på klassiskt vitt klinker, vilket går fint ihop med den grå stenen. Vitt är också basen i övriga huset, även om man fått in en hel del färg med tapeter och accessoarer.
– Vi ville ha en neutral bas att jobba utifrån så att vi sedan kunde låta inredningen växa fram eftersom, säger Sandra.
Generöst arbetskök
Det stora arbetsköket är utan tvekan husets hjärta, och det märks att paret lagt ner mycket jobb på att få till det precis som de ville ha det.
– Vi började planera det redan under sommaren 2015, och det tog rätt lång tid att hitta rätt material och produkter. Men så blev vi väldigt nöjda i slutändan också, säger Sandra. Det blev både en långsittning med köksleverantören Vedum samt en med Eksjöhus innan man kommit fram till hur köket skulle bli, och hur det skulle placeras i köket då planlösningen behövdes ritas om. Paret visste att de ville ha ett vitt kök utan överskåp, och så skulle man få in en generös köksö med spishäll och diskho. Slutresultatet blev ett lantligt kök i klassisk stil men med alla moderna funktioner, däribland en lyxig vinkyl.
I anslutning till köket finns övriga sociala ytor med matplats och vardagsrum i fil. Trappan, tillsammans med ett platsbyggt skåp, fungerar som avgränsare i de annars öppna ytorna och gör att man får en ökad ”rumskänsla”. På bottenplan hittar man också ett sovrum, ett badrum samt en tvättstuga. De privata delarna med sovrum är förlagda till övervåningen där man också har klädförvaring samt ett större badrum.
– På planritningen för huset var övervåningens badrum egentligen reserverat för det stora sovrummet, men vi valde att istället öppna upp det så att alla på övervåningen kan använda det – det blev väldigt bra, säger Sandra.
Att hitta hem
Nu har familjen bott i huset i snart ett halvår, och allt som allt trivs de väldigt bra med sitt nya boende.
– Det är jättemärkligt, men det känns som att vi alltid har bott här. Vi har verkligen hittat hem – både med huset, platsen och tomten. Det bästa med huset är de stora sociala ytorna med köket, matplatsen och vardagsrummet – de utnyttjar vi verkligen. Men sen gillar vi också övervåningen som ger avskildhet och där det finns lite mer roliga ”vinklar och vrår”, berättar Sandra.
Alla som varit med om ett husbygge vet att det är ett omfattande och tidskrävande projekt att bygga nytt, men trots det menar paret att processen flöt på bra och utan större problem – mycket tack vare hjälpen de fick från husleverantören.
– Det jobbigaste var all väntan. När man bygger hus går det väldigt mycket upp och ner – ibland händer jättemycket och man tar flera steg framåt men däremellan är det långa vänteperioder, exempelvis när man väntar på bygglov. Det är en lång process, och då tog vårt bygge ändå bara 9 månader. Man har ju hört om andra som håller på i flera år, säger
Sandra.
Trots att det är jobbigt att vänta, menar paret att det också är viktigt att låta saker ta tid. Detta, menar Sandra och Egon, har varit en av nycklarna till att deras bygge blev så bra som det blev i slutändan.
– Stressa inte fram valet av hustyp. Utgå från tomten, väderstrecken och vad som passar in i miljön. Hitta någonting som tilltalar familjen och låt det ta den tid det tar.