Ljus är en del av inredningen som ibland kommer i skymundan. För oss som lever på nordliga breddgrader är ljuset extra viktigt – både för att skapa stämning och funktion.
— Ljus och belysning är så oerhört viktigt för oss i Sverige, framförallt under den mörka delen av året. En bra ljussättning funkar lika bra året om – och håller även över tid, säger Jonas Werning som tillsammans med Amanda Nedin Bymark är ljusdesigner på Phosforos Ljusdesign.

När du bygger ett nytt hus och har möjlighet att planera belysning i alla rum samtidigt kan det vara bra att börja med att fundera igenom vad de olika rummen ska användas till.
— Börja med att utvärdera rummet visuellt. Var är det mörkare respektive ljusare. Finns det något du vill ge extra mycket ljus? Tänk dig också in i allt du kommer att göra i ett visst rum. På så sätt kan man börja med att fundera på både i vilken höjd man behöver och vill ha ljus, men också vilken ljusstyrka, säger Amanda.
I en del rum, som till exempel tvättstugan, är det kanske bara en bra arbetsbelysning som behövs, medan det i andra rum som kök, vardagsrum och sovrum behövs lite tankearbete för att identifiera familjens behov.
— Det är också viktigt att man funderar på belysningens roll i planlösningen. Väljer du ett hus med öppen planlösning är det alltid bra att belysningen går att reglera i olika delar av rummet. Om kök och vardagsrum sitter ihop kan en dimmer för vardagsrumsdelen vara smart, säger Amanda.
— Jag skulle till och med vilja gå så långt som att du bör sätta dimmer på allt – i alla rum. En vanlig klassisk dimmer så att du steglöst kan ställa in ljusstyrkan efter behov. Det är oslagbart, säger Jonas.

FASAD & TRÄDGÅRD

Att jobba med belysning utvändigt är också något som Amanda och Jonas rekommenderar. Framförallt att lägga lite extra krut på belysningen i trädgården.
—Även i utvändig ljussättning är det viktigt att tänka på att skapa en helhet. Att inte få för starka kontraster mellan ljus och mörker. Om du jobbar med en bra ljussättning i trädgården där kontrasterna blir mjuka så lyfter det också fram huset på ett bra sätt, säger Jonas.

Och när det gäller belysning av själva fasaden tipsar Jonas och Amanda om att satsa på ljus som framhäver husets form.
— Om man sätter spotlights mitt på fasaden belyser det ofta bara en liten del av huset. Om du istället monterar till exempel en ljuslist bakom hängrännan lyfter du fram husets form. Och självklart är entrén viktig. Ljussätt den så att den känns både välkomnande och vägledande, säger Amanda.

Grannarna är ju också något du bör ha i åtanke när du gör din ljusplanering – om du är mån om grannsämjan. Tänk på hur du riktar spotlights och annan riktad belysning.
— Ljussättningen ska ju inte störa någon utan vara behaglig från flera håll och funka både från gatan och inifrån huset. Och det viktigaste när det gäller all belysning, både invändigt och utvändigt, är att undvika bländning, säger Amanda.

TEKNIK, MILJÖ & TRENDER

Rätt armaturval är A och O för att lyckas skapa en god ljusmiljö. Då handlar det inte bara om att välja en armatur som passar i stil med den husmodell du valt utan också hur den lyser.
— Gjutjärnslyktor passar ju sällan bra till en modern funkisvilla. Men förutom att stilen är rätt är det också viktigt att ha moderna lampor av hög kvalitet i armaturen. Jämfört med en äldre glödlampa så får du ett avbländat ljus från en modern lampa, ett ljus som också lyser upp omgivningen på ett bättre sätt, säger Jonas.

Att modern teknik också sparar på både miljö och plånbok är ju också något som är allmänt känt.
—Det finns studier som visar att du kan spara stora mängder energi om du satsar på energisnåla lampor så det är ju ett självklart val idag, säger Amanda.

Trender finns ju inom alla branscher och så även när det gäller ljus och belysning. Men Amanda och Jonas tycker inte att du som bygger nytt hus ska stirra dig blind på vad som är trendigt just nu.
— Trender kommer och går, men en bra belysningsplanering är tidlös. Ta gärna inspiration från andra men utgå från din egen familjs behov, tycke och smak, säger Jonas.

Amanda och Jonas bästa ljustips

 1. Sätt dimmer överallt
  Se till att du kan reglera ljusstyrkan på ett smidigt sätt, speciellt i olika delar av rummet om du har en öppen planlösning.
 2. Skapa rum med ljus
  Skapa rum i rummen och i trädgården med ljuset som hjälp. Tänk på helheten och att använda mjuka kontraster.
 3. Välj armaturer som passar
  Bygger du ett landskapshus kan du använda armaturer i äldre stil, medan modernare armatur passar bättre med t.ex. funkis.
 4. Tänk på miljön
  Satsa på kvalitet – då sparar du både på miljön och din egen ekonomi. En modern ljuskälla lönar sig i längden.
 5. Belys husets form
  Tänk utanför ramarna. Belys inte bara fasaden utan förstärk och lyft fram husets form med ljus.

Fler reportage

Med känsla från förra sekelskiftet

Fredrik och Sandra bodde på 50 kvadratmeter med två barn och husdjur när de fick möjlighet att köpa en lantligt belägen tomt strax utanför Stockholm. Nu bor de i sitt…

Läs mer

En idyll i flera nivåer

Anette och Björn Citron hade inte ens lekt med tanken på att flytta från sin villa i centrala Växjö. De trivdes bra i området, med ett behagligt lugn och fantastiska…

Läs mer

Var påläst, nyfiken och tänk på elen

Jonas och Sarah Högquist har under våren 2020 haft tvåårsbesiktning för sitt Södergården-hus i Läckeby, strax norr om Kalmar. Jonas Högquist har tre konkreta råd till den som går i…

Läs mer