Att kombinera aktuella trender med plånbok och praktiska funktioner är inte alltid helt enkelt. Det vet Pernilla Boström som jobbar som inredare och som bland har annat inrett Eksjöhus visningshus på Husknuten i Göteborg. I det huset är det New England–stil som råder just nu – en stil som funnits i över 30 år.

– New England–stilen är väldigt tidlös och passar mycket bra i den skandinaviska traditionen med ljusa färger, mycket textilier och udda detaljer. Och när du bygger ett nytt hus är det ju extra viktigt att skapa något som håller över lång tid, säger Pernilla.

Men var ska man då börja? Förutom att göra de svåra valen av färger, tapeter med mera kanske man också ska få ihop (åtminstone) två olika viljor som ska ha samma tycke och smak när det gäller inredning.

– Mitt grundtips är att börja med att göra en moodboard. Leta inspiration i tidningar, klipp bitar av tyger du hittar, kolla färgprover och sammanställ allt för varje rum så att du ser helheten, säger Pernilla.

– Ett misstag som alltför många gör är att de »bara« flyttar in i sitt nya hus, med sina gamla möbler. När du bygger nytt har du ju alla möjligheter att skapa en helhet i ditt hus, där färger, textilier och möbler passar ihop. Men jag menar inte att du ska ha samma färger i alla rum – tvärtom, men tillsammans ska rummen skapa en helhet, säger Pernilla.

FÄRG EFTER FUNKTION

Ljust och fräscht har varit ledord för många som inrett sina hem under de senaste decennierna. Och vitt som basfärg fungerar oftast bra i ljusa skandinaviska hem.

– Med vitt som bas kan du jobba med färg på möbler, textilier och liknande för att skapa en känsla av mer tyngd och djup i ditt hem, säger Pernilla.

Men ibland kanske man vill ha lite mer färg för att skapa olika känslor i olika rum.

– Jag tycker det är viktigt att man väljer färg efter rummets egenskaper – vad ska det användas till? I ett sovrum kan man jobba med vilsamma, svala färger. I ett tv–rum kanske man vill kunna få det ganska mörkt och kan välja färg efter det, säger Pernilla.

Om du nu väljer att jobba med färger i ditt nya hus kan det vara bra att tänka på att mörka färger har tendens att trycka rummet nedåt. En mörk färg i taket gör att rummet känns lägre än med ett ljust tak. Men om man inte kan bestämma sig när det gäller färg?

– Då är vitt aldrig fel – men kanske inte alltid det snyggaste, konstaterar Pernilla.

TRENDER SOM HÅLLER

Det finns få trendorakel som vågar påstå att vissa trender håller längre än andra. Under en längre tid har vi sett en rad olika stilar ta plats; chabby chic, industriellt och romantiskt för att nämna några.

– Men en trend som jag tror har kommit för att stanna är »ekoinredning«. Alltså att man tänker sig för innan man slänger – och innan man köper nytt. Att skapa sin personliga stil genom att blanda gammalt och nytt tyder på en medvetenhet, konstaterar Pernilla.

– Tänk också på att många företag i inredningsbranschen skapar egna trender som bara lever en säsong. När du bygger nytt gäller det att genomskåda sådant och inreda på ett sätt som håller – framförallt när det gäller badrum och kök där du inte gör om så ofta. Välj klassiskt och byt ut handdukar, textilier och prylar istället!

Det finns ett ord som aldrig kan sägas för många gånger när det gäller inredning; förvaring!

– Det kan låta som en klyscha men att var sak har sin plats är A och O för all inredning. Kan du dölja prylar som ger ett rörigt intryck som kläder, filtar med mera så blir det både lättare att både städa och inreda, säger Pernilla.

Så hur ska man då summera inredarens bästa tips för dig som är nybyggare?

– Jag tror att det viktigaste är att du är metodisk och lyhörd. Låt dig inspireras, planera ordentligt och tänk på helheten. Men låt inte det bestämma över din egen smak – huset ska ju hålla för dig i många år framöver, säger Pernilla.

Pernillas tips för nybyggare

1

GÖR EN MOODBOARD Samla inspiration från tidningar, hemsidor och butiker. Sammanställ i en moodboard så att du lätt kan välja färger och tapeter för varje rum.

2

PLANERA FÖRVARING Bygg rikligt med förvaring så att alla prylar har sin egen plats. Tänk gärna på dold förvaring så att kläder, filtar inte ger ett rörigt intryck

3

JOBBA MED PLANLÖSNINGEN Utgå från din familj när du planerar huset. Tänk på placering av groventré, barn- och föräldrasovrum.

4

FÄRGSÄTT EFTER FUNKTION Fundera igenom vad rummen ska användas till och färgsätt efter det. Välj till exempel lugna färger i sovrum etc.

5

VÄLJ LÄTTSTÄDAT Tänk praktiskt när du väljer material på golv, klinkers m.m. En slät yta är oftast mer lättstädad än en skrovlig.

6

TÄNK TIDLÖST TILL KÖK & BAD Välj tidlös inredning till sådant du inte gör om så ofta – t.ex. bad och kök.


Fler reportage

Med känsla från förra sekelskiftet

Fredrik och Sandra bodde på 50 kvadratmeter med två barn och husdjur när de fick möjlighet att köpa en lantligt belägen tomt strax utanför Stockholm. Nu bor de i sitt…

Läs mer

En idyll i flera nivåer

Anette och Björn Citron hade inte ens lekt med tanken på att flytta från sin villa i centrala Växjö. De trivdes bra i området, med ett behagligt lugn och fantastiska…

Läs mer

Var påläst, nyfiken och tänk på elen

Jonas och Sarah Högquist har under våren 2020 haft tvåårsbesiktning för sitt Södergården-hus i Läckeby, strax norr om Kalmar. Jonas Högquist har tre konkreta råd till den som går i…

Läs mer